„Ezt a folyamatot egy csutkára lájkolt Instagram-bejegyzés nem fogja megállítani”

„Ezt a folyamatot egy csutkára lájkolt Instagram-bejegyzés nem fogja megállítani”

Rock the Planet-interjú

 

A könyökünkön jön már ki az üzenet: a környezetvédelem fontos. Tudod te is, tudom én is, tudja mindenki, mégis olyan kevesen jutnak el addig, hogy valamit tegyenek is érte. Éppen ezért hiánypótló a Rock the Planet kezdeményezés, ami hazai zenészek bevonásával nemcsak hirdeti az üzenetet, de konkrét lépéseket is tesz azért, hogy változást érjen el. A projekt egyik megálmodójával, Kurcz Orsival beszélgettünk. 

Interjú: Szabó Anna
Fotók: Bakó Misi/Bakó Studió

 

Mi indította el a Rock the Planet kezdeményezést? Áll az ötlet mögött valamilyen személyes élmény, történet?

Egyszerűen zavart, hogy úgy éreztem, sokszor a tettekig nem, csak a nagy szavakig, esetleg a neten az orrom alá tolt kérdőívig vagy cikkig jut el a környezetvédelmi kommunikáció, ami ebben a formában valós változást sajnos nem nagy eséllyel képes elérni – hiszen lehet, hogy pillanatokra vagy egy megosztás erejéig elgondolkodtat, de utána el is felejtjük az egészet, jön a következő poszt. A klímaváltozás valós probléma, és a Földön velünk együtt élő világ pusztulása mellett sem mehetünk csak úgy el, hiszen nagyrészt pont az emberi nemtörődömség az, ami a bajt okozza. Nem vagyok klímatudós, de az teljesen egyértelmű, hogy ami ma zajlik, az nem normális, és hogy ezt a folyamatot egy csutkára lájkolt Instagram-bejegyzés nem fogja megállítani. Pedig talán sosem volt ennyire fontos és aktuális változtatni a gondolkodásmódon. Ezért jött az ötlet egy kedves barátommal, Sánta Zolával – az Alpárfeszt főszervezője, a Mayfly gitárosa –, hogy konkrétabb lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy eljusson az emberekhez az infó, hogy tényleg gond van, a megoldás pedig rajtunk, most a Földön létező embereken áll vagy bukik, ebbe pedig nem fér bele egyetlen eldobott műanyag palack és három banán hazaszállítására elhasznált nejlonzacskó sem. És úgy gondoltuk, hogy ennek a tolmácsolásában – a még változtatásra hajlandó 20-as, 30-as korosztály felé – nagy segítségünkre lehetnek a hazai zenei szcéna elismert figurái. 

 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a célotokat, hogyan hangozna?

Szerintem csak úgy érhetünk el változást, hogy ha barátibbá, kézzelfoghatóbbá tesszük a környezetvédelmet, és azt kommunikáljuk az emberek felé, hogy óvni a minket körülvevő élővilágot – neadjisten azzal békében együtt élni – nem fárasztóbb egy pazarló, hanyag életmódnál, sőt. Mi azt szeretnénk elültetni a köztudatban, hogy mindez egészen egyszerűen a mindennapokba illeszthető, jól működő dolog lehet. Ennek érdekében karolnak össze ismert zenekarok, hogy azt a réteget szólítsuk meg, és nagyon fontos: vonjuk is be a történetbe, akik a leginkább képesek, és hajlandóak, vagy éppen szeretnének változtatni. 

 

Mesélj arról, hogy kik vagytok ti, akik ezen a misszión dolgoztok!

Zenészek, zeneipari dolgozók, fesztiválszervezők, újságírók, fotósok, videósok vagyunk, barátok. Én több mint tíz éve zenekarok sajtómenedzsmentjét segítem, innen jött az ötlet, hogy az elmúlt évtizedben szerzett ismeretségeket akár össze lehetne kötni a bolygóvédelemmel. Mindenki nagyon lelkes, de nagy meglepetésemre időközben nem egyszer talált meg a kérdés, hogy mégis miért csináljuk ezt, mire jó ez nekünk?  Erre viszont sosem fogok tudni mást mondani, mint azt, hogy fontos a jövőnk, fontos, hogy évek, évtizedek múlva is el tudjak menni úgy kirándulni, hogy lesznek fák és állatok az erdőben. Ja és lesz erdő, például.

 

Kik azok – legyen szó zenészekről, bandákról vagy szervezetekről, médiumokról – akik rajtuk kívül még hozzájárulnak a Rock the Planet sikeréhez?
Nehéz lenne mindenkit felsorolni, annyian álltak mellénk az elmúlt hónapokban, és ezért nem győzök hálás lenni: folyamatosan tárgyalunk fesztiválokkal, zenészekkel, zenekarokkal. De például Balassa Jánosnak (könnyűzenei promóter, Caramel managere), Nyerges Tamásnak (Budapest Beat lapigazgatója), Ifj Vitray Tamásnak (a National Geographic magazin magyar kiadásának a főszerkesztője), valamint a Művészetek Völgye csapatának innen is nagyon köszönöm az első perctől belénk vetett bizalmat és az ihlető beszélgetéseket!  Azt hiszem összességében kicsit nagyobb fába vágtuk a fejszénket civilként, mint az első blikkre ésszerű lenne, de éppen ez a legszebb az egészben, hogy még mikor csak teljesen gyerekcipőben járt az ötlet, már akkor is rengeteg támogatást kaptunk, kaptam, ha csak egy jótanács, vagy egy kiforratlan ötlet, gondolat formájában is. Aztán ezek a nüansznyi pillanatok vittek minket előre, ezekből a beszélgetésekből motiválódtunk, és jutottunk el odáig, hogy már túl vagyunk a debütáláson, egy Holt-Tisza parti szemétszedésen, ahol az Alpárfeszt fantasztikus közönsége és zenészei gyűjtötték velünk a szemetet. 

 

Hogyan látod a Rock the Planet jövőjét? Meddig szeretnétek eljutni ezzel?

Nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy a meddignek egyedül a kreativitásunk szabhat határt. Amíg a színfalak mögött készülődött a projekt, addig mi vadásztuk a lehetőségeket, kerestük a résztvevőket. Mióta viszont színre léptünk a legelső akciónkkal, és híre ment a kezdeményezésnek, többen kerestek meg, találtak ránk, mint remélni mertem volna, hogy szívesen részt vennének a buliban, és örülnek, hogy elindult egy ilyen történet itthon. Remélem, nem nagyképűség, de valóban érződik, mennyire szükség volt egy ilyen kezdeményezésre. Főleg az underground világból érdeklődnek sokan a bolygóvédelem iránt, vagy élnek éppen évek óta fenntarthatóbb elvekkel, de eddig egyszerűen nem volt egy olyan összefogó, személyesebb fórum a közösségi oldalakon túl, ahol ebbe másokat is belevonhatnak, vagy éppen ösztönözhetnek a tapasztalataikkal. Megyünk fesztiválokra, koncertekre, és nemcsak szemetet szedünk, hanem a tervek szerint beszélgetünk is, vagy éppen dalt írunk a témában, és kreatív akciókkal együtt tanulunk vigyázni a Földre. A célunk az, hogy maradandó élményeket adjunk, interaktív kommunikációt indítsunk el, konkrét tettekkel, amik megmutatják, hogy a környezetvédelem tényleg csak döntés kérdése, és amúgy szupermenő dolog!

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: