Siketfajd – NGU

Siketfajd – NGU

Klipmegjelenés!

10 év kellett ahhoz, hogy videóklipünk legyen és ez is csupán az ölünkbe pottyant. Ezelőtt már jó párszor voltak több hónapos, vagy akár éves tervezgetések, amikből aztán nem lett semmi. Amikor klipen gondolkodtunk, mindenképp a legújabb számok közül szerettünk volna választani. Végül azt a Ngu-t választottuk, mert a négy szám közül talán leginkább ennek annyira egységes a hangulata, hogy ezt a képi világot rá lehetett illeszteni. Elsőkörben azt is gondoltuk, hogy ez a szám olyan slágerféle, de hamar kiderült, hogy nem vagyunk tisztában a sláger fogalmával.
 
Ez a klip egy spontán ötletként jött és valósult meg. Markos Viktor és Szabados Luca Pneuma vízuál néven rendszeresen teremtenek egyedi hangulatot, egyedi módon a koncertjeinken. A kivetített képet ott élőben játsszák el és vetítik mögénk/ránk, ezzel felerősítve azt az atmoszférát, amit a zenénkkel igyekszünk elérni. Nagyon izgalmas ez a módja a vetítésnek. Nekünk azért is kedvencünk, mert egyszerre kétféleképpen látványos. Izgalmas a kivetített anyag, és az is ahogy ezt két ember egy asztalnál állva megteremti. Innen jött az ötlet, mikor Viktor mondta, hogy felvette magának az egészet, hogy akkor legyen belőle videóklip. Másfél órányi felvételből tudtunk szemezgetni. Mivel ez egy teljes koncert vizuál anyaga, Viktor nem tudott, és nem is akart különösebb egybefüggő történetet helyezni a látvány mögé. Ez inkább egy vizuális túladagolás, amibe rengeteg a kis poén, maximum egy-két kép kapcsolatáról lehet sztorira asszociálni.
 
 
Koncerteken általában minden számhoz vannak bejáratott panelek, és persze a Ngu-hoz fűzötteket itt is felhasználtuk. Végeredményében egy kedves ismerősünk azt mondta, hogy részegen ilyen élmény egy Siketfajd koncert. Nagyon fontos lenne nekünk, hogy minden koncerten ezzel a látványvilággal tudjunk megjelenni, és ahol lehetséges így is teszünk. Így érezzük teljesnek a produkciót, ez azonban sajnos egyelőre csak Budapest legtöbb helyén megvalósítható, mivel egyelőre sajnos se nekik, se nekünk nincs kapacitásunk ahhoz, hogy kéz a kézben járjunk.
 
Viktor így regél:
„Egy csomó Siketfajd számmal az van, hogy meghallgattam és beugrott valami, hogy mit kéne vizuálban csinálni hozzá. A Karnevál után szövege például olyan, mintha az ember a Last days of Tényeken szörfözne, a Kiállítás képeitől meg valamiért Vikidál Gyulát láttam a szemeim előtt. A Hurkáról például egy hurka ugrott be, a Kutyafuttáról egy kutya. Khm. A Ngu-val viszont egészen eddig valójában küzdöttem - valószínűleg azért, mert nem hallgattam meg elég figyelmesen. Ezen a koncerten, ahol a felvétel készült, a következőket írtuk be a doksinkba:
 
Ngu: egyrészt végtelenségig guglifordítás VIKTOR + nancy szókeresős cuccuja + rubik kockára betűket ragasztunk LUCA (ehhez, ha nem találok akkor kínaiban rubik kocka).
 
Mostantól, hogy elkészült a videó, végre ez a szám is a helyére került, következőleg szerintem kb majd ezt írjuk: 
Ngu: Guglifordítás, Oravecz Nóra, Tigris!, Kasler Miklós, Thomas!, Vastagbél!, inadekvát mobiltelefonozás”
 
Az első lemezünkkel egy korszakot zártunk le, most stílusosan az első videóklipünkkel is ez történik. Makovecz Dániel sajnos kilépett a zenekarból, az EP1-en, és így a Ngu-n is azonban még ő énekel. Így gyakorlatilag ez a klip lett a pont a tíz év közös zenélés végén. Igaz a búcsúkoncertet mindenképp be szeretnénk pótolni valamikor ősszel, ami most tavasszal lett volna a Toldiban, de sajnos a koronavírus épp akkor toppant be hozzánk. A búcsúkoncert új dátumáig azonban az új felállás már látható lesz, legkorábban a Fishing on Orfűn.
 
A kliphez azt ajánljuk sokszor, tüzetesen nézze meg mindenki, mert mindig lehet új dolgot találni benne. Lehet lesz olyan, amit csak te vettél észre. Továbbá azt is ajánljuk, hogy aki epilepsziára hajlamos ne keresgéljen benne semmit.