„Ügyelünk rá, hogy megnehezítsük a kritikusok munkáját” – Uzipov-interjú

„Ügyelünk rá, hogy megnehezítsük a kritikusok munkáját” – Uzipov-interjú

Az Uzipov az egyik legegyedibb hangzású zenekar a hazai modern rock/metálmezőnyről. Walkó Gergely gitárossal a nemrégiben megjelent Szennyes című nagylemezről beszélgettünk.

Az új szerzeményeitek egyszerre nagyon fogósak, súlyosak, ugyanakkor mintha a 90-es évek alternatív hulláma is visszaköszönne bennük. Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Ha visszaköszön benne valami, az csak a véletlen műve lehet. Kínosan ügyelünk arra, hogy megnehezítsük az asszociálgató kritikusok munkáját. Rengeteg témát dobtunk ki azért, mert emlékeztetett valami másra. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő, hogy egy szlovák sludge zenekar albumán összetalálkozzunk valami riffel ami egész hasonló. Ezt sajnos nem állt módunkban leellenőrizni. Mindemellett gyerekkorunkban nagy hatással volt ránk Samantha Fox és Sabrina.

A lemez a Cseh Tamás program támogatásával készült. Mekkora esély volt rá, hogy egy hasonló műfajban utazó zenekarban fantáziát látnak?

Az esélytelenek nyugalmával küldtük be az anyagainkat, majd szintén így mentünk el az élő meghallgatásra, aztán pafó: sikerült. Nagyjából ennyi volt a recept, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az eddigi anyagainknak a szakmán belül gyakorlatilag egybehangzóan pozitív fogadtatása volt és habár tisztában vagyunk vele, hogy nem találtuk fel a spanyol viaszt, sok helyről érkezett olyan komment, hogy van egy elég egyedi íze annak amit csinálunk. Ez mindenképpen előnyt jelent manapság, amikor minden mindennek a másolata/újra értelmezése. Talán ez lehetett a kulcs.

A Szennyes lemez meglehetősen egyedien szól. Sokat kísérleteztetek a hangzással?

Az eddigi összes stúdióanyagunkért Schram Dávid hangmérnök a felelős. Vakon megbízunk a döntéseiben és mindig olyan végeredmény születik, amivel maximálisan elégedettek vagyunk. Alapvető összetevő a zenénkben a nyersség és a sallangmentesség. Ez nem csak a dalokra értendő, de a hangzásra is. Itt sincs semmi túlbonyolítva, a gitárokra például egy darab effektpedál sincs rákötve. Amit hallotok az az erősítő hangja és kész.

A szövegeitek nem túl direktek. Milyen témák foglalkoztatnak titeket?

A lemez címe tökéletesen lefedi, hogy miről is szólnak a dalok. Belső harcok, régi sebek újra feltépése, élethelyzetek, amik kihúzzák a gyufát. Az egész nem tűnik túl jókedvűnek, de a tehetetlen nyavajgás helyett inkább dühös tenni akarás jellemzi a szövegeket, reméljük, hogy minél több embert megmozgat, cselekvésre bír.

A zseniális borító kinek az ötletéből született meg?

A koncepció igazából adta magát, de a kivitelezés igazi csapatmunka volt. A "teregetőfa" Hosszú Péter műve, aki Gáborunk édesapja. A fotókat Hajdú András lőtte, a werkfotókat, és segítséget Polgár András barátunk követte el, a főszereplő pedig a varázslatos, lehengerlő és lélegzetelállító szépségű Schütz Niki volt. Sírva rajongunk érte.

A lemez máris fent van a Spotify-on és a Deezeren. A kérdés adja magát: van értelme még a fizikai formátumú megjelenésnek?

Mindenképpen. Na, nem azért mert megéri anyagilag, hanem mert 78 megabájtot nem tudsz letenni az asztalra. Még mindig megvan az a réteg, aki úgy ül le zenét hallgatni, hogy közben a szövegkönyvet lapozgatja, őket ki kell szolgálni. Ezen kívül hiszünk abban, hogy a "csomagolás" a zene szerves részét képezi, nem véletlenül foglalkoztunk annyit a borítóval és az egyéb tartalmakkal. Ezen felül persze nekünk is nagy öröm kézben tartani az anyagot, egy nagylemez mindig egy korszak végét és egy új időszámítás kezdetét jelenti. Meg kell hát adni a módját!

A jubileumi Kartel tribute-lemezre anno hogyan kerültetek fel?

Ganxsta Zolee közbenjárásával jött létre a dolog. Rengeteget köszönhetünk neki, csókoltatjuk innen is! Debrecenbe tartottunk épp, a Campus fesztiválra fellépni, mikor egy benzinkúton összefutottunk. Látott már minket korábban, úgyhogy megörültünk egymásnak, de ezúttal kezébe nyomtunk egy CD-t is. Másfél óra múlva hívott, hogy meghallgatta a kocsiban a Bazaltkockákat 3x (28 perc az anyag - a szerk.) és annyira beindult, hogy azonnal intézkedni kezdett, hogy mindenképp kerüljünk fel mi is a Tribute anyagra. A többi már történelem.

Idén tíz éves a zenekar. Volt vagy lesz valami születésnapi megmozdulás?

Valóban hivatalosan 2006 nyarán alakult a zenekar, de elég sok üresjárat volt a kezdeti években, ezért úgy döntöttünk, hogy onnantól datáljuk a létezésünket, amikor Hargita Gabi beszállt a zenekarba. Születésnapi megmozdulás tehát nem valószínű, de ettől függetlenül bármilyen ajándékot szívesen megiszunk a lemezbemutatón, október 8.-án a Dürerkertben.

 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.06.