Robert Doisneau: Párizstól Palm Springsig

Robert Doisneau: Párizstól Palm Springsig

Fotóhónap (2020. október 13. – 2021. január 10. – Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház)

Robert Doisneau Párizsban született 1912-ben. Fotóművészetének is szülővárosa volt a központi témája, főleg a hétköznapi, utcai jeleneteket kapta lencsevégre, amelyeket mindig olyan perspektívából láttatott fekete-fehér képein, hogy azok teljesen megteltek érzelemmel, élettel, mégis könnyed stílusuk miatt könnyen befogadhatóak. A kíváncsi francia, „Párizs szeme” munkássága sokkal mélyebb és bonyolultabb, mint elsőre, néhány kép alapján gondolnánk, hiszen a párizsi utcákon kívül, ahol szerelmespárokat és gyerekeket örökített meg, figyelemre méltó, meglepő színes fotókat is készített.
 
 
A humanista fotográfia egyik legfontosabb képviselőjét 1960-ban a Fortune magazin felkérte, hogy lépjen ki Párizsból, és a kaliforniai sivatagban található Palm Springs városát örökítse meg. Doisneau elfogadta a kihívást, és a sivatag, a pálmafák és a kobaltkék ég hátterével, a lármás lakosok csiricsáré ruháival, koktélpartijaival és golfpályáival, megalkotta a maga személyes amerikai álmát, ezúttal nem fekete-fehérben, hanem kirobbanóan színesben.
 
 
A Párizstól Palm Springsig című kiállítás mintegy száz eredeti nagyítást vonultat fel. A főként Doisneau műterméből és jelentős francia magángyűjteményekből származó fotók közt a leghíresebbek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a korábban soha nem látott képei. Az átfogó válogatás, amelyet a fotográfus lánya által gondosan összegyűjtött dokumentumok és vallomások egészítenek ki, az életmű friss kritikai olvasatával is szolgál. A 143 fotográfiából álló kiállítást Robert Doisneau lányai, Francine Deroudille és Anette Doisneau válogatták ki a hatalmas, 450 000 negatívból álló életműből, amelyet apjuk több mint 60 év alatt, 1932 és 1984 között alkotott.
Kurátor: Baki Péter.
 
A kiállítás megnyitója október 13-án, 18:00-kor lesz a Nagymező utca 20. alatti Mai Manó Ház 2. emeletén; de tárlatvezetésre is sor kerül majd: október 16-án Kopeczky Róna művészettörténésszel, október 20-án pedig Pfisztner Gábor esztétával.
 
 
Fotóhónap (2020. október 13. – 2021. január 10. – Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház)
 
 
Az idei Fotóhónap országos fesztivál elsődleges célja, hogy a jelenleg is tevékeny, kortárs magyar és nemzetközi fotográfusokra helyezze a fókuszt, számos helyszínen, amelyek idén új kiállítóterekkel és galériákkal is bővültek. (X)
 
 
Fotók: Robert Doisneau