Sorszámozott, limitált box a 25 éves Nimrod. lemezhez - Green Day lemez jubileum

Sorszámozott, limitált box a 25 éves Nimrod. lemezhez - Green Day lemez jubileum

1996-ot írunk. Az Insomniac turnét egyszercsak félbeszakító Green Day zenekar körül keringeni kezdtek a pletykák.
“A turné alatt szórakoztató volt minden nap játszani egy-egy órát, de a nap többi része unalmas volt. Kezdtük rosszul érezni magunkat, ezért úgy döntöttünk, hogy abbahagyjuk, mielőtt hat hónap túl késő lenne és a dolgok valóban kellemetlenné válnának.” - nyilatkozta Bille Joe Armstrong a hirtelen turné félbehagyásról. Ezt követően az énekes visszatért otthonába a családjához egy hosszabb időre.
 
Ez volt az a szünet, amiből végül kinőtt valami, ami új röppályára állította a zenekart.
Az alap koncepció az volt, hogy egy teljesen más albumot adjanak ki, mint az eddigiek, hagyják az ötleteket érni. Inspirációul hívták a The Clash és a The Who zenekarokat, hogy át tudják lépni az eddig játszott punk szűkebb határait.
 
 
Az 1997-ben kiadott lemez felsorakozó dalai közül egy pörgősebb, szarkazmussal tűzdelt dallal, a Nice Guys Finish Last-tel kezdődik az album, majd olyan talajra érkezünk, ami addig nem megszokott volt, de a késöbbiekben megadta a “Green Day-hangzás” alapjait, köztük a Redundant, amit sokan megköveztek a szöveg és Billie Joe előadásmódja miatt - többek szerint hasonlított inkább egy Grease-ből kivágott jelenetre, mint egy punksztárra.
 
Ha ez valakinek nem is tetszett, ne aggódjon, mert volt ott még jó dal, ahonnan a Bascet Case is korabban jött: King For A Day! Hatalmas dal! A ska-punk ritmika erősen megmozgatja a rajongókat, szövegileg pedig így folytatódik: “…Princess by dawn!”, ami akkor erős lázadásnak minősülő kijelentés volt, amit nem sokan díjaztak. 
 
 
Ott az Uptight, ami öngyilkosságról szól, de a háttérvokál “I’m so fucking happy I could cry”-t énekel. Mi ez, ha nem punk a velejéig?!

A fentiek tényleg komoly változást hoztak a Green Day addigi életében, de ami a legváratlanabb volt, az mégis csak a Good Riddance (Time Of Your Life). Egy akusztikus ballada, vonósok kíséretében, amit Billie Joe 7 évvel korábban írt egy exbarátnőjéről, aki elhagyta, hogy beutazza a világot. A dal eredetileg hatalmas szimfonikus zenekarral került volna felvételre, de végül sorra állították le a zenészeket, amíg csak négyen maradtak vonósok. Az énekes annyit mondott: “Fantasztikus volt nézni, de közben kicsit ciki is. A stúdióban úgy vettük fel, mint valami nagy Bon Jovi balladát. Utólag vicces persze!”
 
Később a dal bekerült a Vészhelyzet sorozat soundtrack-jébe is, úgy néz ki jó volt az irány.
És jó volt, én azt mondom! Mertek nagyot álmodni és be is jött!
 
 
A lemez idén ünnepli a 25. évfordulóját, az apróból pedig január végétől a boltok polcaira került egy 20 dalból álló box set, amely tartalmazza az eredeti kiadványt, a Green Day korábbi albumairól és kislemezeiről rajongói kedvenceket, valamint egy gyűjteményt is a korábban kiadatlan demókból (a “You Irritate Me”-t, a “Tre Polka”-t, valamint egy igazi klasszikust, Elvis Costello “Alison” című feldolgozását).