„Teljesen szabadon csinálhatjuk, amit akarunk”

„Teljesen szabadon csinálhatjuk, amit akarunk”

Stefán János, Papp László, Rózsavölgyi Bence és Pusker János, azaz a progresszív rockban utazó Ghost Toast lett Ultrapopper rovatunk mostani felfedezettje. Az új album, az instrumentális zene előnyei, na meg a Baltimore Ravens is szóba került.

Az első két lemezetek szerzői kiadásban jelent meg, az Out of This World viszont a finn Inverse Records gondozásában látott napvilágot. Hogy kerültetek a kiadóhoz és mi a véleményetek a végeredményről az előző két anyag tükrében?
 
R. B.: Az első két lemeznél még szinte mindent magunknak csináltunk, így a promóciót is, de azzal nagyon kevesekhez tudtunk eljutni. Nyilván a szerény hangzás is akadály volt, de a rengeteg levelezéssel, kapcsolatépítéssel járó promóció is túl nagy falat volt számunkra. Ezért úgy döntöttünk, hogy ennek az anyagnak minőségi megszólalásra és rendes promócióra is szüksége van. Emiatt dolgoztunk a Denevér stúdióval és kezdtünk el kiadót keresni, ami nem nyúlt hosszúra, mert az Inverse Records elég gyorsan lecsapott ránk. A végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk, egy változatos lemez lett, aki rászánja az időt, az remélhetőleg sok örömét lelheti benne. A kiadó pedig remek munkát végez, szépen jönnek a lemezről szóló hírek, kritikák és nagyon jó a fogadtatás is.
 
Az Out of This World dalai több mitológiai téma, regény és film hangulatát is megidézik. Mik ezek pontosan és miért tartottátok fontosnak feldolgozásukat?
 
R. B.: A Gordius és a Dragon's Tail volt az első két szám, ami elkészült. Ezek alapján jött az ötlet, hogy legyen a mitológia és a fantázia a lemez koncepciója, mivel éreztük, hogy a sokrétű dalokat össze kell fogni valamilyen kapoccsal. A később megírt témáknál már ez az ötlet vezérelt minket, így pl. a Last Man és az Alia című dalok valóban már az alapjául szolgáló regények (Richard Matheson: Legenda vagyok, Frank Herbert: Dűne) egy-egy szereplőjével foglalkoznak.
 
Miért élvez előnyt nálatok az instrumentális zene a vokális muzsikával szemben?
 
P. L.: Mert az énekesekkel mindig csak a baj van. :) Viccet félretéve, az instrumentális zene sokkal kötetlenebb és sokkal több kalandozást enged mint az, ami szöveghez kötött. Mivel itt a saját szórakozásunk legalább olyan fontos, mint a közönségé és nem célunk a pénzügyi siker, nem kell arra törekednünk, hogy a dalaink populárisak legyenek, teljesen szabadon csinálhatjuk, amit akarunk.
 
P. J.: Én nem mondanám úgy, hogy előnyt élvez, egyszerűen csak így verődtünk össze anno és senki nem gondolt arra hogy hiányzik egy énekes, komplettnek éreztük a bandát.
 
Egyik dalotok a Baltimore Ravens csapatához is eljutott. Ez hogy történt pontosan?
 
S. J.: Az NFL-t Bencével már több mint tíz éve követjük aktívan. Az én kedvenc csapatom a Baltimore Ravens. Az első klipes dalunkban, a Legacyben a csapat egyik legendájától, Ray Lewistól, egy másikban, a Nor defeat-ben pedig a vezetőedzőjüktől, John Harbaugh-tól idéztünk egy-egy szövegrészletet. A legnagyobb Ravens rajongói oldal tavaly a Twitteren keresett Ravens témájú zenéket/zenekarokat. Elküldtem nekik egy levél kíséretében a két dalt, ők pedig ki is rakták az oldalukra, majd a csapat hivatalos weboldala is ugyanígy tett. Ami viszont a legnagyobb örömöt okozta az egészben az az, hogy magának a vezetőedzőnek, John Harbaugh-nak is megmutatták a dalokat, és válaszolt, hogy nagyon tetszik neki.
 
Mik a terveitek a közeljövőre a megjelenés után? Hallhatunk végre a fővárosban is titeket?
 
R.B.: Folyamatosan dolgozunk új dalokon és, bár a munka és a családjaink miatt nem vagyunk egy gyakran koncertező zenekar, fogunk koncerteket adni az új lemezzel és biztos, hogy ezúttal Budapestre is ellátogatunk.
 
mm.alvajaro