Zsigeri alkotások, valódi érzelmek

Zsigeri alkotások, valódi érzelmek

Seriouskid-interjú

Viszonylag friss formáció a hazai rock/metal terepen a budapesti Seriouskid. A Reckless Roses-, gRain- és Lost Continent-közeli tagokat Németh V Viktor énekes fogja össze. Most jelent meg bemutatkozó daluk, a frontembert faggattuk.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Mit kell tudni a bandáról, mennyire friss történet?
 
2019 őszén alakultunk. Úgy terveztük, hogy 2020-ban kijövünk több dallal is, sőt nyárra egy koncertkész produkcióval. El is kezdtünk a meglévő demók közül kidolgozni 2 dalt. De aztán befizettünk a Covid c. tragikomédiára, és kalandozott mindenki a saját területén, hogy alkalmazkodjunk a „pofa be és maradj otthon!” fejezethez. Közben sokat dolgoztunk az egóink összehangolásán. Szerettünk volna minden alapot megteremteni, hogy mindannyian magunkénak érezzük ezt a bandát, hogy az alkotáson lehessen a fókusz, és kellő alázattal állhassunk a készülő dalokhoz és egymáshoz.
 
A Your Throne az első közös tracketek. Hogyan született?
 
Egy poénnak, ha úgy tetszik karanténdalnak indult. Mikor már kellően meggyűrt többünket a bezártság, egy szövegíró barátommal, Mészáros P. Danival kitaláltuk, hogy csinálunk egy dalt a karantén okozta frusztrációinkról. A srácoknak bedobtam, hogy megcsináljuk-e együtt. Aztán egy egészen elképesztő flow kerekedett belőle. Gyakorlatilag megszülettünk mint igazi zenekar. Dani szövegére megírtam a verze és refrén énektémát, amit pár szintialappal támogatva átdobtam a srácoknak. Ádám ezek alapján megírta a dobalapot a teljes dalhoz, felállítva ezzel a szerkezetét. Majd ment tovább a laszti a húros szekcióhoz. Carlose megírta a verze és refrén témákat és a basszt, Peti pedig hatalmas mélységekbe ment a bridge szüleményével és a zúzdával. Egy igazi csapatként raktuk össze a dalt, mindenki egymásra reagálva, oda-vissza dobálva. Nagyon boldog voltam, hogy ennyire érezzük egymást, hatalmas élmény volt. Ekkor már tudtuk, hogy ez a dal sokkal több lesz, mint egy poén. Szóval újragondoltuk a szöveget és kellően komolyan vettük az üzenetét. Félre is tettük a többi dalt addig. Gábor, a basszerosunk, a stúdiózás közben érkezett a csapatba. Először Nóniusz Gáborral (Bresaola Studios) dolgoztunk, ő segített a felvételekben, és kreatív ötletekkel is jött. Végül Vígh Arnold (SilverHill Studio) tudta kikeverni azt a soundot, ami a fejünkben volt, így a mix/master az ő munkáját dicséri.
 
Mennyi dalötlet van még?
 
Legalább 3 albumnyi dalötlet van betárazva. Persze az még nem biztos, hogy mindet felhasználjuk, de folyamatosan születnek újak is, így majd amelyiket épp mindenki érzi, azt vesszük elő. Jelenleg további 2 dal vár stúdiózásra, ezek szintén single-ként jönnek majd ki. Ha minden jól megy, tavaszig kint lesz mindkettő. Mindenképp szeretnénk összehozni idén egy albumnyi dalt, az, hogy milyen formában fog ez történni, még sokban függ az idei év szeszélyeitől.
 
Milyen érzés, hogy most, hogy végre itt a bemutatkozó számotok, nem tudjátok élőben prezentálni?
 
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fáj. De azért igyekszünk nem ezen pörögni, inkább keressük az új helyzet adta lehetőségeket. Születtek tök jó kezdeményezések, mint pl. az OMC, de gondolkozunk, nézelődünk és gyűjtjük az ötleteket, hogy mutathatjuk meg magunkat, ha a színpadok továbbra is zárva lesznek. Az idei év a dalírásé, és a megjelenéseké lesz szerintem. Ha újra „szabadok” leszünk, akkor biztos, hogy ráfekszünk az koncertezésre is.
 
Elsőre több előadó, zenei hatás is beugorhat a hallgatónak, sőt, akár konkrét műfaj is… Mennyire zavar titeket a nu metal mai (elég sok vitát generáló) megítélése? Egyáltalán ide soroljátok magatokat? Lehet még erről beszélni?
 
Volt egy közös álláspont az alapok lehelyezésénél: azt fogjuk csinálni, ami belőlünk jön! Nem eladható zenét, nem kiszolgáló zenét, hanem zsigeri alkotásokat és valódi érzelmeket. Hogy ez épp egy kemény zúzás, egy lelkesítő pörgés, esetleg egy lágyabb dal formában történik meg, az mindegy. Mi azt fogjuk játszani, ami jön, a többi a közönség dolga. Az, hogy kiben milyen impulzusok vannak, az ugyanúgy az ember sajátja, bármiféle megfelelésből hiba volna ezeket kidobni. A csapat nagy részére hatással volt a 2000-es évek nu metal zenéje, így természetesen hozunk abból is inspirációkat. De rengeteg más hatás is van bennünk, amiknek egyvelege szüli a Seriouskid stílusát. Én például imádom a szimfonikus zenét, a Massive Attacket, vagy épp Trent Reznor munkásságát. A viták ilyen szinten hidegen hagynak. Mindenkinek legyen véleménye, mert az csak színesíti a világunkat. Az emberek szeretnek hasonlítgatni, ezzel sincs semmi baj szerintem. Mindenki megtalálja a maga zenéit, amit meg nem szeret, azzal kár foglalkozni. Az, hogy nu metal csapat vagyunk-e... hát őszintén, fogalmam sincs, a címkék sosem érdekeltek. Annyit tudok biztosan, hogy ehhez a stílushoz áll legközelebb a dalaink nagy része. De lesznek még meglepetések.
 
Észrevehetően groove-os, dallamos a zene, miközben ha kell, oda is ver. A többinél is hasonló vibe-okra lehet majd számítani?
 
Egy-két spoilert már ellőttem ebben a témában a korábbi kérdéseknél. Alapvetően a dallamokban hiszünk, sok bennünk a lendület, és tudunk nagyon dühösek is lenni. Viszont nem félünk kísérletezni, így nem biztos, hogy ennyire bekategorizálhatók leszünk. A többit majd elmondják a dalok.
 
EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: