„Bízunk benne, hogy jövőre sem kell változásról beszámolnunk...

„Bízunk benne, hogy jövőre sem kell változásról beszámolnunk..."

Interjú Szűcs Mihállyal, a Barba Negra vezetőjével.

Vannak emberek, akiket egy rövid beszélgetés erejéig is nehéz elérni. Persze nem azért, mert nincsen szándék, hanem mert annyira sok a történés körülöttük. Ilyen ember a budapesti éjszakai életben Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője, egyik tulajdonosa, akivel sikerült néhány mondatot váltanunk.

Az elmúlt években a Barba Negra berobbant a köztudatba. Minek köszönhető a siker?
Elsősorban az együtteseknek és a csodálatos közönségnek mondhatunk köszönetet, de ezen tényezők mellett, vagy épp velük együtt egy fantasztikus csapat dolgozik az eredményekért, akik rengeteget tesznek azért, hogy minden rendben legyen. 
 
A Track hozzájárult-e a brand erősödéséhez?
Maximálisan, hiszen 12 hónapban tudunk gondolkozni, ami sok tekintetben nagy előny: mind a zenekarok, mind a közönség látókörében vagyunk egész évben, és nem tagoljuk fel a naptári évet. E mellett mindkét hely befogadóképessége és adottságai is alkalmasak arra, hogy piacvezetők között említhessük a Barba Negrát.
 
Idén, talán soha nem látott erőt mutat a klub, hogy látod?
Sokkal több nemzetközi produkciónk van, mint eddig bármikor. Ez köszönhető az eddigi évek kitartó munkájának és eredményeinek. Idén óriási hangsúlyt fektettünk a technikai kiszolgálásra, így a produkciók maximálisan otthon érzik magukat, és kompromisszumoktól mentesen tudják műsoraikat bemutatni. A nevek magukért beszélnek: Machine Head, Apocalyptica, Stratovarius, Powerwolf és hosszasan sorolhatnánk. Itt is szeretném megköszöni a szervezőknek, hogy minket választottak, és bízom benne, hogy az elénk támasztott feladatoknak, követelményeknek maximálisan meg tudunk felelni!
 
A magyar fellépőknél is gyakori a teltház?
Jó érzés azt tapasztalni, hogy hazai fellépők szinte kivétel nélkül nagyobb létszámot produkálnak, mint a korábbi években, vagy más helyszíneneken. Nagyon fontos, hogy közösen gondolkodunk, és igyekszünk építkezni, aminek vannak látható eredményei. Szeretném kiemelni a Kowalsky meg a Vegát, akikre nagyon büszke vagyok: ők az a zenekar, akikkel először sikerült dupla teltházat elérnünk, mindezt hetekkel a koncertek előtt. A Paddy and the Rats, a Road, a Wellhello, akiknél napokkal a fellépésük előtt kirakhattuk a “sold out” táblát, de nagyon imponáló fejlődést mutat az Ismerős Arcok is. Látjuk, hogy ez a folyamat ebben az évben kitart, és bízunk benne, hogy jövőre sem kell változásról beszámolnunk, maximum annyiban, hogy még több teltházunk lesz (nevet).
 
Van valami titok a sikerek mögött?
A titkot sosem szokták elárulni. Ahogy az elején is mondtam, az együtteseknek, a közönségenek és az együttgondolkodásnak köszönhető sok minden. Több menedzserrel vagyok folyamatos kapcsolatban, és sokat beszélgetünk arról, hogy mit és hogyan lehetne még jobbá tenni. Jó tapasztalni, hogy vannak partnereink, akik konstruktívak, rugalmasak és profin állnak a feladatokhoz. Ami szintén biztos, hogy a Barba Negra helyszíneit és csatornáit figyelemmel kísérik az emberek.
 
Nem lehet elmenni a romániai tragédia mellett. Mit szólsz hozzá?
Személyesen szoktam ellenőrizni a területeinket nyitás előtt, minden helyiséget bejárva a portafőnökkel, üzletvezetővel. Beállásoknál minden esetben jelen vagyok, ahol lepróbáljuk a látványelemeket, pirotechnikai eszközöket. Kivétel nélkül megkövetelem, hogy használat közben mutassák be azokat, így el tudjuk dönteni, hogy jelentene-e bármilyen veszélyt a programra. A koncerteket biztonsági kontroll alatt tartom. Nagyon fontos, és nálunk az elsődleges, hogy a vendégeink kikapcsolódjanak és jól érezzék magukat. A Barba Negra Music Club paraméterei, területi adottságai miatt is nyugodtan lehet mondani, hogy a helyszín bármilyen körülmények között biztonságos. A bukaresti eseményekre nem lehet szavakat találni. Részvétem az áldozatok családjaiknak, hozzátartozóinak.
 
Mi várható az év végéig és 2016-ban a Barba Negra Music Clubban?
A jó hangulatot és eredményeket szeretnénk fokozni, sok rendezvényünk publikus. A decemberünk hagyományosan nagyon erős, szilveszterünk is nevezhető mérföldkőnek: magunk miatt is és a Tankcsapda is régen játszott az év utolsó napján, főleg Budapesten. Januárban dupla Ignite-buli, februárban újra egy szédületes Parkway Drive, ami tuti teltház lesz. Valentin-napot hagyományaink szerint ünnepeljük, és a farsangi mulatságok sem maradnak el. Rock legendák érkeznek többször is a XI. kerületbe, akik közül a The Winery Dogs fellépése igazi csemegének számít. Ígérem, érkeznek még olyan nevek a szezonban, akikre az egész ország, de még a határon túl is felkapják a fejüket.
 
A klub poziciója nem kérdőjelzhető meg. Mi a helyzet a nyaratokkal?
Már mozgolódunk és a szervezés is folyamatban van a Track ’16-os szezonjára. Hamarosan, még decemberben érkeznek nevek a jövő nyárról. Folyamatosan dolgoznak kollégáink, hogy erősebb és szórakoztatóbb legyen a 2016-os év, mint az előzőek voltak. Bízunk benne, hogy az időjárás is velünk lesz! 
 
Van valamikor pihenés az életedben?
Az életem eddig sem szólt a pihenésről, de mióta belecsöppentem a zenei világba rájöttem, ez a fogalom nem is létezik ebben a szakmában. Kikapcsolnak és feltöltenek azonban az olyan dolgok, amikor látom, hogy együttesek és közönségük egymásra találnak nálunk, és mindenkin a boldogságot látom. 
 
Mit kívánsz így év vége felé közeledve?
Minden együttesnek és közönségének függetlenül attól, hogy jártak nálunk vagy sem, sok boldogságot és egészséget!