Új Haken-klip az október 26-án megjelenő lemezről

Új Haken-klip az október 26-án megjelenő lemezről

A brit progmetál-zenekar február 28-án koncertezik az A38 Hajón

A progmetál szcéna egyik leginnovatívabb zenekara, a brit Haken tavalyi koncertje után újra az A38 Hajón! Az együttes ötödik albuma, a Vector október 26-án jelenik meg, és a turné magyar állomása február 28-án lesz. Amit a lemezről tudni lehet: a Haken ezúttal metálosabb, minden eddiginél riffközpontúbb albumot ígér.

Progmetál-ügyben nehéz látványosabb bemutatkozást mondani az utóbbi időből a hatfős brit együttes, a Haken első lemezénél. A 2010-ben megjelent Aquarius elképesztően invenciózus, hatalmas, többtételes, ezernyi hangszert, témát és ritmusváltást felsorakoztató lemez volt, amelynek rögtön az első száma, a 11 perces Point of No Return összefoglalt mindent, de tényleg mindent, amit a progresszív rock/metál fejlődése során elért. Minden volt ez, csak nem egy pályakezdő zenekar első szárnypróbálgatása. Nem csoda, hogy a kritika és a közönség meghökkenve fogadta a lemezt, hogy aztán annál nagyobb eufóriával ünnepelje.
 
 
A Haken azóta is tartja a debüttel magasra emelt tétet. Idén már az ötödik lemezét jelenteti meg. A brit zenekar úgy retró, hogy közben korszerű marad. Úgy nyúl vissza a hetvenes évek nagy progrock-hagyományához (főleg a Yeshez), hogy közben jellegzetesen egyedit nyújt. A nagyszabású, zakatoló matekriffek, Ross Jennings briliánsra csiszolt, nagyívű énekszólamai tökéletesen megférnek a nyolcvanas évekből áthozott szintiszólamokkal, a triggerelt dobokkal (amik helyenként nem átallnak diszkóalapokat hozni!). Az alapvetően metálalapú zenét átszövő elektronika azonban nem takarja el a Haken jellegzetes hangzását, és legfőképpen elképesztően kidolgozott, szimfónia-gazdagságú dalait.
 
 
A nyolc éve feltűnt Haken legújabb lemeze tehát igazi mestermunka, erről Budapesten is meggyőződhetünk, hiszen végre itt is fellép az utóbbi évek egyik legegyedibb progmetál zenekara.
 

Helyszín