TÍZ NAP MÚLVA KEZDŐDIK A SZEMREVALÓ FESZTIVÁL

TÍZ NAP MÚLVA KEZDŐDIK A SZEMREVALÓ FESZTIVÁL

Hét közönségtalálkozó színesíti a programot

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. A fesztivál nyitófilmje Lars Kraume rendezésében a magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom lesz. A 17 filmet bemutató SZEMREVALÓ programját hét közönségtalálkozó színesíti majd. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ. Szeptember 20-án kezdődik a jegyelővétel.
 
 
Szeptember 27-én 19 órakor a Művész moziban az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer) nyitja az idei SZEMREVALÓT. A film a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-s gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az 56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar. A fesztivált követően a film a mozikban is látható lesz majd.
 
Szeptember 28-án 20.15-kor pereg a Szimpli (Simpel) című alkotás, melyben anyjuk halála után Ben és szellemi fogyatékos testvére egy lopott rendőrautóban nekivágnak egy kalandos útnak. A vetítés után a közönség találkozhat Markus Goller rendezővel. Szeptember 29-én 20.15-kor a Kékről álmodom (Blue My Mind) című film lesz műsoron, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző filmben a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi. A filmet a későbbiekben az ADS mutatja be hazánkban. A vetítés után vendégünk az operatőr, Gabriel Lobos. 
 
Október 1-én 19 órakor a Murer – Egy per anatómiája (Murer – Anatomie eines Prozesses) című alkotásban Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűntetteiért, ám a hatalom központjaiban szemet akarnak hunyni a múlt felett… A film után Ferdinand Trauttmansdorffal, az Andrássy Egyetem Diplomácia Tanszékének vezetőjével Dési András újságíró, publicista beszélget. Október 2-án 18.30-kor A negyedik hatalmi ág (Die vierte Gewalt) sokkolóan szembesít azzal, hogy az internet mi mindent változtatott meg az újságírásban. A film égetően aktuális, mert az álhírek, a bulvársajtó hazug rágalmai vagy a szerkesztőségeket sújtó megszorítások mindnyájunkat érintenek. A film után közönségtalálkozó a rendezővel, Dieter Fahrerrel.
 
Október 3-án 20.15-kor a Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul - a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után vendégünk a rendező, Adrian Goiginger, és a producer, Wolfgang Ritzberger. Október 4-én 20 órakor a 303 egy lendületes road movie, melyben Jule lakókocsijával felveszi a stoppos Jant. Egész Nyugat-Európát átszelő útjuk során olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele - miközben ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A film után közönségtalálkozó a főszereplővel, Anton Spiekerrel.
 
Végül Október 5-én 19 órakor vetítik az idén a Max Ophüls Filmfesztivál Közönségdíját és a társadalmilag releváns filmnek járó díjat egyaránt elnyert, valamint Diagonale Közönségdíjjal és a teljes társulatnak megítélt Színészdíjjal méltatott Zsaruk (Cops) című filmben Christoph egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát. A vetítés után vendégünk a rendező, Stefan A. Lukacs.
A filmekre 1200 forintos áron vásárolhatóak jegyek, 4 jegy egy időben történő megváltása kedvezményes, 4400 forint. A jegyelővétel szeptember 20-án indul. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ.