Te meg én, hatkor?

Te meg én, hatkor?

You Me at Six január 29-én az Akvárium Klubban!

A You Me at Six ötöse nem sokat töketlenkedik, ha dalírásról van szó: tavaly januárban jelent meg Night People című ötödik lemezük, októberben pedig már a hatodik korongot köszönthettük az éterben. 2019. január 29-én első önálló magyarországi koncertjüket adják az Akvárium Klubban!
 
 
A fülbemászó dalairól híres You Me at Six 2006-ben alakult meg Angliában, de a debütáló anyagig további két évet kellett várni. Hazai pályán 2011-ben, a harmadik albumnál jött meg az áttörés: a Sinners Never Sleep aranylemez lett és harmadik helyen landolt a brit listákon – ami elég komoly dolog, ha belegondolunk, hány hasonló zenét játszó banda keringett a levegőben ország- és világszerte abban a korban, amikor gyakorlatilag minden pincére jutott egy hajukat a szemükbe lógató, büdös, hosszú végtagú kamaszfiúkból álló punk-rock zenekar. Ugyanebben az évben a legjobb brit bandának is választották őket a Kerrang! Awards-on, amit a megegyező nevű zenei magazin ad át minden évben.
 
 
Magyar talajon legutóbb a VOLT Fesztiválon játszottak, 2014-ben. Az egész fesztivál összes koncertje közül az egyik kiemelkedően jó volt az övék, friss esővel (ez mondjuk nem rajtuk múlt), circle pittel, pólólengetéssel. Akkor főleg az éppen aktuális album, a Los Angelesben rögzített Cavalier Youth dalait játszották, amelyik szerintem – és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül - azóta is a legjobban eltalált anyaguk, és élőben is nagyot szólt. A januári Akváriumos koncertben az lesz a pláne, hogy a zenekar elég komoly stílusváltáson ment keresztül az azóta eltelt pár évben.
 
 
Régebbi interjúikban még olyan bandákat neveztek meg inspirációként, mint a Blink 182 – merték volna letagadni legelső, 2008-ban megjelent lemezük kapcsán - viszont ugyanerre a kérdésre a jelenben már a Led Zeppelin és a Pink Floyd volt a válasz. Valószínűleg meg kell érni – nem csak zeneileg – ahhoz, hogy ezeket a kultikus zenekarokat valóban értékelni tudja az ember, és le tudja szűrni azokat a szakmai tanulságokat, amiket a saját zenéjében is érdemben hasznosítani tud. A beérés hallhatóan bekövetkezett: a legelső (a Take Off Your Colours 2008-ban) és a legutolsó (a VI, pont tíz évvel később, tehát 2018-ban) albumot összevetve hatalmas fejlődésen mentek keresztül a srácok. A YMAS szépen lassan vált egyre popposabbá az eredeti koncepcióhoz képest, és talán ki lehet jelenteni, hogy az eltelt tíz év alatt a tagok megtanultak igazán zenélni is.
 
 
Az új album, amelyet élőben is hallhatunk majd januárban az Akváriumban, kifejezetten merész vállalás az előzőekhez képest, és ahány új rajongót hozott, annyi régit le is pattintott a stílusváltás miatt.  De hát, haladni kell a korral, nem lehetünk örökké 14 évesek és emósok, nem járkálhatunk állandóan gördeszkával a kezünkben. Vagy de. Majd meglátjuk.
 
S.H.
 

Helyszín