„Egyre többen mondják, egyedi és felismerhető a játékom”

„Egyre többen mondják, egyedi és felismerhető a játékom”

Új szólódallal jelentkezett Mike Gotthard

A zene mindenkor utazás. Persze van, hogy csak kerékpározunk, máskor száguldó vonatokon ülünk, és olyan is van, hogy vitorlás gépen. Mike Gotthard is utazásra hív minket 9 WHEELS című szerzeményével. Az, hogy ez kinek milyen tempó, és magasság, a hallgatóra van bízva. Misivel leültünk egy beszélgetésre, hogy erről az utazásról, a jelenről értekezzünk. Ahhoz hogy a helyzetet megértsük, persze szóba kerültek hatások, érzések, emberek, mind-mind a zene körül.

Egy interjúdban olvashattuk, hogy gyerekkorodban, gyakorlatilag szüleidnek köszönhetően találkoztál a zenével. Ahhoz, hogy ilyen szintre juss hangszeresen, azért nem feltétlenül elég az apai támogatás.
 
Folyamatosan szólt otthon a Jimi Hendrix, ZZ Top, Steve Ray Vaughan, Eric Clapton, Weather Report, B.B. King, Albert Collins, ELP, Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath... stb. Polgár Péter volt az első mentorom és rengeteg zenét vett fel nekem, illetve többször jött ki hozzánk Zalalövőre gitározni, majd Zsoldos Zoli bácsihoz kerültem, akinél kifejezetten blues gitározást tanultam és 11 évesen a Báró Blues Band tagja is lettem, ami hatalmasat lendített a fejlődésemben, mind zeneileg, mind a színpadi rutinban.
Főleg blues és rock zenén nevelkedtem, a jazzel a szakközépiskolai éveim alatt kezdtem el foglalkozni, Mohai Tamás kezei alatt. Ekkor nagyon sok olyan zenével és előadóval ismerkedhettem meg, akiket addig még nem ismertem. Ilyenek voltak Scott Henderson, Mike Stern, Allan Holdsworth, John Scofield, Hiram Bullock, Dean Brown... csak, hogy említsek párat a kedvenc gitárosaim közül.
 
Az igazán jó zenészekre azt mondják, hogy ezer közül is felismerni játékukat. Te hogy érzed, a soron következő lemezeden ott lesznek a tipikus Mike-védjegyek?
 
Ez a lemez más lesz, mint az első szólóalbumom. A stílus ugyanúgy megmaradt fusion jazznek / jazz-rocknak, de sokat változott a játékom, és más jellegűek a nóták is. Azt mondanám, sokkal letisztultabb és egyedibb, mint az első. Elsősorban az érzelmek dominálnak rajta és úgy gondolom, ez érezhető a kompozíciókból is. Ezek mellett ezen a lemezen lesznek fúvósok is, ami egy teljesen új színt ad azokhoz a dalokhoz, amiben elképzeltem őket. Ez egy nehéz kérdés. Folyamatosan dolgozom ezen, de azt gondolom, hogy emellett ez egy hosszú folyamat és az évek során alakul ki. Nyilván tud az ember dolgozni rajta, de nem csak a tudatosságon múlik. Annak nagyon örülök, hogy egyre többen mondják, kollégák és hallgatók egyaránt, hogy egyedi és felismerhető a játékom. Ez nagyon fontos és pozitív visszacsatolás nekem.
 
A most debütál klipes nóta, a 9 Wheels hűen tükrözi, hogy mire számíthatunk az új lemez kapcsán?
 
Igen, abszolút. Azért is a 9 Wheelsre esett a választásom, mint első single, mert talán lehet rá mondani, hogy egy "betekintő" nóta a készülő új lemezről, ami magába foglalja és átöleli a dalok hangulatát és színét. Természetesen ez egy nótából nem fog teljesen kiderülni, de azt gondolom, mindenképpen jól előre vetíti, hogy milyen lesz az album.
 
 
Kikkel készül a lemez, mi köt hozzájuk? 
 
Nem egy fix zenekarral dolgozok, projektekből tevődik össze a lemez anyaga. Borlai Gergő, Anton Davidyants, Szebényi Dániel, Fekete-Kovács Kornél, Hadrien Feraud, Nagy János, Gudics Martin, Gudics Marcell fognak játszani, de vannak még néhányan az ötletek között.
Gergőnek és Daninak nagyon sokat köszönhetek, mindamellett, hogy nagyon jó barátaimnak tudhatom őket, nagyon sokat segítettek és segítenek az első és a készülő új albumnál is. Gergőnek köszönhetem azt is, hogy az első lemezre sikerült elhívni ennyi külföldi zenészt és a producinghoz is rettentő sokat hozzátett. 
Danival fésültük össze és demóztuk fel az első lemezt, úgyhogy nem volt kérdés, hogy a következőt is hasonlóan fogjuk csinálni. Nyilván a billentyűfront nagy része is az övé, sőt ezek mellett most az egész lemez keverését és masterelését is elvállalta, Gazdag Laci segítségével, akinél a gitárokat is felvesszük, illetve csináljuk a sound design-t.
 
Kik a példaképeid, akikhez jó lenne igazán közel kerülni, akár egy színpadon állni velük?
 
Nagyon szerencsés vagyok, mert rengeteg nagyon jó zenésszel állhattam már / állhatok egy színpadon, illetve nagyon sok van akivel szeretnék, majd ha az élet úgy hozza. Nehéz lenne felsorolni, hogy kik lennének azok, akikkel szívesen játszanék. Nekem ide tartozik Gergő, akivel már baráti a kapcsolatunk, de ettől függetlenül az egyik legnagyobb példakép és mentor a számomra. Hatalmas élmény volt tavaly a Barba Negra Trackes The Electric Shock koncert, amikor Tátrai Tibusszal muzsikáltunk, aki szintén az egyik legnagyobb gitáros példaképem, aztán sorolhatnám még Gary Novak, Stefano di Battista… Nagyon sajnálom, hogy a pandémia miatt elmaradtak Gary Willis-szel a koncertek tavaly, mert vele nagyon szeretnék élőben is muzsikálni, hogy ne csak olyat mondjak, ami teljesült.