Saját darabbal és új dalokkal jelentkezik Szabó Balázs - indul 2017!

Saját darabbal és új dalokkal jelentkezik Szabó Balázs - indul 2017!

Hatalmas sikerrel mutatta be december elején az Állami Népi Együttes számára írt táncszínházi előadását a Nemzeti Színházban Szabó Balázs, aki a darab rendezője is egyben.

Izgalmas és intenzív hónapok vannak Szabó Balázs háta mögött: bár közel száz koncertet adott idén zenekarával - Budapest Park nyitóest, teltházas koncertek az ország klubjaiban és kulturális intézményeiben, fellépés az összes jelentős fesztiválon - az igazi meglepetéseket az év végére tartogatta. A sikeres nyári fesztiválszezon után ugyanis még nagyobb művészi kalandba fogott: Apám ablakából az ég címmel táncszínházi darabot írt és rendezett a Hagyományok Háza felkérésére a Magyar Állami Népi Együttesnek. Emellett saját produkcióját sem hanyagolta el: a közelmúltban megjelent a Szabó Balázs Bandája legújabb dala, a Fércelt álom - ez csapatának első új kiadványa a 2014-es Fonogram díjas Élet elvitelre album óta.
 
Az önéletrajzi ihletésű "Apám ablakából az ég" című darab premierjére három nap alatt elkelt minden jegy, a december 2-i bemutató a Nemzeti Színházban zajos sikernek bizonyult. Az előadás ötletével Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója kereste meg Balázst, aki egy véletlen folytán bukkant rá az "Apám a vadludakkal" című dalára, ami nem titkoltan Balázs édesapjáról, gyerekkori emlékeiről szól - ez indította el benne egy, a felnőtté válásról, apa-fia kapcsolatról szóló darab gondolatát. Egy személyes találkozót követően megszületett az ötlet, a munkafolyamat pedig olyan gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Balázs hamarosan zeneszerzőből íróvá és rendezővé is előlépett. A végeredmény egy komplex alkotás táncból, filmből, zenéből, szóból - ahogy Balázs munkáinál megszokhattuk: ősiből induló mai, érzékeny, mégis öntörvényű, sokrétegű mű született.
 
"Ez az első közös munkánk és nagyon hálás vagyok a sorsnak azért, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok, egy ilyen előadáson. Őszintén megtisztelő történet ez az életemben." - nyilatkozta a darabról és a kollaborációról Balázs, aki Kelemen László mellett Mihályi Gábor együttesvezetővel dolgozott az elmúlt hónapokban az előadáson.
 
“Nem tánc, hanem összművészeti előadás született, s bár meghatározó szerepet kapnak a lépések, a mozdulatok, a színen báb is megjelenik, prózai szövegek is felhangzanak, s ezek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a téma teljes komplexitásában kerülhessen a közönség elé. Fontos ez az új mű az együttesünk repertoárépítése szempontjából is, hiszen olyan energiákat mozgat meg, olyan szellemiséget képvisel, amelyből új minőség születik. S nemcsak új közönséghez szól, hanem a régi publikumunk számára is élvezetes. Az életről és a halálról beszélgetünk, a hagyomány fontosságáról, arról, hogy mi a dolgunk itt, a világban. “ - mesélt a darabról Mihályi.
 
Nem csak a decemberi premiert, de a jövő évi előadásokat is óriási érdeklődés övezi, a következő, január 9-i alkalomra már alig maradt jegy és igaz ez a februári dátumra is. Az Apám ablakából az ég című előadásról bővebben...
 
Örömhír a Szabó Balázs Bandája népes rajongótáborának: a csapat nemrég jelentette meg Fércelt álom című új dalát, amely a 2014-es Fonogram díjas Élet elvitelre album óta az első megjelent új szerzeményük.
 
“Másoknak soknak tűnhetett ez a két év, de számunkra egyáltalán nem tűnt annak. Nem csak azért, mert sokat utaztunk és koncerteztünk, hanem mert időközben több történeten is dolgoztunk – együtt is, és külön is. Jómagam több színházi bemutatón is túl vagyok, emellett pedig ott volt a Magyar Állami Népi Együttes felkérése is”. - nyilatkozta az énekes-frontember.
 
A Fércelt álom a most készülő új Szabó Balázs Bandája album egyik előfutára, bár Balázs egyelőre nem árulta el, hogy mikorra várható a megjelenés. "Az elmúlt két évben sok minden íródott a fióknak, a próbateremnek, a szobámnak, lassan-lassan összekapaszkodnak ezek a dalok. - mesélt Balázs az alkotói folyamatról. - Nem álmodtuk még meg, hogy album formájában, vagy külön-külön jelennek majd meg, de talán nem is ez a legfontosabb egy ilyen történetben. Ugyanúgy szeretnék dolgozni a dalokon, ahogyan eddig: nem szeretném, hogy bármilyen megjelenési kényszer sarokba szorítson minket.”
 
Az új dal nem csak letölthető, de a zenekar videócsatornáján is elérhető, egy "mozgó állókép" kíséretében, amely Kisteleki Dóra munkája - ő készítette az illusztrációkat az Élet elvitelre album dalaihoz is:
 
 
Ha már az év eredményeit összegezzük, nem mehetünk el két fontos dolog mellett: 2016 nyarán Balázs nyerte az I. Petőfi Zenei Díj "Legjobb férfi előadó" kategóriáját. Számára viszont az év legnagyobb diadala az volt, hogy októberben életében először lefutott egy teljes maratont, holott korábban még csak félmaratont se futott soha. Nem sokkal az indulás előtt csatlakozott az Élménykülönítmény nevű jótékonysági futóközösséghez, hogy az önmagának felállított mércén túl is legyen haszna a teljesítményének: a megcélzott 420 ezer forintnál jóval többet dobtak be az adományozók, az összeget pedig Balázs a Bátor Tábor javára ajánlotta fel.
 
2017 számos újabb kalandot tartogat Balázs számára: az Apám ablakából az ég rendszeres előadásai, a koncertek és az új album munkálatai mellett hallhatjuk hangját a Random Trip nevű improvizációs közösség első albumán is, ahol rendkívül izgalmas összeállításban, Palya Beával és Süveg Márk Saiiddal (Akkezdet Phiai) adják elő közös szerzeményüket.