„A Paperdeerben talán az a legjobb, hogy teljesen más karakterek vagyunk”

„A Paperdeerben talán az a legjobb, hogy teljesen más karakterek vagyunk”

Holnap érkezik a duó új nagylemeze.

A Paperdeer Biró Norbert és Kiss Benjámin duója. Az alternatív elektronikus zenei formáció tavaly öt év kihagyás után adott magáról életjelet, azóta pedig folyamatosan jelentették meg klipjeket, legutóbb épp egy nyári hangulatú videót a Morning Swellhez, július 2-án pedig érkezik második nagylemezük Pastel Days címen. Erről beszélgettünk Biró Norbival.

Interjú: Nagy Kátya
Fotó: Lengyel Alexandra

A Morning Swell az első olyan klipetek, amelyben szerepeltek is, a videó ráadásul a saját utazós emlékeitekbe enged betekintést. Milyen érzés volt viszontlátni magatokat?
Durva. Mármint tényleg. Nem is gondoltunk bele, hogy mi minden történt velünk, ameddig össze nem gyűjtöttük ezeket a felvételeket. Jó érzés, nosztalgikus. Ugyanakkor egy picit fura is, hiszen igyekszünk minél elvontabb klipeket csinálni, ahol a lehető legkevésbé szeretnénk a központba helyezni magunkat, most meg itt ez a nagyon személyes videó, amit én magam vágtam a saját emlékeinkből, és szinte csak mi és a barátaink vagyunk benne.

Július 2-án érkezik a második nagylemezetek, hat évvel az első után. Mivel telt az elmúlt időszak?
Leginkább az egyetem és a munka vette el mindkettőnk idejét. Én Dániába költöztem, ahol sound designnal, foley arttal és mikrofonozással foglalkoztam egy ideig, majd kitanultam a programozást és fejlesztőként kezdtem el dolgozni, ami mellett a sport és a fapados utazás ragadott magával. Pár reklámhoz és kisfilmhez is készítettem zenét. Benji ezalatt grafikus lett, többek közt Enyedi Ildikónak is tervezett plakátokat és vizuálokat, majd a Belauval kezdett turnézni, verseskötetek alá komponált instrumentális számokat. Közben folyamatosan kapcsolatban maradtunk, és zenéket küldözgettünk egymásnak. Aztán ahogy haladt előre az idő és gyűltek a zenéink, egyre inkább az új album tervezéséről kezdtek szólni a napjaink, valamint arról, hogy hogyan és kiket szeretnénk bevonni az alkotásba.

Hogyan született a Pastel Days?
Már nagyon régóta terveztünk egy második albumot, még a Fabled megjelenése előtt elkezdtünk róla beszélni. Akkor ugyan még nem tudtuk, hogy mit is szeretnénk pontosan, de abban egyetértettünk, hogy sokkal elrugaszkodottabb, organikusabb irányba szeretnénk folytatni, több hangszerrel és erősebb számok közötti kohézióval. Aztán rengeteg dolog történt, ami folyamatosan formálta az ízlésünket, a projekt hangszerelését, a zenekar formációját. A Pastel Days azért is különleges, mert 6 éven keresztül folyamatosan, lassan készült, és minden korszakunkból megőriz egy-egy hangulatfoszlányt. 2019 szeptemberében jutottunk el arra a pontra, hogy készen álltunk összerakni az albumot. A zenéink közül kiválasztottunk tizenhármat, amelyek a legjobban összeillettek, majd közel egy éven át mindennap azon dolgoztunk, hogy befejezzük őket, és megfelelő helyet kapjanak egymás után. Az album koncepciójával azt a sokféle hatást próbáltuk visszaadni, ami az elmúlt hat évben ért minket. 

Szerettünk volna más művészeti ágakkal is összedolgozni azért, hogy a zenéink többféle értelmezésben is megjelenjenek, valamint az érzést és mondanivalót még inkább erősítsük. Kollaboráltunk gitárművésszel, animátorral, grafikussal, filmesekkel és színészekkel, hazai és nemzetközi énekesekkel. Szövegeinket Szabó Márton István költő jegyzi, aki nem mellesleg tagja a Slam Poetry Budapest társulatának és a József Attila Körnek, valamint Kőhalmi Zoltán humorista dramaturgja is.

Nagyon sok mindent csináltunk a zenén kívül: többek közt videót vágtunk, zenekari honlapot és egyszerűbb animációkat készítettünk, az egész vizuális megjelenésünket  – a Gazsiafter témát leszámítva  például Benji tervezte teljesen egyedül. A lezárások is nagyban segítették az album előrehaladását, mivel lehetőségek híján mindenkinek a naptára felszabadult.

A Paperdeerben talán az a legjobb, hogy Benjivel teljesen más karakterek vagyunk. Mindkettőnket sok és nagyon különböző hatások értek, ettől lesz ennyire változatos a Pastel Days hangzása is.

Norbi Dániában, Benji Budapesten alkot. Hogyan érnek össze a szálak a zeneírásnál?
Ahogy már korábban is említettem, nagyon különbözünk Benjivel. Talán pont ez az, ami a zenélésben összetart minket, hiszen emiatt mindig új ötleteket tudunk hozzátenni egymás vázlatához. Teljesen más is az alkotási folyamat mindkettőnknél: Benji például nagyon szeret elindulni egy random dallam vagy ritmus mentén, majd addig rájátszani, építeni, ameddig valami ki nem alakul belőle, míg én inkább a fejemben képzelem el előre, hogy mit is szeretnék létrehozni. Sokszor egymás zenéit remixeljük, majd a remixet remixeljük, ezzel beletéve saját izolált inspirációinkból a másik alapötletébe. A kezdeteknél ezért nem is igazán számít a távolság, aztán mindig hazautazom, hogy együtt fejezzük be azokat a zenéket, amelyek mindkettőnknek tetszenek. Persze azért úgy is születnek dalok, hogy leülünk együtt jammelgetni egy alapra szintetizátorokkal és gitárokkal, vagy épp feldarabolunk egy felvételt, és a darabokat egy dobgép gombjaira tesszük, ahol azzal szórakozunk, hogy összevissza nyomogatjuk őket.

Több vendégénekessel is dolgoztatok a lemezen. Kik ők és hogyan kerültetek kapcsolatba velük?
Igen, nagy a diverzitás. Ott van például Vadász Viki, aki egy osztálytársunk (most már) felesége. Viki nem is foglalkozott különösebben az énekléssel, mégis tök jó hangja van, afféle „hidden gem”, akire a legváratlanabbul talál rá az ember. Ráadásul pont abban a társaságban ismertük meg, amelyik a leginkább inspirálták az Us hangulatát és szövegét. 

Aztán ott van Alumna, aki egy holland énekesnő, a Connect The Dots snowboardvideó betétdalai között hallottam Eveline című számát. Nagyon szerettünk volna egy az övéhez hasonló törékeny indie vokált a Regularity-re, ezért felkerestük Soundcloudon, legnagyobb örömünkre össze is jött a kollab. Sajnos a közös munka nagyon nehezen ment, mivel Amszterdamból próbált velünk online közösen dolgozni. Ezért úgy döntöttünk Benjivel, hogy az lenne a legjobb, ha kiutaznék hozzá Hollandiába, hogy ott próbáljuk meg személyesen felvenni az énekét. Ez egy nagyon random és kalandos utazás volt, ráadásul nem is ismertük egymást, de végül kifejezetten jól éreztük magunkat, és minden jól alakult.

BÖBE is rajta lesz a lemezen, akivel már korábban is adtunk ki közösen zenét még 2015-ben, azóta pedig Benjivel zenél közösen a Belau-ban. Rajtuk kívül a HERSELF énekese  Pettenkoffer Zsófi, Steve Tyssen ausztrál indie énekes, egy dán-japán folk énekes, illetve a már korábban is közreműködő Le Boum is feltűnik majd az albumon, mindegyikükkel egy-egy elég jó sztori fűz össze bennünket.

Július 10-én tartják a lemezbemutató koncertet a Központban. Hogyan készültök?
Rengeteget próbálunk, ötleteket gyűjtünk a színpadképhez, a hangszerelést csiszolgatjuk, és merch anyagokat tervezünk. Most konkrétan Benji nappalijában lakom, hogy minél több időt tudjunk a készülődésre fordítani. Pár meglepetést is tervezünk a koncertre, reméljük, minden terv szerint fog sikerülni.

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: