Seven Hills Distillery

Seven Hills Distillery

Kézműves gin- és whiskyfőzde Tokaj-Hegyalján.

2020 szeptembere óta működik egy kézműves gin- és whiskyfőzde Tokaj-Hegyalján, a történelmi borvidék szívében, Bodrogkisfaludon: ez a Seven Hills Distillery – 2020 top 10-es ginjének díjnyertes lepárlója. De hogy hogyan készül maga a gin? Miért jó? Kérdéseinkre a hely ötletgazdája és tulajdonosa, Mészáros-Komáromy Dénes válaszolt.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Kinek az ötletéből pattant ki, hogy nyissatok egy ginfőzdét/-lepárlót?
 
Nagyon sokáig ez egy „one man show" volt, azaz mindent én csináltam, így csak magamat hibáztathatom, hogy most itt tartunk! Az egész abból adódik, hogy a hivatalos foglalkozásomon túl underground zenészként is tevékenykedem, így a napközbeni iroda után – ameddig bele nem csúsztunk ebbe a Covid helyzetbe – jöttek a koncertek, klubok... Maga a zenélés egy nagyon kreatív tevékenység, de túl a 40-en – mivelhogy nem vagyok a szó szoros értelmében vett profi zenész – úgy gondolom, le fog vetni a színpad, ezért találtam ki, hogy különleges párlatokkal foglalkozzak. Maga a gin- és a whiskykészítés egy ugyanolyan kreatív folyamat, mint egy dal megírása, hisz gondoljunk csak bele, hogy minden hangot lefogtak már a gitár nyakán, de mégis minden dal más és más. Ez igaz az italokra is, ugyanabból főz mindenki, de mégsincs két ugyanolyan gin vagy whisky.
 
Mióta működtök „hivatalosan”?
 
Hivatalosan 2020. szeptember 26-án nyitottuk meg először a lepárlónk ajtaját, hogy megmutassuk, mit is csinálunk ott egy történelmi borvidék szívében.
 
Gondolom, többektől is megkaptátok, hogy ha Tokaj, akkor bor… ti mégis gineztek. Van jelentősége a helyszínnek?
 
Gin szempontjából magának a klímának – ami bor esetében nagyon fontos – nincs szerepe a helyszínnek, de meg kell hogy mondjam, alapvetően nem is a gin miatt vagyunk itt, hanem a whisky miatt. A gin csak egy „pilot” volt, hogy ameddig a whisky érlelődik a hordóban, addig se unatkozzunk. Annyi hozzáadott értéke azonban mindenképp van, hogy a Tokaj ginben van helyi hárslevelűpárlat, ami egy nagyon fontos karakterisztikája az italnak, és teszi organikus helyi termékké. Illetve azt is észre kell vennünk, hogy Tokaj-Hegyalja már rég nem csak a borról szól, kiváló pezsgők, kézműves sörök, világbajnok borecetek… és még sorolhatnám, mi minden készül itt, melyre sok esetben nyitottabbak az emberek, mint a borra, csak épp annyi nyilvánosságot nem kapnak, mint a bor.
 
Hogyan kell elképzelni ezt az egész folyamatot?
 
Alapvetően ún. mezőgazdasági eredetű alkoholból kell készíteni, ez egy EU-s előírás, mely a mi esetünkben 96%-ra feltöményített GMO-mentes kukorica-alapszeszt jelent. Ez az alapja, melyhez a készítési folyamat különböző fázisaiban fűszereket adunk, majd végül újradesztilláljuk az egészet, hogy kristálytiszta legyen. A három legalapabb ginfűszer a boróka, a koriandermag és az angelikagyökér. Ez majd minden ginben az ital gerincét alkotja.
 
Ti honnan szerzitek be a hozzávalókat, hogyan néz ki a főzés folyamata, mire kell figyelni?
 
Mi 21 fűszert használunk a Tokaj gin receptjénél, melyeket igyekszünk helyben beszerezni, de persze van olyan, melyeket nem tudunk. Ilyen pl. a kubeba bors, vagy a zöld kardamom, mert elég kevés hazai termőterület van. A hárslevelű szőlőn túl pl. teljesen autentikus alapanyagunk az erdei fenyőrügy, melyet itt szedünk kézzel a közeli erdőkben június első és második hetében. De ilyen az aszalt bio feketeribizli is, a hársfavirág, hársméz, erdei menta.... Maga a főzési folyamat két napot vesz nálunk igénybe, mert egy napot maceráljuk, áztatjuk a fűszerek egy részét a visszahígított alkoholban, majd 24 órát követően további fűszereket adunk közvetlen a lepárlás előtt a folyadékba, és végül a gőztérbe egy kosárban is elhelyezünk fűszereket, pl. a rózsaszirmot és a citrusok egy részét. Ezt követően átdesztilláljuk a folyadékot, melyet 5 hétig visszahígítva pihenni hagyunk, és máris palackozható a gin!
 
Milyen szabályokat kell betartani – akár a főzés, akár a jogszabályok tekintetében?
 
Hát ha ezt most mind elmondanám, akkor szerintem holnapig itt ülnénk. Kezdjük azzal, hogy a lepárló berendezést Hollandiából vásároltuk, és amint megérkezett, helyi NAV-kompatibilissé kellett azt tenni, hogy egyáltalán el tudjunk vele kezdeni dolgozni. Ez azt jelentette, hogy teljesen zárt rendszert kellett kialakítani, mint egy hagyományos pálinkafőzdében, de mivel a jelenlegi jövedéki szabályozás még mindig nem nagyon tud mit csinálni a ginkészítés technológiájával, így fizikailag folyamatos pénzügyőri felügyelet mellett lehet gint készíteni. Ránk ugyanazok a szabályok vonatkoznak alapvetően, mint egy hagyományos kereskedelmi pálinkafőzdére, de az elkészítés technológiája miatt sok esetben nagyon megnehezíti a dolgunkat a törvények pontos betartása, ill. hogy erre vonatkozóan nincsenek felkészítve a pénzügyőrők, így együtt velünk tanulják ki a szakmát.
 
Hogyan kell „helyesen” fogyasztani a gint? Mit kell figyelembe venni?
 
Igazából itt nincs helyes vagy helytelen, inkább úgy mondanám, hogy én arra bíztatok mindenkit, hogy mindent kóstoljon meg tisztán is, amit amúgy a koktéljába rakna! Sok esetben sajnos csak koktél-alapanyagként gondolnak a fogyasztók a ginre, pedig a ginek többségének a minősége olyan kiváló, hogy tökéletesen alkalmas az önálló fogyasztásra. Versenyeken is tisztán fogyasztják, általában egy kis grappás kehelyből – simán jó a pálinkás tulipánpohár is – melyet a palackból való kitöltést követően hagynak pár percet levegőzni, oxidálódni, és ezt követően kóstolják meg. Amire mindenképp figyelni kell, hogy össze kell hangolni a gint a tervezett koktéllal, mert pl. egy klasszikus negroni koktél esetében van olyan gin, mely jobban működik, és van olyan, ami meg más típusú koktélban mutatja szebb arcát. Érdemes tanácsot kérni a vásárlásnál, hogy adott esetben ajánljanak mellé megfelelő tonikot, vagy egyéb koktél alapanyagokat, fűszereket a díszítéshez.
 
Ti mennyire folytok bele a „koktélozásba”?
 
Nagyon is belefolyunk, mert ez egy szuper világ! A gin az egyik legjobb koktél-alapanyag, és elképesztő koktélokat lehet belőle kreálni. Épp tegnap is egy partnerünknél voltam, ahol koktélvariációkat próbálgattunk egy bartender közreműködésével. (Ez a munkával járó szomorú kötelezettségünk, hogy sajnos sokat kell igyunk, néha vizet is.) Félretéve a viccet, elkészült két Tokaj gines alapkoktélunk is, melyet a budapesti Good Spirit Bár head bartendere, Rico álmodott meg, a Pinky Collins és a Tokaj Texture, melyet, amint végre kinyithatnak a bárok, a fogyasztók is megkóstolhatnak ott. Az a szerencsénk, hogy alapvetően nagyon jó vezér a Tokaj gin akár az erősebb, akár a lazább koktélokban, ezért a bartenderek is szabadabban tudnak vele alkotni.
 
 
Milyen termékeket kínáltok?
 
Egyelőre egyetlen kereskedelmi tételünk van, ez a Tokaj gin, mely a piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business magazin The Gin Masters 2020 versenyén a legmagasabb MASTER minősítésben részesült. Ez egy nagyon komoly világverseny, ahonnan még magyar spirit nem hozott el ilyen magas elismerést, ráadásul beválogattak minket a 2020-as év Top 10 díjnyertes ginje közé is! Aki ezek után hajlandó megkóstolni a ginünket, az arra készüljön, hogy elképesztően addiktív! Annyira más, mint egy „hagyományos” gin, hogy egyből bele tud szeretni az ember, akár koktél-alapanyagként, akár tisztán issza azt.
 
Ezeket hol lehet beszerezni?
 
Az értékesítési stratégiánk eléggé szelektív. Egyáltalán nem cél, hogy mindenütt ott legyünk, sőt! Ilyetén kevés partnerrel dolgozunk, országosan max. 20 kereskedelmi egységgel, és max. 40 gasztro-, ill. koktélbár-partnerrel. Úgy gondoljuk, hogy nem feltétlen baj az, ha a fogyasztónak is meg kell egy kicsit dolgozni azért hogy egy palack Tokaj ginhez jusson, mert ezáltal a fizikai élményen túl jobb mentális kötödés érhető el a brandhez. Igazából nálunk nincs iszonyat marketing költségvetés és gépezet, hogy a csapból is ez folyjon, inkább hagyjuk a fogyasztót, hogy rátaláljon erre a különleges italra, és beleszeressen! A legjobban persze azt szeretjük, ha ellátogatnak hozzánk, mert egy ilyen látogatás alkalmával egyrészt körbevezetjük a lepárlóban, szoktunk tartani egy kis gin-kultúrtörténeti bevezetőt, kis technológia, és a fűszerekkel játszunk kicsit, közben lehet persze kóstolni is!
 
Mik a terveitek az elkövetkező időszakra?
 
Fejlődés, tanulás, hisz a 97 pontos gin is tud akár 100 pontos is lenni, ilyetén még mindig érzek némi evolúciót a termékben, ill. valamikor a nyár folyamán ki akarunk jönni a Tokaj gin egy természetesen színes változatával, és az év vége felé pedig egy hordós érlelésű változattal. Mindezek mellett további nemzetközi megmérettetésekre visszük az italt, hogy az a bizonyos evolúció visszaigazolást kapjon, ha még ennél a MASTER elismerésnél is tudunk jobb eredményt elérni.
 
Whiskyvel is foglalkoztok…
 
Igen, igazából én nagyjából ezért jöttem Hegyaljára. Single malt, egy amerikai bourbon-szerű, ill. egy rozswhisky gyártását tervezzük, egyes italokból már hordómintáink vannak, de a kész kereskedelmi tételekre sajnos még éveket kell várni. Talán a legkülönlegesebb a tokaji aszútörkölyön füstölt single malt lesz, melytől nagyon sokat várok!
 
 
(x)

Fotó: Balassa István

 
A Seven Hills Distillery és a Budapest BEAT magazin kiadója elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Alkoholtartalmú termékek fogyasztását autóvezetés előtt, illetve 18 éven aluliak, és várandós anyukák számára nem ajánljuk.
 
 
EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: