Rádió Rock - interjú

Rádió Rock - interjú

Vörös István tulajdonos-zeneigazgató és Kalácska Gábor programigazgató mesélt az eddigi tapasztalatokról és a rádió működéséről.

Most már fél hónapja dübörög nálatok a rock. Hogy fogadott titeket a rock szakma, a közönség, és ti hogy érzitek magatokat az egészben?

VI: Évtizedek óta várja ez a műfaj, hogy rádiója legyen, így hát nem csoda, hogy még az első adást megelőzően óriási érdeklődés volt. Tizenkétezer like-ot gyűjtöttünk be a Facebook oldalunkon, indulásunk óta pedig ez a szám már több, mint a duplája és folyamatosan növekszik. Természetesen széleskörű igényeket akarunk kiszolgálni és szeretnénk, hogy a rock zene újra megkapja régi rangját. A szakma megilletődve és ugyanakkor lelkesen érkezett és érkezik a stúdióba, ahol élőben zenélhetnek és végre a műfaj dalai is eljuthatnak a közönséghez.

KG: Nagyon jók a visszajelzések, amit ezúton is köszönünk. A kevés számú kritika elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon türelmetlenül várta már a műfaj és a közönség, hogy legyen egy saját médiuma. Épp ezért mi a kritikusainkkal sokkal türelmesebbek vagyunk.

Vannak állandó műsoraitok, mint például a RockReggel, a RockTitkok vagy a RockPortré. Bemutatnátok ezeket azok számára, akiknek még nem volt lehetőségük belehallgatni? Kik voltak eddig a meghívottak, és kiket terveztek még bevonni?

KG: Napi átlagban 4-5 vendég érkezik ezekbe, és még sok más műsorunkba is. Mivel nem akarunk senkit és semmit kihagyni, inkább azt javaslom, hogy a www.radiorock958.hu weboldalunkon, vagy a Rádió Rock Magyarország Facebook oldalán nézelődjenek a hallgatók és érdeklődők. Annyit elárulunk, hogy a rock szakma ikonjai mind ellátogatnak hozzánk előbb vagy utóbb.

Volt szó arról, hogy a kultúra más területeire is figyelmet fordítotok majd. Milyen műsorok kapcsolhatók ide?

Például a színház és mozi magazinjaink. De többek között a sport is külön műsort kapott.

Mire számíthat az, aki napközben rátok hallgat? Mennyire széles a rock skála és hogy oszlik meg arányaiban zene és "duma"?

VI: Naponta 81% magyar zenét sugárzunk, 19% a külföldi. A régi legendás zenekarok, előadók mellett megszólalnak a fiatalabb generáció képviselői is. Akik pedig nemrégiben léptek erre a pályára, bemutatkozhatnak a RockTojásban. A régi motorosok az Életműben és az Öltözőben mesélnek régi kalandokról, emlékekről és terveikről, koncertekről és lemezekről.

KG: Átlagban 260 dal megy le egy nap, ebből 210 magyar. Ez napi 110 zenekart takar. Úgy gondoljuk, nálunk a legszélesebb a merítés zeneileg. Ez még akkor is igaz, ha a napközbeni sávban arányban több külföldi zene megy mint éjszaka. A napi szövegarányunk 25%, ezzel a legkevesebbet beszélő rádiók közé tartozunk.

Miben látjátok a Rádió Rock erősségét? Mi az, amiben még fejlődésre szorul? Mik a közeljövő tervei?

VI: A Rádió erőssége természetesen a magyar előadók, az, hogy magyar nyelvű dalok szólnak magyar előadóktól. Szinte végtelen a tehetséges utánpótlás is, akiknek szeretnénk majd teret adni.

KG: Bár még csak nagyon rövid ideje szól a rádió, azt mondhatjuk, hogy minden nap újabb tapasztalattal szolgál nekünk is. Sok mindenen fogunk még változtatni, de ezek olyan finomhangolások, amiket a visszajelzésekből, saját tapasztalatokból vonunk le.  

FB oldal...

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.14.