SFV - Három Európai turnéállomás Richie Kotzennel

SFV - Három Európai turnéállomás Richie Kotzennel

Ritchie Kotzen újra Európában jár és a hazai arénarock revival zenekar, az SFV melegíti neki a színpadot, három állomás erejéig. Kérdéseinkre a csapat teljes legénysége válaszolt. 
 
2023. őszén már játszhattatok egy színpadon Richie Kotzennel, akkor a The Winery Dogs előtt. Volt személyes kapcsolatotok akkor a zenekarral?
Olivér: Egyedül Billy Sheehan-el sikerült találkoznom és beszélgetnem egy keveset, nagyon kedves volt. A koncert első felét a színpad széléről nézte végig, ráadásul másnap is váltottunk néhány üzenetet online.
Kolos: Nagyon jól esett, hogy másnap Instagramon is gratulált nekünk a koncert miatt, számomra ez hatalmas elismerés. 
Bálint: Dobosként jó lett volna találkozni Mike Portnoy-al, de sajnos nem jött össze, bár az ő dobcucca elé felpakolni a dobomat is elég durva érzés volt.
 
Ez a három buli folytatása annak a találkozásnak, vagy más vonalon alakult?
Csabi: A The Winery Dogs-os koncert után tervben volt, hogy a tavaszi Mr. Big turné környékbeli állomásain mi nyissunk a zenekar előtt, de a turnén végigkísérte őket egy support banda, így az meghiúsult. 
Bálint: Most ugye Richie Kotzen szólóban jön, szóval kicsit más téma, viszont a múltkori jól sikerült buli szerintem mindenképp kellett ahhoz, hogy ez a mostani 3 koncert összejöjjön, valamint Nóniusz Gábor, Pócsi Pisti és Kovács Gábor Kojak munkája is elengedhetetlen volt. A Nemzeti Kulturális Alap is besegített az Európai promónkba, hogy minél többen tudjanak rólunk, amit nagyon köszönünk nekik.
 
 
Keveset lehet titeket színpadon látni. Tudatos, hogy kevesebb, de inkább tét bulikat adjatok, építkezzetek?
Olivér: Mindenképpen lehet benne látni egyfajta stratégiát. Ez főleg annak tudható be, hogy az elmúlt öt évben a hazai és nemzetközi zenei piac jelentősen megváltozott. Emiatt az online tartalmak fontossága megnövekedett, ezt próbáljuk mi is követni, de természetesen ez változhat a jövőben.
Csabi: Alapvetően játszanánk többet, de már évek óta nem férünk fel a legtöbb klub színpadára, ráadásul nekünk nagyon fontos az, hogy a lehető legjobban szólaljunk meg koncerteken, ezáltal viszont komplex lett annyira a saját eszközparkunk, hogy azt kompromisszumos lenne sokzenekaros klubkoncerteken beüzemelni.
 
Mire számítotok ettől a három koncerttől?
Kolos: Ez az első igazi nyitásunk külföldre, nyilván nehezebb tészta. Nagyon remélem, hogy az ottani közönséget is megtáncoltatjuk.
Marci: Így, hogy Szlovákián belül két városban is (Pozsony, Kassa) játszunk, megmutathatjuk/kipróbálhatjuk magunkat külföldön is, kíváncsiak vagyunk az ottani közönség visszajelzésére. Jó lenne Richie Kotzennel is váltani pár szót, kíváncsi vagyok mi a véleménye a zenénkről. Meg ki tudja, hátha elindul egy együttműködés a jövőben.
Olivér: Aminek pedig szintén örülök, hogy a Budapesten a Dürer kertben lesz a koncert, ahol még nem jártunk, így itthon is egy új tereppel ismerkedhetünk meg.
 
Magyar piac, vagy nemzetközi színpadok az elsődleges cél?
Kolos:  Én azt mondom mindkettő. Belföldön kezdünk el építkezni, szeretnénk egy itthoni magot, viszont a végső cél a nemzetközi ismertség és elismertség. 
Marci: Nemzetközi. Nyilván a magyar piacot se lehet figyelmen kívül hagyni, egyelőre itt van kb. a teljes közönségünk, de szeretnénk eljutni minél több országba. A két szlovákiai koncert tökéletes lehetőség erre.
 
Mi lenne az álomturné?
Bálint: Európa turné, aztán kis pihi, utána USA turné, majd pedig Dél-Amerika, a végén pedig zárásnak egy Wembley.
Olivér: De nem sértődnék meg Japántól sem.
 
 
Új dalok, új lemez?
Csabi: Megint annyi számötletünk van, hogy már most szelektálnunk kell - szerencsére. 
Bálint: Szerintem 2 albumnyi anyagra elég lenne, de nyilván a legjobbat akarjuk kihozni mindenből, így szelektálunk is, a legjobb ötleteket pedig még jobban kidolgozzuk, már nagyjából van 7-8 szám, ami kezd összeállni. Szinte minden próbán foglalkozunk új számokkal, mindig jó érzés valami újat alkotni, ezen kívül én egyedül is szoktam számot írni, ötletelni, nekem igazából az az énidőm, amikor bemegyek a próbaterembe és nekiállok valami újnak. 
Marci: Készülőben van egy új lemez, de még a We Are-ban is van némi elsütnivaló kontent. Erre a három koncertre készülünk 1-2 új zenével, várjuk, hogy hogyan fog szólni élőben.
 
Most három buli lesz egymás után, öt nap alatt. Utazással idegen környezetben, minden új lesz számotokra. Bírni fogjátok fizikálisan és mentálisan?
Olivér: Szerintem bírni fogjuk, szeretjük az újdonságokat és a kihívásokat is. Olyanok vagyunk egymásnak mint a testvérek - főleg Csabi és Bálint, hiszen ők tényleg azok -, úgyhogy az utazással sem lesz gond. 
Csabi: Mentálisan sohasem volt probléma, fizikálisan sem hiszem, hogy bármi akadályozna minket, ráadásul Mosonmagyaróvár és Budapest is a koncertek közötti útvonalon van, szóval messze nem lesz nekünk akkora ez a távolság, mint amilyennek elsőre tűnik. Az angollal nincs problémánk, a szakmai standard-ek között nem hiszem, hogy túl nagy különbség lesz, szóval szerintem minden a legnagyobb rendben lesz.
 
Fotó: Zenefestő