Premier! Patikadomb – Mutatvány

Premier! Patikadomb – Mutatvány

A Mutatvány a Patikadomb második idei kiadványa.

A dal a zenekar lírai oldalát mutatja meg és az ezt megelőző Édesmindegyhez hasonlóan, ebben a szerzeményben is főleg az elektronika dominál. A dal képi világa egy ideális, vágyakozással és várakozással teli, idilli szerelmi kapcsolatot, pillanatot és annak beteljesedését festi le. A Mutatvány többeknek ismerős lehet már, hiszen már az egészen korai időkben is koncertdal volt, lévén nem sokkal a Nefelejcsutca c. EP megjelenése után íródott az első verziója.
 
„Még 2014 telén a szüleim vettek egy borzasztóan egyszerű, alap szintit a veszprémi piacon, amit utána hosszú hetekig nyüstöltem. Szintizni sem tanultam korábban előtte, de mindig is érdekelt a billentyűzés, ezért gyorsan elsajátítottam az alapokat. A gyakorolgatás eredménye a Mutatvány akkordköre. Karácsony tájékán történt mindez, így Gyula és én is a Balatonon voltunk a családunkkal. Átjött hozzánk valamelyik nap és szinte azonnal rádúdolta a ma is használatos dallamokat az alapra. A szöveget innentől már nagyon egyszerű volt megírni, főleg, hogy a kezdőlökést is megadta: A dúdolgatásban a „Tőled…” sorkezdés szinte azonnal megjelent.
 
A dal nem igazán ’akar’ túl sokat. Nincs mögötte semmi megfejtésre váró utalgatás sem: A dalszöveg a szeretés és a viszont-szeretés tökéletes állapotáról, összhangjáról szól. Arról, hogy az adó és a fogadó fél is ugyanannyit kap a másiktól, teljesen őszintén, minden körítés nélkül. Ez egy nagyon áldásos, viszont sajnos roppant ritka jelenség egy ember életében. Én akkortájt hál’ istennek pont átélhettem ezt a barátnőmmel, így adta magát, hogy dal is készül belőle. Az egész dal a várva várt találkozás pillanatának beteljesedésére van kihegyezve, ami a végén meg is történik („Hát végre itt vagy…”). Elég őszinte és ártatlan érzelmek ezek.”
 
(Dobos Gábor – gitár)
 
A dal még a Süssönnel egyidőben kezdett kialakulni tehát. Azóta persze számos átalakításon esett át, ám ez főleg csak a hangszínek és a hangszerelés szintjén jelentett módosításokat. A szellemisége, szövege és a hangulata mindig megmaradt. Egy jó ideje a koncertek állandó szereplője is a dal és bár csak most debütál majd online, a rajongók már elég jól ismerhetik. A Mutatvány az utolsó dal, ami már a kezdetektől formálódik. Emiatt, illetve a rengeteg átszerkesztés és a klippel kapcsolatos variálások miatt is, a megjelenése egy korszak és a múlt lezárását jelenti a Patika életében.
 
"Számos koncepció, szinopszis és ötlet váltogatta egymást mire elkészült a Mutatvány klipje, amely végül egy költséghatékony, ám szép végeredményt jelent. Úgy gondoltuk, hogy az a sok nehézség, ami a videóklip összeszervezésével jár, nem lehet véletlen. Így egy spontánabb, egyszerűbb, de a dal hangulatához még illő megoldást választottunk ezzel a szájszinkronos, Budapesten sétálgatós verzióval. A klip sem akar semmi többet mondani, vagy mutatni, mint maga a dal: Útra kelünk, hogy találkozzunk a szeretett lánnyal. A videóért nagy köszi Budapestnek, aki aznap este is különösen szép volt!"