„Számomra ez a dal lélektanilag és művészi szempontból is egy amolyan megérkezés

„Számomra ez a dal lélektanilag és művészi szempontból is egy amolyan megérkezés"

Petruska - ‘A Ház’ klippremier

Petruska András márciusban a megújulás jegyében tette közzé ‘Miért pont én?’ című régebbi dalának újragondolt változatát. Ezzel bizonyította be, hogy a régebbi szerzemények még akár évekkel később is rejthetnek új lehetőségeket. Ezúttal a tavalyi Reláció című nagylemezének utolsó dalához, ‘A ház’-hoz készült videoklip.

 

‘A ház’ különleges zárása az afro-pop stílusból merítkező albumnak, hiszen a színes zenei kavalkádot akusztikus hangzással és ringató, keleti-afrikai tradicionális ritmussal csitítja. Az énekes-dalszerzőt gyakran saját élettapasztalata inspirálja:

 

Rájöttem, hogy bármi, amit teszek, nagy álmok kergetésétől, extrém élményeken át, az örökös önfejlesztésig, valójában ugyanazokat az igényeket elégítik ki, amikre ősidők óta vágyik az ember; szeretetre, biztonságra, elfogadásra, egészségre. Számomra ez a dal lélektanilag és művészi szempontból is egy amolyan megérkezés ahhoz, amit 10-15 évig építgettem.”

 

A szöveg Bársony-Németh Péter nevéhez köthető, aki a dal megszületésében társszerzőként játszott kulcsszerepet. A közös munka eredményeként létrejött dal a gondolkodásban való elmerülés eszközeként használja a refrént, amely mantra jelleggel rúgja fel a könnyűzenében már jól megszokott hagyományos szerkesztésmódot.

 

Fotó: Láng Péter

 

A dal egy évvel később kapott klipet megjelenése után, ezáltal a zenei élmény és a képi világ most már karöltve buzdítja elmélyülésre a hallgatót. Az előadó menedzsere, Kathy Zsolt ezúttal rendezőként volt jelen a munkafolyamatokban, profi csapattal és kiváló színészi gárdával kiegészülve. A forgatásra hónapokkal ezelőtt került sor, akkor még nem gondolta volna senki, hogy a videoklip fokozottan aktuálissá válhat a jelen körülmények és kihívások függvényében. Petruska új klipjében a ház metaforáját körbejárva mutat rá a boldogságra irányuló vágyakozásra az idő és a múlandóság tükrében.

 

A dal az életből, annak közhelyszerű szépségeiből, nehézségeiből és az idő nemtörődöm múlásából építezik. Most a bezártság és a megváltozott társadalmi légkör miatt felnagyítódik minden kis rejtett feszültség a lelkünkben. Számomra ez a dedikált csend és az elvonulás időszaka. Jobban tudok kapcsolódni magamhoz, ezáltal a tervezés és az ötletelés is kisimultabb, mélyebbről fakadó.” - nyilatkozta a klip mondanivalója és a jelenlegi hétköznapi állapotok kapcsán.