ROMANEK DALPREMIER!

ROMANEK DALPREMIER!

Megérkezett Romanek Gergely új zenekarának friss dala, valamint egy interjú is a főhőssel

Romanek Gergely a Romanek Airlines és a Mamazonas zenekarok után dalszerzőként és előadóként új kalandra vállalkozik: a szimplán csak ROMANEK névre keresztelt vadiúj bandája a frontember jól ismert ösvényein halad tovább, vagyis színtiszta rock & roll, feszes alapokkal és megkapó dallamokkal fűszerezve. Az énekes/basszusgitáros oldalán Szilágyi László gitározik és Mohai Szabolcs dobol. A triónak most jelent meg legelső dala: Az angyalom megvár. A főhőssel interjúztunk.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Hogyan néz ki a Romanek? Ez a te szólóprojekted, vagy egy teljes zenekar?
 
Kezdetben szólóprojektként képzeltem el a Romaneket, de rá kellett jönnöm, hogy zenekari figura vagyok, voltam mindig is. Szeretem a csapatjátékot, és tapasztalataim szerint kell egy vezér, mert működőképesebb általa a produkció. 
 
Tulajdonképpen ez egy zenekar, amely az én dalaimat játssza. A többiek a dalok világán belül ki tudnak bontakozni, kreatívak lehetnek, nem várom tőlük, hogy szolgai módon hozzák azt, amit otthon kitaláltam. Minden ötletet kipróbálunk. Eleinte tartottam ettől, de Szilágyi Laci, és Mohai Szabi is olyan zenészek, akik teljes mértékben érzik, értik azt, hogy melyek azok a dolgok, amelyek ebbe a zenébe passzolnak. Jó dolgokat hoztak bele, a kezdetektől fogva jó hangulat, egyetértés van közöttünk. Arányérzék, alázatosság, íz, karakter! Ez úgy érzem, megvan mindannyiunknál. 
 
Egyébként egymással mindannyian játszottunk már más zenekarokban. Lacival az ACid/DC nevű tribute-ban zenélek, Szabival pedig egy korábbi zenekaromban a Mamazonasban muzsikáltam együtt. Illetve Laci és Szabi is zenélt már együtt más projektekben. A Romanekben pedig egyesítettük az erőinket.
 
Miért a te vezetéknevedet viseli?
 
Egyrészt azért, mert az én dalaimat játszuk, másrészt mert köthető már valamihez. Korábban a testvéreimmel Romanek Airlines néven zenéltük még a 2010-es évek elején. Nem vált széles körben ismertté, de sokan szerették, és bízom benne, hogy a Romaneket is kedvelni fogják ezek az emberek. A Romanek koncepció tehát olyan pl. mint a Bryan Adams, egy szerző, de állandó zenekarral. 
 
Romanek Gergely - ének, basszusgitár
 
Korábban volt már több zenekarod is, pl. a Romanek Airlines, Mamazonas… Ez a banda, a Romanek mennyiben viszi tovább a korábbi zenekaraid szellemiségét, hangulatát, hangzását, örökségét?
 
Alapvetően van egy zenei karakter, amelyet nem tudok magamból kiiktatni. Mindig a világ legnagyobb slágerét akarom megírni, szállós refrénekkel, feszes zenei alapokra helyezve. A Mamazonas kicsit művészibb dolog volt, ha lehet ilyet mondani. Odament minden, ami más volt, mint a fősodrásom. Kicsit borúsabb, lazább ügy volt. Azonban alapvetően életvidám, az élet szeretetét visszaadó dalokban utazom, mert engem is ez dob fel. Számomra rendkívül fontos, hogy másoknak jó érzést, örömöt okozzak a zenémmel! 
 
A ROMANEK fog a korábbi szerzeményeidből is játszani, vagy kizárólag új dalokat írtatok / írtok?
 
Nem cél, hogy korábbi dalaim is szerepet kapjanak ebben a produkcióban, de nem kizárt, hogy egy-két jobb számot előveszünk, vannak ott is jó dolgok! Abszolút új dalokban gondolkozom, és remek tételek várnak még felvételre!
 
Szilágyi László - gitár, vokál
 
Milyen indíttatásból indultál / indultatok neki a ROMANEK-nek? Régóta tervezgetted, vagy ennek a hármasnak az együttállása kellett ehhez?
 
Ez a projekt már 4 évvel ezelőtt szeretett volna útnak indulni, azonban az akkori felvételekben nem éreztem magamat úgy benne, mint a most megismételtekben.
 
Nem voltam kellően felkészült fejben, és átadtam egy producernek azokat a döntéseket, amelyeket én szoktam meghozni. Szerintem nehéz dolga volt velem, mert bizonytalan voltam abban, hogy mit is akarok pontosan ezzel a dologgal, ő pedig a saját világát hozta bele, ami az enyémmel végül nem egyezett. A minőség kiváló volt, de én másként hallottam belül ezeket a dalokat. Viszont sok segítséget kaptam tőle sok minden másban, ami a dalokat illeti. Ezért hálás vagyok neki.
 
Sokat segített ez nekem abban, hogy végül a fejemben a helyére kerüljenek a dolgok. A megvalósítás azonban egy időre megállt, mert egy  csodás dolog történt az életemben, kisfiam született. A család elvitte minden energiámat, időmet, ezért le kellett mondanom arról, hogy létrehozzam ezt a zenekart. 
 
Most azonban eljött az idő, nem állíthat meg semmi! A kisfiam Lemmi a legnagyobb rajongóm, már csak miatta is muszáj csinálnom!
 
A mostani zenésztársaim rendkívül muzikális emberek, kiváló zenészek, boldog vagyok, hogy együtt csinálhatjuk ezt a zenekart! Egy generációnyi különbség van közöttünk, és nagyon jól kiegészítjük egymást! Nekem már több tapasztalatom van, nekik meg még több energiájuk! Bízom benne, hogy sokáig kitartunk egymás mellett, és közös sikereink lesznek. 
 
Mohai Szabolcs - dobok
 
AZ ANGYALOM MEGVÁR az első számotok? Hol, kivel, hogyan készült?
 
Szilágyi Laci a gitárosunk dobta be Kremán Patrik nevét, akiről nem sokat tudtam addig. Laci összekötött vele, és kiderült, hogy nem csak egy végtelenül szimpatikus és korrekt fiatalemberről van szó, hanem egy olyan értő fülről, aki pontosan tudja, hogy mit szeretnék hallani. Nagyon hasonlóan gondolkozunk a zenéről és a hangzást illetően is abszolút harmonizálunk egymással, tökéletes kombináció a kreatív, nyugodt munkához. 
 
3 nap alatt rögzítettük a négy dalt, imádtuk minden pillanatát!
 
Patrik stúdiója az Organic Sound Siófokon található, minden kollégának nyugodt szívvel ajánlom! Pazar körülmények állnak rendelkezésre egy jó anyag elkészítéséhez.
 
Milyen dalokkal, tervekkel készültök a jövőre, 2021-re? Ha engednek a korlátázásokon, akkor beveszitek a színpadokat is?
 
Eddig 4 dalt rögzítettünk, további 4-et szeretnénk hamarosan felvenni, így áll össze a 8 számos debütáló lemezünk, melynek címe még számunkra is rejtély!
 
Amennyiben érdeklődés mutatkozik a közönség és a szervezők oldaláról a zenekarra, természetesen azonnal bedugjuk a hangszereinket, és a legnagyobb örömmel felszántjuk bármelyik rendezvény színpadát. Ehhez azonban még hosszú út vár ránk, bízunk benne, hogy eljutunk a közönségünkhöz! 
 
Nagyon köszönöm az interjút, megtisztelő volt.
 
 MOST PEDIG JÖJJÖN AZ ÚJ DAL ►II