„Neked egy plüss, másnak egy esély”

„Neked egy plüss, másnak egy esély”

Plüss Kommandó-interjú

Mi, akik viszonylag gondtalanul, maximum egy kis stressz árnyékában éljük a mindennapjainkat, talán bele sem gondolunk abba, hogy a felszín alatt mi minden munkálkodik. Aligha van infónk arról, hogy nap mint nap jönnek a világra koraszülött babák – Magyarországon is –, akikért nemcsak a szülők és az orvosok, hanem a Plüss Kommandó is szünet nélkül, fáradhatatlanul dolgozik. Az Alapítvány az Alapítványokért kurátorával és elnökével, a Plüss Kommandó megálmodójával, Nyilka Ildikóval beszélgettünk. 

Interjú: Szabó Anna

A Plüss Kommandó egy kis kezdeményezésnek indult, egy alapítvány részeként. Mára viszont egészen kinőtte magát! Ez hogyan történt?
Szerintem a sikerünk titka három dologban rejlik: egyrészt olyasmit adományozunk a kórházak számára, amire tényleg óriási szükség van és ami egy több évtizedes problémát old meg. Másrészt a babafészek csomagjainkat a Semmelweis Egyetem szakorvosainak, nővéreinek, védőnőinek szakmai tanácsai alapján terveztük meg, tehát a termékeink orvosi eszköznek minősülnek a szülészeti és koraszülött osztályokon. Így a babákkal, koraszülöttekkel foglalkozó orvosok bizalommal fogadják adományunkat, hiszen biztosan lehetnek benne, hogy ezek tényleg hasznos, orvosok által is befogadott eszközök. Az orvosi szakma számára ez egy rendkívül sarkalatos pont, hiszen nem mindegy, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az a textileszköz, ami aztán az inkubátorba kerül majd a koraszülött osztályon. A harmadik pillérünk pedig a sajtómegjelenés és a kommunikáció. Minden egyes babafészekcsomag-átadás nyilvános esemény, amire meghívjuk a helyi sajtó képviselőit, így a nevünk is egyre ismertebb az orvosi szakmán belül is és a nagyközönség is kezd megismerni bennünket. Minden neves magyar egyetemi klinika beszámolt már saját weboldalán adományunk hasznosságáról, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

És persze ne felejtsük el azt sem, hogy mennyi munkát kíván mindez. A Plüss Kommandót nem lehet egy állás mellett csinálni, teljes embert kíván, ezért én kis túlzással a nap 24 órájában „plüsskommandózok”. Plusz: van egy nagyszerű csapatom, akik segítettek felépíteni mindezt. A plüsskommandós önkéntesek, rendületlen támogatóim és persze a marketingcsapat, ami felépítette a weboldalunkat és az online kommunikációt.

Szerinted miért lehet ez az akció ennyire sikeres? Hiszen a weboldalatokon látszik, hogy már 25 millió forintnál is többet gyűjtöttetek össze – és mindez egy év alatt sikerült.
Felépítettünk egy jól működő rendszert. Tudatosan és meggondoltan szervezünk, tervezünk, pontosan tudjuk, hogy mikor mit kell tenni, hogyan közvetítjük a mondanivalónkat a követőink felé. Felkértünk ismert, neves embereket, sportolókat, színművészeket, énekeseket, hogy támogassák nevükkel kampányainkat. Verrasztó Evelyn úszóbajnok is koraszülöttként jött a világra, így ő lett a koraszülött védnökünk. Az úgynevezett Sztárok plüssei kampányok keretében több mint 100 híresség állt mellénk, többek között Növényi Norbert birkózó, Rippel Ferenc artista, Reviczky Gábor színművész, Majka műsorvezető és rapper, Király Linda énekes, Keresztes Ildikó énekesnő és még sorolhatnám – a sor szerencsére hosszú.  Ezek a kampányok egyébként plüssök aukcióra bocsátását jelentik, a sztárok követői licitáltak a Facebookon, így egyszerre sikerült adományokat gyűjtenünk és az emberek megismertek bennünket. 

És ami még fontos, hogy egy olyan ügyet képviselünk, ami így vagy úgy, de mindenkit érint, hiszen a legdrágább nekünk a gyermekünk. Ma Magyarországon évente nagyjából 9000 baba érkezik meg túl korán, minden 10. családba születik egy korababa. Ha matekozunk egy kicsit, akkor 10 év alatt 100.000 korababát számolhatunk, és több százezer szülő, nagyszülő, testvér és nagybácsi, nagynéni, aki látja, tapasztalja a koraszülés nehézségeit. Én magam is koramama vagyok, 27 évvel ezelőtt gyermekem, Timi – az alapítónk – 1,27 dekával jött a világra ikerterhességből, és ma lehetne egy fiam is… Ezért hitelesen képviselem az ügyünket, hiszen pontosan tudom, hogy mit élnek át a korababák szülei. Én elveszítettem a fiamat, ezért szeretnénk évente 9000 korababának segíteni. És hát legyünk őszinték: kit ne hatna meg egy pár 100 grammot nyomó csöppség, aki az édesanyjától elválasztva tölti napjait, csövekre kötve, egy rideg inkubátorban? Ez megérinti az embereket, ezért segítenek. Van, aki pénzzel, van, aki a kapcsolataival, van, aki munkával segít, például felajánlja, hogy az üzletében kitesz egy adományűjtő dobozt, illetve legutóbb egy önkéntesünk vállalta, hogy autóval bejárja az országot, miközben 5 helyen helyezett ki adománydobozt. 

Mi mindenre használtátok fel az összegyűjtött összeget? 
A fő célkitűzésünk, hogy az összes magyar koraszülött osztályt felszereljük saját tervezésű koraszülött babafészekcsomaggal. 20 kórház PIC és NIC, azaz Perinatális és Neonatális Intenzív Centrum már részesült az adományunkból és ha minden a terveink szerint alakul, akkor június végére elérjük a 22 átadást. Ezek a csomagok tartalmazzák a babafészket, illetve nyolcféle egyéb textilt is, amik segítik a koraszülött babák gyógyulását az inkubátorban. Fontos tudni, a korababák gyógyítása terén a legfontosabb a bőr-bőr kontaktus, vagyis az édesanya és a baba fizikai kapcsolatának megteremtése. Sajnos azonban ez csak pár óráig lehetséges, utána a picik visszakerülnek az inkubátorba. De vannak annyira apró babák is, akik lélegeztetőgépre vannak kötve, így ők egy ideig hiányolják anyjuk közelségét. A babafészekcsomag az anyaméhhez hasonló körülményeket teremti meg: a korababa úgy érezheti, mintha még a mama pocakjában lenne, ez segíti a fizikai és idegrendszeri fejlődését. A plüss anyagból készült ölelő kezek a szívügyem, mert megnyugtatják a babát és olyan érzést adnak neki, mintha anya ölelné őt. A másik különlegesség a J-formájú babatámasztó, ami a világon is egy egyedülálló darab, s amellett, hogy segít a piciknek kényelmesen oldalt is feküdni, a köldökzsinórt is helyettesíti. A babák úgy kapaszkodnak benne, mint az anya köldökzsinórjában. 

Más projekteket is menedzseltek a Kommandón belül? 
A fő irányvonal mellett még fontos tevékenységünk az iskoláskorú gyermekek oktatása, nevelése. Rendezvényeinken – bízom benne, hogy hamarosan újra indíthatjuk őket – önzetlenségre, jótékonyságra, környezettudatosságra tanítjuk a gyerekeket játékos foglalkozásokon keresztül. Közönségkedvenc az úgynevezett Plüss Klinika, ahol a kicsik maguk varrják, javítják meg a plüssöket. A foglalkozást valódi orvos önkénteseink vezetik, a gyerekek imádják ezeket a programokat. Ezért is lett a jelmondatunk „Neked egy plüss, másnak egy esély”. 

Úgy tudom, a gyűjtésnek még nincs vége: mik a jelenlegi célkitűzések?
Terveink szerint még idén minden kórházat felszerelünk babafészekcsomagokkal, a közeljövőben Győrben és Sopronban tervezünk átadni. Ennek részeként jótékonysági webshopot is indítottunk, ahol plüssöket, plüsskommandós ruhákat és babatextileket lehet vásárolni, de akár a kórház számára is tudnak az emberek adományozni babafészekcsomagot. Itt hadd emeljem ki, ha a babafészek időre érkezett baba számára is ideális, hiszen komfortos alvást nyújt számára, mobilis, tehát bárhová magunkkal vihető, így a pici mindenhol a saját megszokott környezetében aludhat. Édesanyák beszámolói igazolják, hogy a babáik egész éjszakát átalusszák, így számukra is könnyebb lesz az első pár hónap. A babafészek akár a kiságyba és a szülői ágyba is tehető, így a szülők biztosan nem fekszenek rá és a pici „nem szökik meg”. 

Ebből a webshopból származó minden bevételt babafészkek gyártására fordítunk. Ha felszereltünk minden kórházat babafészkekkel, utána következik egy nagyobb falat: fénytakarókra és Giraffe Shuttle inkubátorra fogunk gyűjteni. Ezek rendkívül drága, orvosi eszközök, de óriási szükség van rájuk. A fénytakaró a sárgaságot gyógyítja, egy darab ilyen eszköz kábé 4,5 millió forintba kerül, a Giraffe Shuttle inkubátor pedig lehetővé teszi, hogy a koraszülötteket vizsgálatokhoz biztonságosan tudják elszállítani a kórház egyik részéből a másikba. Biztosítja az inkubátor áramellátását és magán hordozza a koraszülött baba stabil állapotát fenntartó eszközöket. Egy darab ára nagyjából 15 millió forint.

És mik a távolabbi tervek?
Tele vagyunk tervekkel, de még nem árulhatom el pontosan ezeket. Annyit azért talán elmondhatok, hogy külföldi terjeszkedésben gondolkodunk, hiszen a világ sok részében szükség lenne a koraszülött babafészekcsomagokra, ezért most a nemzetközi megjelenésen dolgozunk. 

Mesélj egy kicsit a csapatról, akik segítenek neked abban, hogy te segíthess!
Ahogyan említettem, sok neves művész, sportoló állt már mellénk, köztük Baji Balázs, Rippel Feri, Michelisz Norbi, Kiss Norbi, Dukai Regina, Majoros Hajnalka, Aranyosi Péter, a Bagossy fivérek, Király Linda és Ungvári Miklós is. Emellett több nagylelkű cég támogatott minket, például az Immunetec – ők fertőtlenítik a webshopunkba került plüssöket –, a Happys gyártóim, az Opel Gyulai, a Fort Petrányi, a KÉSZ Cég, az Építő Zrt., az MKB Bank és még sok-sok kisebb és nagyobb cég. Egy-egy támogatónkkal adományozási szerződést kötünk, de előfordult már, hogy mindenféle megkeresés nélkül egy vállalat utalt nekünk több százezer forintot… ők nem kértek cserébe semmit, és innen köszön nekik a segítséget a pici hősök nevében! És ott van természetesen az a fantasztikus, csupaszív közösség, akik jótékonyságból, egy kávé árával vagy pár ezer forinttal támogatnak minket rendszeresen. Olyan elképesztő összefogással sikerült például a székesfehérvári kórház számára adományoznunk, ami még nekem is meglepő volt, pedig sok hihetetlen dolgot tapasztaltam már. Egy jól sikerült Facebook-poszt után csak úgy záporoztak az adományok, a telefonom másodpercenként csipogott 4 napon keresztül. Hihetetlen katarzis volt!

Én pedig azóta is tovább dolgozom, hogy minden pici hősnek egészségesebb életet tudjunk biztosítani, hiszen ezek a babafészkek hatnak a babák idegrendszeri es fizikai fejlődésére is. Végezetül, fogjátok és szorítsátok meg a kezem, mentsünk meg együtt 100.000 koraszülött babát, hogy egyenlő eséllyel induljanak ők is! Minél több baba élje túl a kezdeti nehéz időszakot és tegyünk együtt egy egészségesebb generációért! A boldog babákért.

 

Ha te is segíteni szeretnél, keresd fel a Plüss Kommandó weboldalát!

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: