SLOW BURN - Megjelent konkoi első albuma!

SLOW BURN - Megjelent konkoi első albuma!

Nemrég jelent meg konkoi első klipje a 33000 feet above sea level című dalhoz. A single után február 3-tól a teljes lemez elérhető, így mindenki elmerülhet konkoi akusztikus dalaira jellemző letisztult és nyugodt hangulatban. 
 
A konkoi néven ismert zenész, Grócz Bence 2019-ben indította el szólóprojektjét, és a lemezen szereplő dalok egy része még ebben az évben meg is született. Bár művei között egyaránt szerepelnek pianínóra és harmóniumra, illetve analóg szintetizátorra és elektromos zongorára írt darabok, a most megjelent EP egy pianínó szólóalbum.
 
A magával ragadó alkotások sokszor hosszas alkotófolyamat eredményei és előfordul, hogy akár hónapok, évek is eltelnek, mire eléri végső alakját egy szerzemény: “Éppen ennek a lassúságnak köszönhető, hogy egy dal születése közben sokféle benyomás ér zenei és művészeti téren, de a mindennapokban is, amelyek formálnak, alakítanak, tudat alatt is hatással vannak rám. Inkább arra törekszem, hogy amikor leülök egy hangszerhez, azt nyitottsággal és kíváncsisággal tegyem, hogy ki tudjam engedni azokat az érzelmeket, amelyek bennem vannak. Általában csak hónapokkal, évekkel később tudom összekötni a szálakat, hogy mi, miért és mikor született“ - mondta Bence az alkotás folyamatáról.
 
 
Az albumot Bence néhány este alatt rögzítette 2022 nyarán. A felvételek különlegessége, hogy otthoni környezetben, profi eszközökkel készültek: “Esténként - amikor csend volt, és a társasházi lift zajától sem kellett tartanom - elindítottam a felvételt. Koncepcionális döntés volt részemről, hogy ez tényleg csak egy pianínó szólóalbum legyen, bármilyen utólagos trükközés, vágás vagy effekt nélkül, így a variációs lehetőségeket a mikrofonok pozícionálása és a hangszer kisebb módosításai jelentették.”  A munkálatokat Iamyank mentorálta a Hangfoglaló Program keretében, a master pedig a Gainlab Studios-ban készült.
 
 
A lemezborító grafikáját Kozma Dániel készítette Schmal Károly művének felhasználásával. A grafikus-festőművész a festés és színezés mellett gyűri, vasalja, kimossa, tépi és hajtogatja a papírt, mígnem a ráncok, hajtások az alkotás sajátjai lesznek. “Tudtam, hogy nonfiguratív, monokróm, rétegzett és analóg technikával készült artworköt szeretnék. Hosszasan keresgéltem alkotók között, ekkor került a képbe egy barátom, a konkoi képeket is készítő Schmal Fülöp nagyapja, Schmal Károly. Az alkotás folyamatának konkrét lenyomata azért tetszett, mert én is minden számot szétcincáltam, visszahallgattam, kielemeztem, felvettem újra és újra, mígnem minden részletével elégedett lettem."
 
Az albumon hallható, Ode to a silent take című számhoz Köllőd Márton és Polónyi-Gyuricza Krisztián készített live session videót.
 
 
Február 17-én, a Három Holló ad otthont a lemezbemutatónak, amelyre Bence klipvetítéssel, az albumon hallható pianínó dalokkal és szinte a teljes hangszerpalettájával készül, így harmónium, elektromos zongora, szintik és dobgép is színesítik majd a koncertet. Wurki+laslo különleges vizuállal készül az estére, amelyen ONAKOM gondoskodik a warmupról, és konkoi után Maron pakolja a lemezeket. A SLOW BURN című album a helyszínen megvásárolható lesz kazettán. 
 
 
(Fotók: Schmal Fülöp)