Szállj ki és gyalogolj!

Szállj ki és gyalogolj!

Világ Gyalogló (HÓ)Nap / október / Magyarország

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) októberben ismét megrendezi a Világ Gyalogló (Hó)Napot, amelyre közösségek, nyugdíjas szervezetek, óvodák, iskolák, önkormányzatok, sportszervezetek, és egyéb vallási, kulturális és egészségügyi szervezetek jelentkezését is várják – középpontban a rendszeres testmozgással, egészségmegőrzéssel – mindezt a mindenki számára könnyen kivitelezhető gyaloglás segítségével.
 
A gyaloglásnak számos pozitív élettani és egészségügyi hatása van, erősíti az izmokat, az immunrendszert, hatékony zsírégető, edzi a szív- és érrendszert, javítja a tüdő kapacitását és működését, növeli az állóképességet, fitten tart, és nem utolsósorban jó móka is, ha együtt gyalogolunk. Ráadásul a természetben való mozgás miatt a mentális egészségünkre is jó hatással van, miközben gyönyörködhetünk a csodás októberi táj tarkabarka szépségeiben.
 
A program nem csupán a gyaloglásból áll, számos más, kulturális és szórakozási élménnyel bír. Ilyen az út során megismert környékbeli nevezetességek, a közvetlen környezetben található építészeti és persze természeti szépségek, értékek feltérképezése.
 
 
A tavalyi évben több tízezer résztvevő tette meg az 1700-nál is több kilométert, a közel 260 túrán. Egyébként a megelőző években mintegy 243 ezer ember 2576 helyszínen az országban csaknem 16 ezer kilométert tett meg gyalogosan – ezzel hétszer kerülték meg Magyarországot.
 
Az eseményt hivatalosan az 1992. június 7-i, Rio de Janeiró-i Föld Konferenciát követően indították útjára. 2000 óta a világ minden kontinensén, már legalább 60 országban rendeztek és rendeznek Gyalogló Napot, Magyarország 1999-ben lépett a rendező országok sorába a szabadidősport világszervezetétől (The Association For International Sport for All – TAFISA) kapott felhatalmazás alapján.
 
A nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége kezdeményezésére 2020. október 8-ára hirdeti meg a Világ Gyalogló Napot.

A program támogatója a Szerencsejáték Zrt.

(X)