„A szobadiszkó nem újdonság, csak mindig más formában éljük át.”

„A szobadiszkó nem újdonság, csak mindig más formában éljük át.”

The Carbonfools-interjú

Ablakon kibámulás, hanyattfekvés a lakás különböző pontjain, képzeletben neonfényben táncolás: a The Carbonfools május közepén kiadta a legújabb dalát, amihez azonnal leforgott egy klip is. Közben már készülnek az új anyagok és gyűlnek a koncertdátumok. Fóris-Ferenczi Gábor énekest kérdezgettük.

 


Interjú: Szabó Anna
Fotó: Kovács Kinga

 

 

Nemrég debütált a Szobadiszkó című dalotok, aminek a címe – és a szövege – elég egyértelműen utal a karanténidőszakra. Nálatok hogyan nézett ki egy-egy ilyen „buli” az elmúlt közel másfél évben?

 

Az elején próbálkoztunk, hogy tartunk közös online bulikat, de egyszerűen nekünk ez nem megy. Nem lehet helyettesíteni azt az atmoszférát, ami egy-egy igazi eseményen, személyes találkozónál van. Semennyire nem adja vissza azt a sodrást, amit olyankor érez az ember. Zenekari és munkamegbeszéléseket rendszeresen tartatottunk, sőt egy korábbi dalhoz, a Sunburnedhöz egy online klipet is forgattunk, érdekes volt látni, hogy így is meg lehet oldani. 

 

Május 11-én mutattátok be a dal klipjét, mikor már épp elkezdtük látni a fényt az alagút végén. Gondoljátok, hogy ettől még lesz aktualitása a témának?

 

Igen, egy kicsit „ki volt centizve a dolog”, de azt gondolom, hogy még most is mindenki érzi a „szobadiszkó-létet” és az utóhatásait, így könnyen el tud merülni a dalban. Hámori Benő, a dobosunk azt mondta róla, hogy neki kifejezetten olyan érzése van a szöveget hallgatva, mint régen egy-egy szakítás után, amikor megrohanja az embert az a hirtelen magány. És igaza van, a szobadiszkó nem újdonság, csak mindig más formában éljük át.

 

 

Most először hallhatunk rapbetétet egy The Carbonfools-dalban. Ezt hogyan sikerült összehozni?

 

Titusz „lepett” meg minket vele. Imád csavarni mindig egy újabbat a dolgokon. Nekünk nagyon bejött már a legelső verzió, aztán letisztáztuk, és imádjuk, hogy ilyen lett. Kapásból megvolt az összhang, amikor személyesen is találkoztunk a rapperrel, Chargával. Reméljük, sok olyan koncert lesz, ahol találkozhat majd vele is a közönség, az első budapesti bulin, június elején biztosan ott lesz. 

 

Ha már új dal: tervezitek, hogy ez valamilyen nagyobb dolognak a része lesz? Érkezik esetleg több új dal, egy EP, vagy akár nagylemez a közeljövőben?

 

Igen, tervezgetjük a következő megjelenéseket. Mindannyian imádjuk, ha egy lemez koherens egészet alkot és „saját története van”, de közben azt is el kell fogadnunk, hogy a „piac” jobban szereti az egy-egy dalokat. Úgyhogy a csoportosításokon még egymással is harcolunk.

 

És mi a helyzet a koncertezéssel? Mertek már tervezgetni, vagy egyelőre kivártok?

 

Most nagyon boldogok vagyunk, mert június 17-én újra színpadra állhatunk, ráadásul az egyik kedvenc helyünkön, a Kobuci kertben. Szerencsére elkezdtek bekerülni a naptárba az újabb események is. Van köztük olyan, ami még egy múlt évben elmaradtnak a pótlása, mint a Művészetek Völgye, de érkeznek az egészen friss meghívások is, hamarosan kitesszük a listát. Azt is tudom már, hogy késő ősszel lesz egy egészen különleges koncertünk is, amire már most el kell kezdenünk előre dolgozni. Szerencsére az első fázisa a munkának az, hogy rengeteg filmet meg kell néznünk, de erről még nem szeretnék többet elárulni.

 

 

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: