Új magyar filmek Velencében

Új magyar filmek Velencében

Két új magyar nagyjátékfilm is debütál a Velencei Biennálén, augusztus 29. és szeptember 8. között. A fesztivál 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kis költségvetésű film gyártását finanszírozza. Idén a kolozsvári születésű rendező, Szőcs Petra filmje, a Déva is bekerült a programba, az első magyar támogatást kapott projektként. A Déva az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival – azonban barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben tárja fel a nézők előtt Déva posztszocialista világát.
 
 
A másik a 2015-ben Saul fia című filmjével Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat nyert magyar rendező, Nemes Jeles László új, egyben második nagyjátékfilmje, a Napszállta (Sunset), amit minden bizonnyal már sokan vártak – a megugrandó léc pedig nagyon magasan van. A filmről előzetesen csak annyit tudunk biztosan, hogy főszereplői Jakab Juli és a román Vlad Ivanov, a sztori pedig a századelő Budapestjén játszódik. Hogy mekkora reményeket fűz a filmhez a szakma, mi sem mutatja jobban, hogy a Sunsetet már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. A magyar mozikba 2018. szeptember 27-én kerül.
 
 
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja. Utoljára 1994-ben, 24 évvel ezelőtt kapott magyar film meghívást a programba – ez Enyedi Ildikó Bűvös vadász című filmje volt.