Több mint 800 ezer látogatót köszönthetett a Zene Háza az év eleji megnyitása óta

Több mint 800 ezer látogatót köszönthetett a Zene Háza az év eleji megnyitása óta

Mára több mint 800 ezren jártak a Zene Háza épületében, amely alig 10 hónap alatt több rangos nemzetközi díjat is bezsebelt. Az elmúlt időszakban több mint 500 megrendezett programjával, folyamatosan teltházas állandó kiállításával és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásaival a Ház Budapest meghatározó helyszínévé vált.  A látogatók a következő hónapokban sem maradnak újdonságok nélkül. Az adventi időszakban Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg korabeli polifonikus kórusművek kíséretében a Hangdóm 180 fokos vásznán, majd az első gyerekeknek szóló program, Berg Judit Lengemeséje kel életre. A jövő év elején, januárban megnyílik a magyar poptörténet eddigi legátfogóbb tárlata az időszaki kiállítótérben, emellett több száz új koncert avatja be a látogatókat a legkülönfélébb műfajokba. A felfedezést segítik a mai naptól kapható bérletek is.
 
„A Zene Házában mindig történik valami, minden pontján megszólal a zene. Tartottunk már koncertet az előcsarnokban, a közösségi lépcsőn, a kávézóban, a kiállítótérben, a hangdómban, de volt, hogy az egész épület egy zenei labirintussá változott. A jövő évben is folytatódnak közkedvelt sorozataink, köztük a Város a Házban is, harmadik alkalommal Székesfehérvár zenei élete mutatkozik be, valamint a Muzsikusok Kávéháza. A Zene Háza sokszínűsége megmutatkozik a változatos műfajokban és programokban, valamint abban, hogy a babáktól az aggastyánokig minden korosztály, zenei előképzettségtől függetlenül megtalálja itt a kedvérevalót. Egy kis nyitottságért cserébe bárki új zenei felfedezést tehet nálunk” – fogalmazott Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója.
 
 
A jövő évben számos újdonsággal várja a Zene Háza a látogatókat. Januárban nyílik meg a magyar pop történetét bemutató Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás, mely az állandó kiállításhoz hasonlóan, a hagyományos kiállítási eszközök mellett modern technikai megoldásokkal játékosan vonja be a látogatókat. Az új időszaki tárlat a jövőben utazó kiálltásként járja majd az országot.  A közönségkedvenc Berg Judit, külföldi fesztiválokon díjnyertes animációs filmje, a Lengemesék világa kel életre a Hangdóm háromdimenziós terében a tavasz beköszöntével. A lengék és harácsok legújabb nádtengeri kalandjait Fejér Simon hangszerei és dalai kísérik 32 hangszórón a Hangdómban.
 
„Az első év tapasztalataiból sokat tanultunk, de a jövőben is nagy terveink vannak. Az egyik folyamatban lévő programunk például a házban az esélyegyenlőség még szélesebb megteremtése. Azon dolgozunk, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek vehessen részt a foglalkozásainkon, kiállításainkon” – mesélte Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója. A jövő évtől a Ház zenepedagógiai programjainak 10%-a látás- és hallássérült iskolás csoportok fogadására készül, a gyerekek speciális pedagógiai foglalkozásban részesülnek, további célkitűzés, hogy a kiállítások hangrendszerében erre külön audio-narrációs sáv kapjon helyet, de a honlap képernyőolvasó funkciója is kialakítás alatt van.
„Szakmai partnerekkel is folyamatosan keressük az együttműködéseket, a Hangdóm különlegesen összetett hangtechnikai megoldása például nagy lehetőséget jelent a szakmai képzésekben. A MOME és a Zeneakadémia tantervbe illesztett órái mellett jövőre a Berlini Művészeti Egyetem hallgatói mesterképzés keretében vehetnek részt egy kurzuson a Dómban” – mondta Horn.
 
 
A Ház különböző szintjein más-más formában kínál zenéhez kötődő programokat, szem előtt tartva küldetését.  Közvetlen és interaktív programjai új zenei élmények felfedezésére ösztönzik a látogatókat, míg a magyar és nemzetközi fellépőket bátran bíztatja kísérletezésre, műfajhatárok átlépésére, társművészeti együttműködések kialakítására
 
A jövő év első negyedévében izgalmas válogatással készülnek a zenei szerkesztők: fellép az elektronikával is flörtölő, kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, a Gas néven is ismert minimál techno kulcsfigura, Wolfgang Voigt, de több, rég nem látott legendás zenekarnak is helyszínt ad a Ház az év elején: itt tér vissza a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet, majd a nemzetközileg is egyedülálló sámánrock banda a Vágtázó Halottkémek is. A Zene Háza ünnepi alkalmak helyszíne is, 33. születésnapját celebrálja a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkhősökkel kiegészülve emlékezik az 50 évet jubiláló Muzsikás, és a Liget 100 koncertsorozat nyitóeseménye is meghallgatható az Accord Quartet előadásában.
 
Társművészetek találkozhatnak többek között az Felefánt koncertjén, Méhes Csaba pantomimművész segítségével az Orient Expresszel tehetünk zenei utazást Párizstól Velencéig, Senáék Shakespeare-es szupergrupja pedig Nádasdy Ádámmal egészül ki. Izgalmas zenekar a Minka is, amely Petőfi 200. évforduló kapcsán versfeldolgozásokkal készül. Különleges koncertekkel is bővelkedik az első negyedév repertoárja: a finn Kamus Quartet kortárs zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Sainkho Namtchylak, tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és itt ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is.
 
 
Tradicionális zenében sem lesz hiány a következő időszakban a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával adnak közös koncertet, míg Buza felé nézek én címmel, egy mezőségi falu parasztasszonyainak elsöprő erejű énekét hallgathatjuk meg adatközlőktől.
 
A koncertprogramokra a mai naptól műfaj-tematikus bérletek is vásárolhatók pop/rock, népzenei, jazz és ismeretterjesztő koncertekre, sőt az igazi felfedezőknek műfaji határokon átívelő válogatást kínál a Ház. Hamarosan Zene Háza Ajándékutalvány is kapható lesz, mely fél éven át bármely programra beváltható.
 
 
Folytatódnak szabadegyetemi programjaink is: az „ország karnagya”, Tóth Árpád nagysikerű Hangadó programja izgalmas részekkel bővül, sőt a jövő évi sorozatra már bérlet is váltható. Batta András, Miklósa Erika és Novák Péter közkedvelt műsora élő változatát, a Partitúra Live-ot láthatjuk az intézményben a jövő év elejétől, mely a zene és más művészeti ágak mentén csábítják a nézőket országos túrára. Batta András - Szubjektív! címmel induló új sorozatában a közös zenehallgatás élménye mellé a szavakat hívja segítségül. Az interaktív improvizatív színház, a Momentán Társulat Zenei Rögvest előadása tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. 
 
A Multimédiás Könyvtárban jövőre is folytatódnak a szabadegyetemi előadások és filmklubbok, és Kádár-kori pop talk-show címmel az időszaki kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat kezdődik korabeli zenei szereplők részvételével.
 
A családok körében jól ismert szombat délelőtti matiné sorozat kiemelt programja az egyik legbulisabb gyerekzenekar, a Rutkai Bori Banda koncertje, de itt ismerheti meg a lelkes rajongótábor a Veronaki Zenekar legújabb albumát, a Tündérforgót is első alkalommal. Korcsoportra bontott, az alaptantervhez illeszkedő népszerű iskolás programok mellett a jövő évben pedagógusok számára is tervez a Ház, szakmai programokkal, valamint tematikus ismeretterjesztő zenei showcasekkel várja majd a résztvevőket.
 
 
Ilyen volt a második félév a Házban
Nyáron debütált a szabadtéri színpad, ahol fiatal, feltörekvő tehetségeknek is helyet adva közel 100 ingyenes program várta a látogatókat. Az estéken rendre teltházas koncertek mellett a szabadtéri filmvetítések és hétvégi családi programok is népszerűek voltak. A több mint 500 megrendezett program kétharmadában magyar fellépők léptek színpadra, míg a koncertek 30 százalékában nemzetközi énekesek, együttesek kaptak helyet a világ minden tájáról. Számos Grammy-díjas énekes dalszerzőt köszönthettünk a Házban, ősszel lépett fel az amerikai alternatív rock meghatározó alakja, Sun Kil Moon, Chris Thile egy szál mandolinnal varázsolt a színpadon, emlékezetes koncertet adott a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee, a világhírnév kapujában álló Nilüfer Yanya, és az izlandi ADHD is. A Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival első alkalommal állt össze ebben a formációban és adott teltházas koncertet. Kurátori hétvége című sorozat keretében Sebő Ferenc hívott vendégeket és mesélt gyűjtőútjairól, míg Zorán ilyen családias helyszínen talán még sosem adott koncertet. Fesztiválokban sem volt hiány, a MOME diákjaival közös szervezésben elindult az Intermezzo Fesztivál, nagy sikert aratott a közönség körében az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál, a Város a Házban sorozat részeként második alkalommal Veszprém mutatkozott be, míg a Brain Bar két napra dzsungellé változtatta a Házat. Az ősz beköszöntével ismét rendkívül népszerűek az iskolás csoportokat fogadó foglalkozások, mára több mint 110 vidéki és budapesti osztály látogatott el a pedagógiai programokra. Ősztől megújult étlappal várja a vendégeket a földszinti Trilla bisztró is.
 
Összefoglalva, 2023-ban is minden zeneszerető gyermek és felnőtt otthona lesz a Magyar Zene Háza, ahova minden érdeklődött nagy szeretettel várunk!
 
 
Fotók: Mohai Balázs