Self- monk yourself!

Self- monk yourself!

Megjelent a Dorota harmadik lemeze

Hogyan lesz szabadzenéből csordavokálos szufi punk-rock, egy akkordból lelki gyakorlat, félrehallásból lemez koncepció? Szeptember 26-án megjelent az idén 10 éves Dorota zenekar harmadik nagylemeze ‘Solar The Monk’ címmel. 

A Dorotát 2009-ben alapította a népzenei és szabadzenei szcénában mozgó Porteleki Áron, aki gyakran tűnik fel kortárstánc darabok zeneszerzőjeként is; az improvizatív és gamelán zenei világban korábban aktív, most inkább kreatív gyerekfoglalkozásokat és játékeseményeket vezető Makkai Dániel; valamint Somló Dávid gitáros, interdiszciplináris művész, aki leginkább hangperformanszairól ismert. Habár a zenekar működését inkább a “ritkán nagyot” elv határozza meg, műfajokon kívül álló zenéikkel rövid idő alatt a budapesti kísérleti- könnyűzenei színtér alapszereplőivé váltak.

A zenekar Dorota Masłowska lengyel írónőről kapta a nevét, akinek - egy tökéletes véletlen folytán - a nappalijában ébredtek évekkel később. A Dorota egyedi alkotói módszere mindig valamilyen általuk elképzelt és elemeire boncolt, misztikus tér köré épül. “Ha elképzelt tájakkal akarnánk leírni a zenekar lemezeit, akkor míg az első lemez egy észak- amerikai roadtrip volt, a ‘Frik’ pedig egy nigériai internetkávézó és egy ködbe vesző hegy között játszódott, addig a ‘Solar The Monk’ otthona valahol a nem létező grúz- iráni- mongol határvidék.” 

A lemez tematikáját meghatározó ‘Solar The Monk’ címet egy félrehallás ihlette. Ez indította el a hónapokon át egyre burjánzó asszociációs láncot, aminek a középpontjában végig a szerzetesség metaforája állt. A ‘Solar The Monk’ vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. Spirituális zajszűrő, azért, hogy az anyagi világban oly nehezen elérhető anyagtalan falatokhoz hozzájussunk. 

A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk- rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal. Sokmilyensége ellenére a közel egyórás ‘Solar The Monk’ egy nagyon letisztult hallgatnivalóban ölt testet. Már ha a test nem csak egy képzet.

Az artwork Kristóf Krisztián (randomroutine) munkája, aki korábbi anyagokon is dolgozott már együtt a zenekarral. A felvételek a budai hegyekben készültek Sándor Dániel (Volkova Sisters, Seen) és Kolosi Péter (Seen, KitchenRoom Studio) vezetésével. A ‘Solar The Monk’ az újonnan alapított blindblindblind kiadó első kiadványa, fizikai formátumban kazettán és a megszokott digitális felületeken elérhető a szeptember 26-i megjelenéstől kezdve. A lemez élőben az UH Feszt keddi napján, október 1-én debütál az Artus Stúdióban. 

A klip az album egyik fő inspirációja előtt tiszteleg: Dervish Khan táncával Parviz Kimiavi- “Baghé Sangui” (The Garden of Stones) című filmjében ismerkedett meg a zenekar. A felvétel és utómunka Kőrösi Máté és Somló Dávid munkája, a szereplő a zenekar régi barátja, Bassola Richárd.