Save The Vinyl DJs

Save The Vinyl DJs

Hiánypótló kezdeményezés indul a hazai bakelitkultúra életben maradásáért

Az idén húszéves Syrup kollektíva és az underground lemezlovasok közkedvelt helye, a Nemdebár összefogott, hogy hiánypótló online eseménysorozatával a bakelites lemezlovasokat támogassa. A „Save The Vinyl DJs” online sorozat egy hónapon keresztül húsz mixet tesz közzé, amivel a platform nélkül maradt DJ-knek biztosít megjelenési lehetőséget. A fellépők ezzel a nemcsak az online reflektorfényt kapják meg, de az Edenred jóvoltából anyagi támogatásban is részesülnek.

A Syrup Club és kollektíva 2001-ben formálódott meg Veszprémben, tagjai azóta is a hazai elektronikus underground elektronika ikonikus alakjai: nem csoda, hogy legújabb, Nemdebárral közös kezdeményezésük központjában is a bakelitkultúra megóvása áll. „A járványhelyzetben eddig látott hazai kezdeményezések leginkább egy-egy klub, szórakozóhely megmentésére fókuszáltak, így hiánypótló módon most megfordítjuk a gyakorlatot: a zenészek segítségére segítünk a legnehezebb időkben.” – fűzte hozzá Mesterházy Ákos, a program egyik kulcsfigurája. A kezdeményezésben húsz, szakmai stáb által kiválogatott mixben főszerephez jutnak azok a fizikai lemezekkel zsonglőrködő előadók, akik a minőség mellett a sokszínűségben is példaértékű múlttal rendelkeznek a hazai underground szcénában: a felsorolásban a jazztől kezdve a trip hopon át az electroig a legtöbb műfaj képviselteti magát olyan kultikus keverők személyében, mint Suhaid, Dj Galactic Jackson, Tolo & Falcao, PO:TI, vagy Dj Török, aki még a VHS kazetták idején kezdte és istápolta a szakmát.

A Save The Vinyl DJs névre keresztelt projekt 2021. január 18-án startol, és egy hónapon át minden hétköznap este 20:00-tól a Nemdebár Facebook- és Youtube csatornáin egy-egy felvétellel jelentkezik. A fellépők teljes listája a syrup.hu weboldalán érhető el. A fellépők anyagi támogatásáért az Edenred Magyarország felel, aki széles körben beváltható juttatási kártyákkal segíti a fellépési lehetőségek nélkül maradt művészeket.