Palya Bea és Juronics Tamás is gyermekeknek mesél

Palya Bea és Juronics Tamás is gyermekeknek mesél

Hogyan lesz valakinek az orgona, az opera vagy a kortárs tánc a szenvedélye? A Müpa 2016 októberében induló Szenvedélyem című sorozatában ismert előadók vallanak művészetükről.

Az élő zenével kísért matiné mellett más újdonságokat is tartogat a 2016/17-es évad a legkisebbek számára.  Az általános iskolások Zenés tízórain ismerkedhetnek a különböző műfajokkal, vasárnap délelőttönként pedig továbbra is a gyerekek veszik birtokba az épület tereit.
 
Egykor Amerikából érkezett Magyarországra Danny Bain, aki szeptember 10-én, az új évad első gyerekeknek szóló előadásán egy különleges hangú ghánai hangszerrel, a balafonnal és egy afrikai népmesével egyből a szavannák világába röpíti hallgatóságát. Sok iskolás biztos örömmel fogadná, ha tízóraiját nem a suliban, hanem egy koncerten kapná meg. Erre ad lehetőséget az általános iskolásoknak szóló Zenés tízórai című sorozat, ami olyan műfajokkal ismerteti meg a fiatalokat, amelyekkel többségük otthon és az iskolában sem találkozik. Szeptember 22-én Máthé Evelin a jazz, októberben az Ethnosound a világzene, míg novemberben a Góbé Zenekar a népzene rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Két nappal később Stravinsky A katona története című darabjának mesés-táncos feldolgozását francia nyelven adja elő a Coincidance Társulat.
 
A Matinékoncertek nagy sikerű, a kulisszák mögött zajló munkafolyamatokba is betekintést engedő előadásai Műhelykoncertek néven folytatódnak. Októberben egy szüreti mulatság, decemberben pedig A varázsfuvola előkészületeibe kapcsolódhatnak be a gyerekek. A Szenvedélyem című sorozat alkalmain másként leshetünk be a színfalak mögé. Fassang László az orgona, Palya Bea a népzene, Ókovács Szilveszter az opera, Juronics Tamás pedig a kortárs tánc szépségéről és fontosságáról mesél majd. A beszélgetéseket zenei blokkok egészítik ki, hogy minél érhetőbbek és élményszerűbbek legyenek a személyes élményekre fókuszáló történetek.
 
Természetesen tovább folytatódnak a Müpa jól megszokott sorozatai is. Vasárnaponként, a Cifra Palota ingyenes előadásain és készségfejlesztő programjain a felhőtlen szórakozásé a főszerep. A Hang-szer-szám zenés foglalkozásain magyar néphagyományból ismert hangszereket mutatnak be.  A legkisebbeket pedig a Babakoncertek és Ringató foglalkozásai várják.