Rock, és a motorok zúgása

Rock, és a motorok zúgása

Dobai Attila interjú // Harley-Davidson Open Road Fest Június 5-9.

 
A jubileumi Harley-Davidson Open Road Fest főszervezője Dobai Attila, aki a Neszmélyi köz 3. szám alatt az év többi részén is elhivatottan dolgozik a márka népszerűsítéséért. A kétkerekű csodákon kívül motoros felszerelést árul, szervizt üzemeltet, valamint az étteremben rendezvényeket bonyolít le. Az évek során számos vevője a barátja is lett, akikkel lazán felvonulnak Budapest utcáin (legutóbb kb. 170-en cirkáltak Harley-jaikkal a városban) vagy az ország többi részén.
 
Attila fogja vezetni a motorkaravánt júniusban Alsóörsre, és saját elmondása szerint már megszámolni se tudja,
a világ hány országát fedezte már fel így, járt Afrikában és Szentpéterváron is. Mindig van hova menni, mindenhol vannak barátai, ráadásul mára az egész családja motorozik (kislányát már három hónaposan maga elé ültette). Nehezen tudja megfogalmazni, mit jelent számára az országút, de a közösség erejét, a csodaszép tájakat és az egészséges exhibicionizmust az elsők közt említi.
 
Ha te is kipróbálnád mindezt, nyugodtan nevezz be a fesztivál által meghirdetett versenybe, hiszen egyetlen fotóért cserébe tiéd lehet egy Harley-Davidson!
 
„A szabadság az élet értelme, de beszélni róla és annak lenni, két különböző dolog. Nehéz annak lenni, ha az embert adják-veszik, mint a vásárban. Ezért sohase mondd senkinek, hogy nem szabad, mert akkor azonnal meg akarnak ölni, és be akarják bizonyítani az igazukat. Csak lökik a dumát és beszélnek az egyén szabadságáról, de ha látnak egy szabad embert, attól megijednek.”
(Szelíd motorosok)
 
Szokták mondani, hogy „merj nagyot álmodni”, de 1991-ben gondoltad volna, hogy ekkora Harley-Davidson birodalmat építesz majd ki Magyarországon?
Amikor elkezdtük, akkor mindenképpen növekedő pályára álmodtuk meg ezt a vállalkozást. Nyilván a jövőbe nem láttunk bele, próbáltuk ösztönösen tenni a dolgunkat. Az elmúlt 20 év során sok-sok nehézséggel is szembe kellett néznünk, de az, hogy ma itt vagyunk, azt mutatja, hogy valamit azért jól csináltunk, vagy legalábbis nem annyira rosszul. A 20-as szám idén számunkra duplán jelentőségteljes, nemcsak a cég, hanem a fesztivál is kerek születésnapot ünnepelhet, így hát kettős jubileumot ülünk.
 
Hogy emlékszel vissza az első években megrendezett fesztiválra?
A maga nemében már a legelső fesztivál sikeresnek volt mondható, már akkor elég sok külföldi motoros tette tiszteletét nálunk. Emiatt a második alkalommal jól el is bíztuk magunkat, azt hittük, hogy sokkal komolyabb együtteseket is elbír az esemény, olyanokat, mint a Steppenwolf és a Motörhead. Kicsit elszámoltuk magunkat pénzügyileg, ami a következő évekre is hatással volt. Viszont így utólag már ezt sem bánom, hiszen Lemmy azóta már nincs köztünk, és örülök neki, hogy nálunk még tiszteletét tehette. Ő egyébként pont olyan volt, mint amilyen a híre, el lehet képzelni, milyen kérésekkel állt elő, és miket, vagy inkább kiket kért magának az öltözőbe.
Az évek alatt több olyan művész megfordult nálunk, akik már nem élnek, Gary Moore és Alvin Lee is például. Fontosnak tartom elmondani, hogy az Open Road Fest nem csak egy motoros találkozó, hanem magas színvonalú zenei fesztivál is, ami a nemzetközi szinten is különleges fesztiválok közé emelkedett az évek alatt.
 
Vannak olyan motorosok, akik a kezdetektől részt vesznek a fesztiválon?
Hogyne. Az első években még a motorok is kaptak belépőszalagot, amiket a mai napig fel lehet fedezni egy-egy vázon. Nagyon sok visszajáró lélek van, családok is, ahonnan már a fiatalabbak is képviseltetik magukat.
Persze, senki ne gondolja, hogy csak motorral lehet hozzánk érkezni. Kedves emlék számomra, mikor egy szakadt robogóval a helyszínre érkező srác „nagy motorra gyűjtök” táblával a nyakában mászkált a fesztivál területén.
Nem kevés pénzt gyűjtött össze így.
 
Idén kik a fesztivál headliner zenekarai?
Nagy örömünkre szolgál, hogy a Europe másodjára is elfogadta a meghívásunkat. Érkezik saját zenekarával „a rock hangja”, azaz Glenn Hughes, a Deep Purple egykori énekese. Bizonyára a legnagyobb klasszikusok is elhangzanak majd általa. Hazai vonalon a rock és a blues legnagyobbjait várjuk: Edda, Tankcsapda, Ivan & The Parazol, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Karthago, akik hozzánk hasonlóan jubileumot ünnepelnek, mégpedig a negyvenediket. Összesen több mint 30 zenekar fog nálunk zenélni, két színpadon. De a zenén kívül látnivalók is lesznek:
a kaszkadőrbemutatótól elkezdve a Freestyle Motocrosson át a favágóversenyig széles lesz a skála.
Érkezik Erdős Csaba, a Stunt Riding koronázatlan királya, Veres Zoltán műrepülő pilóta és a Gravity Academy bringásai. És ne felejtsük el a Harley-Davidson Múzeumot sem, mely mindennap várja az érdeklődőket.