Település- és közösségfejlesztés

Település- és közösségfejlesztés

Közösség – Tér – Település

- vagyis egy településfejlesztési képzési program egyetemisták számára, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a közösségekre alapozott településfejlesztés szemléletével és elsajátíthatják annak gyakorlatát.
 
A program az ország több régiójából várja a közösségszervező és építész szakos hallgatókat, hogy saját szakmájuk területén élesben is kipróbálhassák magukat. Beke Márton programalapítóval beszélgettünk. 
 
Mi a „Közösség – Tér – Település” lényege?
 
A programunk lényege a találkozás. A közösségszervező és az építész hallgatók, a hallgatók és az oktatóként vagy mentorként közreműködő szakemberek, továbbá a programban felkeresendő települések lakosai között. És ugyancsak a találkozás a lényege azoknak a közösségi tervezési folyamatoknak, amelyek keretében a hallgatók mellett egymással is találkoznak a felkeresendő települések lakosai. Akik persze ezt máskor is megteszik, de több település esetében első alkalommal fognak közösen gondolkodni településük jövőjéről.
 
Mi a program célja?
 
A programunk célja, hogy mindezen találkozásoknak köszönhetően a hallgatók egy település egészében lássák meg majdani teendőiket. Azaz, amikor majd egy művelődési ház klubjait, szakköreit vagy bármilyen más tevékenységét szervezik, vagy egy épületet, egy parkot terveznek, akkor lássák a munkájuk települési szintű összefüggéseit. További célunk, hogy ismerjék meg az egymás szakmájában rejlő lehetőségeket. Hiszen egy kulturális-közösségi programot alapvetően meghatároz, hogy az milyen fizikai térben valósul meg, és egy építész számos, könnyen is megvalósítható javaslatot tud tenni arra, hogy miképpen alakítható át egy tér annak érdekében, hogy jobban szolgálja az adott közösséget. Az építész pedig akkor tud jó épületet tervezni egy közösségnek, ha megkérdezi őket, mire van szükségük. És ebben nagy segítségére lehetnek az emberekhez, közösségekhez értő – egykor népművelőnek és napjainkban művelődésszervezőnek is hívott – közösségszervező szakemberek.
 
Hol és mikor lesz maga a képzés?
 
A képzés ez év októberében indul egy egyhetes bentlakásos elméleti képzéssel, ennek helyszíne Pannonhalma, a Bencés Főapátság vendégháza. Majd az ország két térségének – a Tokaji borvidéknek és Baranya megyének – összesen 8 településén folytatódik, ahol a hallgatók nyolc hónapon át a települések lakosaival közösen gondolják át: mi lenne szükséges ahhoz, hogy az adott településeken jobb, érdemesebb, komfortosabb legyen élni, és mit tudnak tenni ezért maguk a lakosok. Majd e közös gondolkodások alapján, azokra adott egyfajta válaszként 2020 nyarán minden településen megvalósul egy-egy kisebb léptékű építés – Baranyában a saját építőtáborunkban, a Tokai borvidéken a Hello Wood Építész Mustra összegyetemi építészfesztiválja keretében.
 
Hogyan épül fel a képzési program?
 
A lényeg az elmélet és a gyakorlat találkozása. Hiszen az egyhetes elméleti képzést követően a hallgatók azonnal ki is próbálhatják új ismereteiket. Fontos azonban az is, hogy az elméleti képzés sem csak előadásokból áll majd. Workshopok, tréninghelyzetek sokasága alkotja majd a programot, esténként pedig a munkájuk során a közösségek erejét megtapasztalt művészek lesznek velünk, mint pl. Both Miklós vagy Ferenczi György.
 
Kik és miért indították el ezt a kezdeményezést?
 
A program – a már elmondottakon túli – kiindulópontja a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló kormányhatározat, amely forrást biztosít a közösségekre alapozott településfejlesztés szemléletét és gyakorlatát átadó, közösségszervező hallgatóknak szóló szakmai gyakorlat megvalósítására. A kérdés az volt, hogy ezt miképpen, milyen tartalommal valósítsuk meg. A program alapjait az úgyszintén település- és közösségfejlesztéssel foglalkozó, és emellett trénerként is dolgozó feleségemmel, Kovács Vandával dolgoztuk ki. A részletek kimunkálásában pedig a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai, továbbá a közösségszervező hallgatókat képző egyetemek oktatói voltak a segítségünkre.
 
Milyen eredményeket várnak a szervezők a programtól?
 
A programunk szellemisége Makovecz Imre, Beke Pál és Varga A. Tamás, továbbá az egykor általuk vezetett „nyitott ház kollégium” munkásságán alapszik. Az egyik eredmény, amit várunk, hogy e szakmai közösség eredményeit tovább tudjuk örökíteni, a mai korra értelmezve, adaptálva azokat.
 
Azt reméljük továbbá, hogy annak a nyolc településnek a közösségei, ahol majd a közösségi tervezések és építések megvalósulnak, aktívabbak, kezdeményezőbbek lesznek, és egy-egy olyan – velük közösen létrehozandó – építménnyel tudjuk gazdagítani a településeiket, amelyek valóban jobbá, élhetőbbé teszik a mindennapjaikat.
 
De legfőképp azt várjuk, hogy az a 40 fiatal, aki részt vesz a képzésünkön, a diplomájuk megszerzése után a helyi polgárok és valóság iránti alázattal végezze mindennapi munkáját. Azaz úgy teljesedjenek ki a szakmájukban, hogy közben munkájuk középpontjában a helyi emberek és közösségeik igényei, szükségletei, álmai és szándékai álljanak.
 
További infókért katt ide: www.kozossegtertelepules.hu
 
Császár Gergő