Rézbontó

Rézbontó

Intim Torna Illegál-interjú

Az ITI abban a szerencsés helyzetben van, hogy muzsikájuk pont azoknak a zenei vidékeknek a metszetén helyezkedik el, ami miatt mindenféle korosztály és társadalmi réteg találhat magának benne valami szívhez szólót, valami ismerőset.
 
Legutóbbi lemezük is pont ezeknek az alternatív és kommersz tájékoknak a határain szól: könnyed, de harapós rockzene, egyszerű, de elgondolkodtató szövegek, nem túlgondolt dalszerkezetek és persze kirobbanó, iszonyú könnyen fülberagadós, energiától duzzadó refrének. Semmi feleslegeskedés. Meg is mondták: nem adják fel, ők élni jöttek és köszönik szépen, jól vannak. Új klip, nyári koncert, rendőrségi ügy, fúvósszekció. Dorogi Péter frontemberrel dumálgattunk. Császár Gergő
 
 
Az új videótokat nem mindennapi körülmények közt forgattátok…
„Feltöltve” címmel jelent meg új klipünk, amely a Heineken Hungária és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Ha iszol, soha ne vezess! kampányának részeként valósult meg. A forgatás extrém körülmények között zajlott. Egy szimulált autós baleset közepébe helyezett jelenetet élhettünk át, amelyben a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság, a Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat tagjai is részt vettek a mentés közben.
 
Olvasni pár elégedetlen véleményt is a videó kapcsán, pl. hogy elmentetek populárisabb irányba… Mennyire foglalkoztok a különböző médiafelületeken megjelent véleményekkel, kritikákkal?
Tiszteljük a YT közönségének a véleményét, ezért el is olvassuk a reakciókat, és a lájkoknak is nagyon örülünk. Jó dolog visszajelzést kapni a zenehallgatóktól. Nem szoktuk moderálni a kommentelést, de időközben megtanultunk különbséget tenni az értelmes és a troll kommentek között.
 
A zenétek pont azoknak a zenei vidékeknek a metszetén helyezkedik el, ami miatt mindenféle korosztály és társadalmi réteg találhat magának benne valami szívhez szólót, valami ismerőset. Tudatos építkezés része ez a határmozgás? Hová pozicionálnátok a zenekart a magyar könnyűzenei életben?
Kettőféle zenei előadástípust tudnék felhozni. Az egyik a szinkronzenekar, amely az erős kulturális hatalommal bíró országok által divattá sulykolt külföldi előadókat szinkronizálva – ahogyan a tévében is megszokhattuk – válnak sikeressé. A másik típusú zenekari felállásban a zenészek a saját kreativitásukat bontakoztatják ki – figyelmen kívül hagyva az éppen aktuális trendeket –, és a sikert nem a nézőszámban, hanem a szellemük kiteljesedésében élik meg. Ez egy nehezebb út, de mi ezt választottuk.
 
Pont tavaly jelent meg az Élni jöttünk albumotok. Hogy érzitek egy év távlatából, milyen lett?
Ez volt az első lemezünk, amelyet basszusgitárosunkkal, Bikali Sanyival közösen alkottunk meg. Jól összerázta a csapatot az együttes dalírás és a lemezfelvétel. Szerintem kiderült, hogy jól tudunk együtt zenélni, és egy jó alapot raktunk le, amire nyugodtan építhetjük a jövőben készülő dalokat.
 
Miért lesz „rézbontó” a június 20-i parkos koncert?
A Feltöltve című dalt először a Budapest Parkban láthatja a közönségünk, amelyben részt vesz a felvételen is hallható ORFK-OBB fúvószenekara. Az újdonsült dalon kívül közösen fogunk eljátszani pár ITI-slágert is.
 
Honnan jött a fúvós zenekar ötlete?
Az ötletet az Pest Megyei Rendőr-főkapitányság dobta be, mi azonnal rábólintottunk, mert szeretjük az ilyen közreműködéseket.
 
Jövőre 10 éves a zenekar, vannak tervek?
Nagy szülinapi koncertre készülünk, addig is sokat fogunk zenélni, és természetesen új dalokkal is fogunk jelentkezni.