Phil Ruddtól a képregényfesztiválig – interjúnk a Dürer Kert programszervezőjével

Phil Ruddtól a képregényfesztiválig – interjúnk a Dürer Kert programszervezőjével

Budapest egyik leglátogatottabb szórakozóhelye, a Dürer Kert már készül az idei nyári szezonra. A fejlesztésekről, közelgő koncertekről és egyéb kulturális programokról Horváth Máté mesélt nekünk.

Hamarosan megnyit a kerthelyiség a Dürerben. Korábban mennyire voltak gyakoriak a szabadtéri koncertek?
 
Az elmúlt kilenc év során rengeteg szabadtéri koncertet szerveztünk: mondjuk ez leginkább a Dürer első öt-hat évére volt jellemző, amikor a PASO-tól a Brainsen át a Quimbyig mindenki fellépett a kertszínpadon. Az utóbbi három évben elsősorban inkább magára a kerthelyiség-fílingre koncentráltunk, filmvetítéseket szerveztünk, számos börze, családi esemény zajlott és persze voltak koncertek is, de korántsem olyan intenzitással, mint korábban. Úgy gondoljuk, a kerthelyiség a Dürer Kert egyik központi eleme: ez adja azt a fajta pluszt, amitől megkülönböztethetjük egy sima koncerthelyszíntől, ez az a helyszín, ahol a különböző szubkultúrák és generációk találkoznak az italpultnál, a pingpongasztalnál vagy a csocsóasztalnál. Ez kiválóan működik, hiszen délután négytől már be lehet ülni munka után chillezni, beszélgetni, sörözni, fröccsözni, kajálni. Tavaly végre rátaláltunk kedvenc szerb gasztrokapcsolatunkra is, hiszen a Balkan Grill kiváló gyorskajákat készít a pljeskavicától a hamburgerig és láthatólag szereti a közönség is. A Zichy Géza utcai bejárat mellett felépült korunk mászókája, egy boulder ball, amely őszig itt található, és hát természetesen továbbra is működik nagy sikerrel a Pániq szoba. 
 
A nyári időszakban mennyire tudjátok felvenni a versenyt a klasszikus szabadtéri koncerthelyiségekkel?
 
Mint ahogy mondtam, pár éve koncepciót váltottunk, és nem ebből a szemszögből közelítjük meg a kérdést, amelynek egy része csak a koncert maga. És működik. Az viszont egészen biztos, hogy Budapest egyik leghosszabb fesztiválja nálunk zajlik, továbbra is rengeteg látogatóval. A neve még mindig Tilos Maraton. Az idei június 9-én indul. Egyébként május 1-jén tartjuk a hivatalos kertnyitót a szokásos ingyenes Korai Öröm-koncerttel, május 12-én pedig a Müller Péter Sziámi AndFriends játszik. 
 
Terveztek-e egyéb fejlesztéseket idén?
 
Május 1-jétől after hours étel-ital akciókkal, mindennap délután 4-től várjuk látogatókat a kertbe.  Fuzionálunk az Oroszi Iván vezette LemezPiaccal és itt lesz a Gardrób Közösségi Vásár is. A további részletekért figyeljétek web- és Facebook-oldalunkat.
 
A tribute estek szinte kivétel nélkül nagyon népszerűek nálatok. Mit gondolsz erről a jelenségről, illetve a feldolgozás-zenekarokról?
 
Kicsit hasonlatos a con műfajhoz, ahol a verseny arról szól, ki, mennyire tökéletesen tudja reprodukálni a hős jelmezét, aki legtöbbször ráadásul anime sztár. Ez is és a tribute is nagy tömegeket vonz, mert mindkettő ugyanarról szól: a rajongásról. A zenekarok részéről, hogyan tudja minél tökéletesebben, hitelesebben reprodukálni kedvence előadását, a közönség részéről pedig minél hihetőbben szólaljanak meg a kedvencek dalai. Ha pedig még be is öltöznek, az már csak hab a tortán. Nem szól se többről, se kevesebbről. 
 
A metalcore bulik ugyancsak állandóak a Dürer felhozatalában. Míg mondjuk a nu metal hullám pár év alatt kifulladt, ez a műfaj most is rengeteg fiatalt vonz. Mit gondolsz, mi a titka ennek?
 
Nem tudom, a metalcore talán sokkal jobban tudott reflektálni a közelmúlt és a jelen zenei trendjeibe és ezek folyamatosan beépültek a zenébe, így mindig aktuális tudott maradni.
 
Phil Rudd talán a legnagyobb rocksztár, aki valaha a Dürerben készült fellépni. Volt bármi extra kérése?
 
Talán annyira nem is meglepő, de semmi extra!  A Cudi Purci Booking szervezésében érkező Phil a hírekkel ellentétben laza arc, talán jót is tesz neki, hogy most nem játszik az AC/DC-ben.  Egyébként idén volt még egy olyan rocksztárunk, aki a 041-es teremben lépett fel, szintén elképesztő mennyiségű lemezt adott el, és lazaságban, hiperaktivitásban és stand up comedyban verhetetlen. Ő Eric Martin, a Mr. Big énekese.
 
Milyen nagyobb külföldi előadók várhatók még idén a koncertfelhozatalban?
 
Az egyik legfontosabb koncertünk a kanadai Skinny Puppy fellépése lesz június 5-én: a zenekar abból a szcénából érkezik, amely a nyolcvanas-kilencvenes években megalapozta az elektro-indusztriált – ha lehet így nevezni ezt a dübörgő elektronikus alapokra, zajokra, samplerekre, szintetizátorokra, torzított énekre feszülő, gitárokat sem kikerülő műfajt.  És ha már a metalcore-ról kérdeztél, kiemelném az August Burns Red – mily meglepő – augusztusi koncertjét: a különleges, Messengers 10th Anniversary Tour során maroknyi európai város között Budapestet is megtiszteli azzal, hogy teljes egészében lejátssza legendás lemezét augusztus 16-án. 
 
Milyen egyéb rendezvények várhatóak idén a Dürerben?
 
Most csak egyet emelnék ki: nagyon szeretjük a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált, amely immár 13. alkalommal várja a látogatóit. Egyrészt igazi családi esemény, másrészt a nagyon durva comics-őrültek is egy légtérben ünneplik a képregény létét. Tényleg igazi fesztivál. 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. április 25.