A Paramore kimaxolta a tiszteletteljes felnőtté válást -

A Paramore kimaxolta a tiszteletteljes felnőtté válást - "THIS IS WHY"

A Paramore kimaxolta a tiszteletteljes felnőtté válást. A zenekar a 2013-as PARAMORE címet viselő albumtól kezdődően lassacskén kihámozta magukat a mainstream emo/ pop-punk világból, amelyet egykor uraltak. A folyamat során egy teljesen másfajta nosztalgikus zenei élményben találták magukat és jól hallhatóan belekezdtek egy 80-as évek new wave klasszik hangzású lemez készítésébe egy csipetnyi “más zenekaroknak bejött, biztos bejön majd nekünk is” gondolatmenettel. Mindenevő rajongóként mindig naprakészek és elmerülnek a pop állandóan változó jelenében.
 
Most, közel két évtizeddel a banda bemutatkozó albuma, az All We Know Is Falling kiadása óta, a tennessee-i születésű csapat minden eddiginél kitörölhetetlenebb hatást gyakorol a jelenlegi popzenére (például Olivia Rodrigo és Billie Eilish), miközben egyre inkább távolodnak az általuk is alakított - és talán alapított - emo-pop zenétől.
 
 
A This Is Why lemez kiváló betörés a poszt-punk világba, tele új szorongásokkal - a globális történésektől egészen addig, hogy már mi rajongók és hallgatók is beléptünk a 30-as éveinkbe.
Nemcsak a 2017-es After Laughter dance funkjához kapcsolódik, hanem az énekesnő, Hayley Williams 2020-as szóló bemutatkozásához, a Petals for Armourhoz is, konkrétan annak a vinylnek volt egy ilyesmi sötét témájú pop track-je, a Simmer. A lemez hangosan kiáltja a világba azt, hogy túl keveset foglalkozunk magunkkal és ennek következtében kialakulnak olyan dolgok, mint a paranoia és frusztráció. És ez “csak” az emberi empátia hiánya miatt. A „The News” egy kíméletlenül igazat mondó társ, a TV-ből áradó szenny, ami traumát okoz többeknél, akik aköré építik életüket, hogy mi zajlik a médiában… és hasonlók. “I’m far, so far from a front line/Quite the opposite, I’m safe inside/But I worry and I give money/And I feel useless behind this computer/And that’s just barely scratched the surface of my mind.” 
 
Amíg Hayley a tökéletesre megírt sorokat vágja a képünkbe, Taylor York a tőle megszokott gyorsasággal, pontossággal pengeti a dallamokat, amik néhol talán tompítanak is a szöveg modnanivalóján.
 
Alapvetően az öregedéssel és az idő múlásával kapcsolatos gondolatok járják át a This Is Why dalait. Williams, York és Zac Farro dobos a harmincas éveik közepén járnak, de már bőven többet éltek a zenekar pályafutása során, mint kortársaik. Mintha kívül rocksztárok lennének, de belül öregemberek. Ez a dalaikon is nyomot hagyott, hiszen beleíródtak csontkovács időpontokkal kapcsolatos sorok is. De már bölcseletekkel is megleptek minket - talán ez is az öreg bölcsek kiváltsága, persze viccelek - például a You First-ben egy karmikus kinyilatkoztatást is megfigyelhetünk: “Living well is not my kind of revenge/You should take it from me/Living well is just a privilege.” (Jól élni nem az én fajtámnak való, el kéne venned tőlem, jól élni kiváltság).
 
 
A sötétségben rejlő fényesen csillogó rejtett kincs a Liar, ami egy visszafogott, hangulatos kis szerelmes ballada, becsomagolva egy kis önutálattal. 
“Love is not an easy thing to admit/But I am not ashamed of it/Love is not a weakening/If you feel it rushing in” (A szerelmet nem könnyű beismerni, de nem szégyellem, a szerelem nem gyengeség, ha érzed, hogy beléd hasít) - énekli halkan Hayley Williams. Ez is a bizonyíték arra, hogy a pop-punkot és az emót tápláló szorongások sokasága soha nem tűnik el, csak mutálódik. Nincs ezzel gond, hiszen pont a legszorongósabb időszakukban szerettük meg őket. Az, hogy már sokkal pozitívabb a zenéjük, csak ajándék. A klipeket pedig nem is említem! Zseniálisak!