“Sosem készültünk még ennyire tudatosan”

“Sosem készültünk még ennyire tudatosan”

A Special Providence fennállásának 13 éve alatt bekerült a nemzetközi szcénába: világszerte koncerteznek, fellépői a legnagyobb jazzeseményeknek, az instrumentális- progresszív műfaj meghatározó alakjaivá váltak.

Augusztus 3-án a Barba Negrában új lemezzel állnak hazai színpadra, így ez egy duplán különleges alkalom. Kérdéseinkre válaszol a zenekar két tagja, Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt.
 
Ilyen ezerarcú muzsikusok esetén mindig felmerül a kérdés: miből szerzitek az inspirációt, a titeket érőhatásokat, mi alakítja a zenéteket?
 
Ádám: Az inspiráció maga a zene szeretete, valami újat alkotni mindig nagyon inspiráló. Mi alapvetően egy járatlan utat választottunk, mikor elkezdtük, és emiatt a saját játékszabályaink szerint játszhatunk, ami óriási szabadságot ad. Rengeteg hatás ért bennünket, az elmúlt pár év nagyon mozgalmas volt, sokat tapasztaltunk, értünk. Nagyon sokféle zenéből táplálkoztunk mindig, amelyből kialakítottuk azt, ami ma Special Providence.
 
Zsolt: Egyrészt nagyon sokféle zenét hallgatok, nem szisztematikusan, hanem inkább intuitívan válogatva. A számomra igazán fontos zenék valahogy mindig eljutnak hozzám. Másrészt a különböző stílusú munkáim is hatnak egymásra: az új Special Providence lemez készítése alatt például dogoztam jazzlemezen, írtam kortárs elektronikus zenét és Trip Hop/Downtempo stílusú zenét is.     
 
Nektek kivel volt a pályafutásotok során a leginspirálóbb együtt dolgozni?
 
Zsolt: Elég hosszú a lista, de egy biztos: mindenkitől lehet tanulni valamit. 
 
Ádám: Abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy szinte csak olyan emberek vesznek körül, akik kivétel nélkül inspirálnak valamilyen módon, emiatt nagyon hálás vagyok a sorsnak. Lehetetlen lenne kiemelni bárkit.
 
Neked mit jelent a Special Providence? 
 
Ádám: Mit jelent? Szerintem az életművem meghatározó eleme, az elsőszülött gyermekem. A kreativitás és szabadság fellegvára zeneileg számomra. Több mint 10 év munkája, és óriási részben a zenekarnak köszönhetően mára az álmaimat élem dobosként.  
 
Melyik dalt/ lemezt ajánlanád azoknak, akik eddig csak távolról figyelték a zenekart?
 
Ádám: A zenekar 'Soul Alert' című lemezét. szerintem minden nyitott, zeneszerető ember talál olyan dalt, ami megfogja.
 
Zsolt: Nem gondolom, hogy a Special Providence nehezen emészthető, de kétségkívül kell egyfajt anyitottság ahhoz, hogy valaki igazán élvezni tudja az ilyen zenét. Leginkább az új lemezt ajánlom mindenkinek, nagyon komplex, ugyanakkor nagyon érthető és szerethető zene, legalábbis szerintem.
 
Készül az új lemez! Mi szabad tudni róla? Mennyiben lesz más mint a legutóbbi?
 
Ádám: Az ötödik sorlemez 'WILL' címmel október végén jelenik majd meg az angol GEP Records gondozásában világszerte. Szerintem a legprogosabb és legzúzósabb lemezünk, egy érett és vad esszencia. Sosem készültünk ennyire tudatosan még lemezre, teljesen más lesz, mint az előzőek.  
Zsolt: Zeneileg, technikailag, hangszerelés tekintetében és ritmikai szempontból is nagyot léptünk előre. 
 
Hogy zajlik nálatok a dalszerzés folyamata?
 
Zsolt: 6 számot írtam az új lemezre, ezek mindegyike a felvett improvizációimból született. Visszahallgatva ezeket a rögtönzéseket, ha megérzem a lehetőséget egy-egy részben, azt szerkesztem, tovább írom, hangszerelem, ilyesmi.
 
Ritkán léptek fel itthon. Mire számíthat az, aki elmegy augusztus 3-án a Barba Negrába? Mitől lesz ez az alkalom különleges?
 
Ádám: Mindig egy ünnepi alkalom a hazai közönségnek muzsikálni. Több új dal itt fog debütálni az új lemezről, és egy nagyon masszív műsorral készülünk, nagyon várjuk!
Solti Hanna