Pár nap kulturális és zenei kikapcsolódás - INOTA, Fekete Zaj és Erődfeszt 2023

Pár nap kulturális és zenei kikapcsolódás - INOTA, Fekete Zaj és Erődfeszt 2023

Számtalan fesztivált tudunk kapásból mondani, amikor az idei nyárra gondolunk és ezek közt van, amelyik nem ugrik be egyből a nagy nevek mellett. Hoztunk most három olyat, amit szívből ajánlunk. Időpontok tekintetében pedig, ha zenei ízlésetek és kulturális érdeklődésetek engedi egyik sem üti a másikat, így akár mindhármat is meglátogathatjátok 2023 nyarán!
 
 
Egy üzemen kívüli hőerőműben indul az Inota audiovizuális fesztivál 
 
A hazai underground zenei és vizuális szcénát összefogó INOTA Fesztivál célja az előremutató zenei actek, a fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások bemutatása. Az inotai hőerőműben augusztus 31. és szeptember 3. között megrendezett fesztivál első neve között ott van a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, vagy a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és az angol-német post punk zenekar, a Lebanon Hanover is.
 
 
A hazai vizuál- és fényművészeti vonalról olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők érkeznek, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, a frissen új lemezt megjelentető Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve. Az INOTA szilárd célkitűzése a szakmai párbeszéd létrehozása a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a három ikonikus hűtőtorony tövében elterülő komplexum hasznosítási lehetőségeiről.
 
 
Minden eddiginél különlegesebb felhozatallal jön a 2023-as Fekete Zaj
 
 
Hazánk egyik legkülönlegesebb fesztiválja a Fekete Zaj, amelyet az ország legmagasabb csúcsának árnyékában rendeznek meg 2023. augusztus 16-19. között. A Fekete Zaj a független zene, közösség és természet egymásra találásának ünnepe. A hagyomány és megismerés, átjárás az ismerős és ismeretlen között, műfaji határokat bátran feszegetve – hideg elektronika és súlyos riffek, nosztalgikus hangok és friss hangzások férnek meg békésen az erdő mélyén.
 
 
A szervezők a 2023-as fesztiválnál is arra törekednek, hogy a nemzetközi felhozatal legkülönlegesebb ékköveit, illetve a hazai szcéna legizgalmasabb előadóit vonultassák fel. Az eddig bejelentett fellépők között szerepel a berlini kísérletező sludge-prog kollektíva, a The Ocean, a Fekete Zajon már nem először zenélő Vágtázó Halottkémek, az olasz doom metalt folkkal keverő Messa, és az orosz poszt-punk csapat, a Ploho is. A fesztivál talán legkülönlegesebb actje Jozef Van Wissem lesz, aki a Halhatatlan szeretők című Jarmusch-film zenéjét is jegyzi. A lantművész élőben fogja kísérni Murnau 1922-es némafilm-klasszikusát, a Nosferatut.
 
 
 
Kezd a fesztiválszezont a Monostori Erődben!
 
 
Április 28. és 30. között rendezik meg az ErődFesztet, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjében, a komáromi Monostori Erődben.
A történelmi helyszín önmagában is nagy népszerűségnek örvend a turisták körében és a kirándulók is visszajárnak a kőépületek meseszerű folyosóira, épp úgy, ahogy filmekhez is gyakran választják korhű díszletnek. Az erőd kiváló akusztikája miatt közkedvelt helyszín fesztivál szezonon kívül is. Akár színdarabokról, musical-ekről vagy koncertekről legyen szó. 
 
 
2019-ben tartották az első Erődfesztet, ahol többek közt az ország első számú rockzenekara, a Tankcsapda is a fellépők között volt. Tavaly is patinás zenekarok várták a vendégeket: Demjén Ferenc, Ocho Macho, Magna Cum Laude, és nem utolsó sorban a Kowalsky Meg a Vega. Idén viszont egy erős nulladik nappal is bővül az Erődfeszt!
A tavaszi turnéjukat minden helyszínen teltházzal játszó Lukács Laci, Sidlovics Gábor ‘Sidi’, Fejes Tomi trió nyitja majd ekkor a fellépők sorát (március 16-tól április 10-ig 3990 Ft még az aznapi jegyár). Őket követi a következő három napon Szikora Róbert és az R-Go, a Neoton Família sztárjai és Demjén Ferenc is - a teljesség igénye nélkül!