Több mint 500 felvételt készített az A38 Hajó stábja az elmúlt hónapokban

Több mint 500 felvételt készített az A38 Hajó stábja az elmúlt hónapokban

nagy részük már visszanézhető a Hajónapló YouTube csatornáján

Több száz zenész és színész kapott lehetőséget a korlátozások ideje alatt előadóművészeti produkciók rögzítésére, amelyek az A38 Hajó termeiben, illetve a művészek otthonában és külső helyszíneken készültek.
 
Ismert és feltörekvő zenészek és irodalmárok jutottak nyilvánossághoz és anyagi támogatáshoz az EMMI Kulturális Államtitkársága, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, az MTVA és az A38 Hajó közös felhívásán keresztül. A projekt keretében több száz koncertfelvételt és felolvasást rögzített az A38 Hajó technikai stábja: ki a Hajó gyomrában, ki a saját próbatermében lépett fel, az irodalmi előadások pedig az A38 Panorámastúdiójában, a művészek otthonában, vagy külső helyszíneken készültek.
 
A Napfonat koncertjének felvétele az A38 Hajó Kiállítóterében, 2020. május 10-én. Fotó: Emil Chalhoub
 
A felvételek az M2 Petőfi TV műsorán voltak láthatók, és nagy részük már visszanézhető a Hajónapló YouTube csatornáján: így Csík János és a Mezzo koncertje, a Cloud9+ próbatermi fellépése, és olyan feltörekvő produkciók felvételei, mint a Meg Egy Cukorka, vagy a Fiúk. Irodalmi előadások közül is bőségesen válogathatunk: például Dobra Máriától Lackfi János és Térey János verseit, Szirtes Balázstól Lázár Balázs és Szentmártoni János verseit hallgathatjuk. Kollár Árpád költő videójában mesélt arról is, hogyan telt számára a karantén, majd kertje végében szavalta el két saját művét.
 
Szintén az elmúlt időszakban zajlott le a Vasárnapi Iskola című streamkoncert-sorozat, melynek keretében tíz héten keresztül tíz-tíz, a Kárpát-medence különböző pontjairól származó zenei produkció adhatott online koncertet az A38 Hajó gyomrából. A projekt célja az volt, hogy bemutassa a magyar nyelvterületek kortárs zenészeinek sokszínűségét: így számos stílus jutott felülethez a népzenétől kezdve a pop-rockon át a free jazzig. A Vasárnapi Iskola koncertjei visszanézhetők a Hajónapló Facebook oldalán és YouTube csatornáján.