"Sokat fogunk mesélni a dalszövegekről..." - Pandóra Projekttel körbe-körbe karikába

A Pandóra Projekt egy fiatal, energikus duó, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja. A különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalok alapvetően indie -folk, avagy ethno - pop hangzásúak, egyszerű magyar népi motívumokkal vegyítve. Első daluk 2021 februárjában jelent meg ́Aki érdekel ́ címmel, majd áprilisban egy videóklip is érkezett hozzá, ami bekerült a 2021-es Magyar Klipszemlére. 2021 júniusában a kettes formáció teljes zenekarrá alakult, Major Gábor gitáron, Doór Mátyás basszusgitáron, Gerendás Ruben gitáron és perkán, Arató Illés pedig dobon egészítik ki és támogatják a duót a nagyobb koncerteken.

A 2021-ben meghirdetett Hangfoglaló Kollégium induló előadói programjának támogatott zenekara lettek, majd 2022 a zenekar első mozgalmasabb koncert éve volt. Amellett, hogy az első lemezük előfutáraként kijött a “virágról virágra” daluk videóklippel, az összes nagyobb fesztiválon volt lehetőségük zenélni, többek közt a Bánkitó fesztiválon, Ördögkatlanon, Művészetek Völgyén és a Palóznaki Jazz Pikniken.

Ezenfelül kiemelt koncertek voltak még az együttes életében: augusztusban a Budapest Parkban zenélhettek a a számukra nagyon meghatározó Margaret Island előtt, valamint a Magyar Zene házában és az Akvárium teraszon zárták a nyarat.
2023 elején érkeznek az első lemezükkel, ami a „körbe-körbe karikába” címet viseli. A kör-motívum a lemezborítón is megjelenik, amin több Dorci és Janka jár körtáncot, a tánc pedig különösen fontos, mert azt szeretnék, ha együtt kiénekelnék, kitáncolnák a problémáikat a dalaikra. A körbe-körbe karikába szóösszetétel a párválasztó című dalban szerepel, ami arról szól, hogy ahhoz, hogy magunkat felfedezzük és megtaláljuk, nagyon sok mindenki mást is fel kell fedeznünk. Ez a fajta körkörös, repetitív folyamat jelenik meg a lemez összes dalában, mert akár egy csalódás, vagy egy fomo-féle felismerés is segíthet abban, hogy visszataláljunk saját magunkhoz. Január 21-én egy lemezbemutató ceremónia keretein belül mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

Mit jelent a körbe-körbe karikába?
Janka:
Több fontos jelentése is van, először is, az elmúlt két évben leginkább saját magunkat kergettük és próbáltuk folyamatosan magunkat utolérni, mind a magánéletben mind zeneileg, mind az alkotásban. Emellett a körkörös motívum teljesen megnyugtató, mert tudjuk ,hogy hol kezdődik, merre tart és hol záródik, nincsenek kiugrások, éles fordulatok, csak egy szép ív, amit lehet követni. A dalainkban és a dallamokban, harmóniákban és az ötletelésekben is folyamatosan egymást követjük, így lesz teljes és szó szerint kerek a hangzásvilágunk. Kis érdekesség, hogy pontosan ugyanúgy, csak tiszta vokálokkal kezdődik az album, ahogyan véget is ér. Szóval akár utána kezdhetjük is előről.
Dorci: Emellett az egész lemeznek is van egy finom íve, ahogy végigvezetjük a hallgatókat, egy nagy történetet elmesélve. Amikor két évvel ezelőtt elkezdtünk együtt zenélni, elkezdtek íródni dalok is, különböző forrásokból inspirálódva. Általában férfiakról, szerelmekről és érzésekről éneklünk, talán a fomo az egyetlen olyan dal, ami személyesen hozzánk kötődik, és nem egy csúnya, gonosz fiúról szól. Ezek közül, az „első csokorban” készült dalok közül is felkerült egy pár a lemezre, és olyanok is vannak rajta, amik később születtek. A kör-motívum a lemezborítón is megjelenik, amin három Janka és három Dorci jár körtáncot, 6 önmagunk, 6 különböző dal, amiben az egymást követő vokáljaink az összekötő kapocs.

A körbe-körbe karikába szóösszetétel a párválasztó című dalunkban szerepel, ami arról szól, hogy ahhoz, hogy magunkat felfedezzük és megtaláljuk, nagyon sok mindenki mást is fel kell fedeznünk. Én ezt a fajta körkörös, repetitív folyamatot látom megjelenni a lemez összes dalában. Akár egy csalódás, vagy egy fomo-féle felismerés is segíthet abban, hogy visszataláljunk saját magunkhoz.

Hány dal található a lemezen?

Dorci: Az összes dalnak meg van az összes saját bája különlegessége, fiatal felnőtt gyerek, és ugyan még nem tudjuk milyen szülőnek lenni, de így képzeljük el, hogy ameddig tudtunk gondoskodtunk róluk, vigyáztunk rájuk, legjóbb tudásunk szerint alakítottuk, neveltük, de mostmár elindítjuk őket a saját útjukon.

Kiemelnénk a Jánost, ami egy magyar népdal vonalán indul el, de nem követi azt végig, csak egy egy motívumot átvesz, egy egy gondolatot, egy egy érzést, szóval ez nem egy népdalfeldolgozás, hanem egy történet mesélés, továbbgondolás, Janka egyik kedvenc férfi neve. A János koncepciója mindig is az volt, hogy csalafinta legyen, egy ilyen játékos kergetőzés, egy folytonos fogócska, egy huza-vona. Azt a fajta szerelmet próbálja hozni ez a dal, ami te is tudod hogy nem jó, rajtad kívül is tudja mindenki hogy nem jó,de te nem tudod elengedni az illetőt, és akármennyire is felörlődsz ebbe a“játékban”,folyamatosan újra és újra beleállsz ebbe a fogócskába,és kerülgetitek egymást körbe-körbe.

Hogyan mikor születtek ezek a dalok?
Dorci: Az alkotási folyamatot úgy jellemeznénk, hogy Janka az aranytojást tojó tyúk, akinek Dorci rak egy biztonságos körülölelő fészket, hogy a kis tojások ne törjenek össze, aztán ahogy egybefogom, más értelmet nyer, finomítjuk, máshogy éljük meg, és együtt kikeltjük a végén.    
Janka: A dalok az elmúlt pár év alatt történt eseményeket dolgozta fel, szerelmes pillanatokat, csalódásat, összekacsintásat, kis sunyi mosolygásokat  próbáltam így megélni, hogy nem felörlődök, hanem dalokba öntöm.
Dorci: Amikor megismertük egymást Jankával, azt éreztem, hogy egyfajta katalizátorként működtem nála és mikor elkezdtük megismerni egymást és együtt zenélni, meséltem neki magamról, akkor egyfajta katalizátorként működtem nála és elindultak ezek a feldolgozási folyamatok.Aztán pedig annyira bepörgettük egymást a közös ötleteléssel és nekem mindig a megvalósításon jár az agyam, hogy utána valóban életre keltek ezek a tapasztalatok.
Janka: Ennek a pár évnek a jellemfejlődései is a dalok, mivel a szerelemről és az önmagunkmról alkotott kép is átalakult. A 22 a “legidősebb”, mérges, dühös, odamondós, igazi lázadó, önmagát kereső tini, aztán a párválasztó a legfrisebb ez már egyfajta őszinte belenyugvás: “addig kell keresni az igazit, ameddig meg nem találjuk, nem beérni kevesebbel és bosszankodni,  az addig eltelt időben pedig azt csinálsz, amit akarsz, csak legyél hű magadhoz.

Dalok szereplői valósak és mit szeretnének üzenni?
Janka:
Igen, vicces lenne elküldeni, mert valószínűleg fogalmuk sincs róla! Nem annyira vészes a helyzet, amennyire ki van sarkítva, de mint egy nagy mesemondó a karakterekek jegyei ki vannak kicsit színezve, de igen az összes szereplő élő húsvér. Azt szeretném üzenni, hogy nem gond az,hogyha nem találjuk meg elsőnek, azt, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk, de addig kell menni, ameddig meg nem találjuk azt, ahhoz , hogy egy teljes és napfénnyel és őszinte tiszta szeretettel teli életet tudjunk élni. Ezt még tanuljuk keressük és a dalszerzés, kapcsolódás, zenélés ez egy nagyon jó módja annak ,hogy felfedezzük magunkat és az egy óriási bónusz, hogy ezt mások is szeretik hallgatni és átérzik.

Hogyan és hol mutatjátok be a lemezt?

Január 21-én a Fonó Budai zeneházban

Dorci: Érzünk a dátumban egy kis boszorkányos-számmisztikás csavart, mert Janka január 11-én ünnepli a 21. születésnapját, és 11-én jelenik meg a lemezünk, aminek a bemutatóját 21-én tartjuk. Arra gondoltunk, hogy szeretnénk méltó módon megünnepelni az elmúlt kétéves priódusunkat, így egy lemezbemutató ceremóniát tervezünk tartani esküvő-, temetés-, díjátadó jelleggel. Szeretnénk, ha a közönségünk is megadná a módját a bulinak, ami egy ülős koncerttel fog indulni, és egy igazi „daj-daj”-ba torkollik. Az est íve azért is fontos, mert mi kétféle koncertet szoktunk adni. Egyrészt táncházas kikiabálós, felszabadítós, kiugrálós típusút a zenekarral, amit a nyári fesztiválszezonban is prezentáltunk, másrészt pedig akusztikban éneklőst. Ez a kettősség arra emlékeztet minket, hogy a közös munkánk elején a saját szórakoztatásunk és lélekemelésünk céljából kezdtünk el zenélni egy szál hangszerrel egy kis szobában, míg ma már sok kedves embernek játszhatjuk a dalainkat a koncerteken. Ahogy az akusztikus koncertjeinken, úgy a lemezbemutató első részében is sokat fogunk mesélni a dalszövegekről, mert úgy érezzük, ezáltal közelebb tudunk kerülni egymáshoz a közönséggel.