"Sokszor érezzük azt, hogy elszaladt a világ mellettünk..." - Grabovski premier a ROCKSTARon!

Az immár hét éve létező Grabovski legutoljára két éve jelentetett meg új anyagot, az azóta eltelt időben a koncertezés mellett új számokat is írtak, amiből egy nagylemezt szeretnének gyúrni a közeljövőben. A lemez első felét jelentő 4 dalt felvették áprilisban Pécsen a Zajzajzaj stúdióban, Egyedi Péter producerkedésével, és június harmadikán élőben is hallhatjuk tőlük a (fél)végeredményt. A közelgő nagylemezt a ’Nehéz leszek’ című dallal nyitják, amit itt hallhattok-láthattok először Tóth Balázs videoklipjével.
 
 
 
Gergely-Kosza Zágon basszusgitáros az új dalok születéséről:
„Tavaly megnyertük az NKA induló előadói pályázatát, így lehetőségünk nyílt, hogy rögzítsünk egy nagylemezt. A két éve kiadott Elfogy a táj című kislemezünk megjelenése óta elég sok téma halmozódott fel, így volt muníció az új számok megírásához. Rájöttünk újra arra, hogy a mi dalainkat nem lehet túlötletelni, mert amikor görcsösen próbálunk még valamit hozzáadni a dalhoz, abból általában vagy egy új számkezdemény lesz, vagy szétesik az egész. De ennek ellenére ez a négy dal egymáshoz képest szerintünk izgalmas, változatos lett, és magunkhoz hűen a többségük ösztönösen és gyorsan megszületett. 
Hosszabban nem szeretnénk értekezni most külön ezekről a dalokról, hiszen a június harmadikai koncert nem lemezbemutató lesz, hanem csak egy ízelítő az ősszel érkező nagylemezből. A négy dalból kettőt már játszottunk élőben (Kösz, hogy hívtatok, Liszterin), és a nyári koncerteken is fogjuk, a másik kettőt eddig még nem lehetett hallani tőlünk élőben.”
 
 
Hadik Ákos frontember a ’Nehéz leszek’-ről:
„Ha jól emlékszem a verze szöveg és énekdallam kb. azonnal kigurult belőlem valamelyik januári hétköznap így a semmiből. Szerencsére aznap pont próbánk volt és el is fogott egyfajta izgatottság, hogy megmutathassam a srácoknak. Amennyire könnyet megszületett a dalötlet, annyira sokat gyúrtuk a szám szerkezetét, ez a változat volt a negyedik verzió. Petinek (Egyedi Péter, producer) nagyon sokat köszönhetünk a folyamatban, kellett a higgadt látásmódja, hogy ne vesszünk el az ötletek sűrűjében. 
A szövegben több üzenetet rejtettem el, egyrészt érintem az idő múlását olyan tekintetben, hogy sokszor érezzük azt, hogy elszaladt a világ mellettünk és a nagyvárosi lét ingergazdagságában már nem tudunk úgy örülni igazából semminek. A szövegnek munkacímként először azt a nevet adtam, hogy "felszállási kísérlet". Tudom magamról, hogy nehéz személyiségem van és nem egyszerű "felszállni" velem és általában sok hasonló embert látok a környezetemben is, de biztos, vagyok benne, hogy sokan tudnak a szöveg gondolatiságával azonosulni.”
 
A srácok június harmadikán a Gödörben „Grabovski lemezbeavató és Szintaxis lemezbemutató koncert” címen tartanak bulit. Egyben klubszezonzáró és nyárnyitó is lesz ez az este, utána nyaralni megy a zenekar, ami valójában egész sok fesztiválfellépést is jelent – ezeket a nyári dátumokat pedig ígéretük szerint elárulják, amint letudták a június 3-ai koncertet. A következő, idén második budapesti klubkoncertük, pedig lehet, hogy már a nagylemezbemutató lesz, de ki tudja!

 

 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.