Új zenei komplexum Budapesten

Új zenei komplexum Budapesten

Megnyílt az Analog Music Hall!

Május 1-jén Ryan McGarvey koncertjével nyílt meg Budapest új több száz fős koncertterme, az Analog Music Hall, ami hiánypótlónak számít a zenei rendezvényhelyszínek között. Az épületben egy kávézó-bár és egy 40 helyiségből álló próbaterem-komplexum is helyet kapott, amiből szintén hiányt szenvedtek a budapesti zenekarok az utóbbi időben.
 
 
Befogadóképességét tekintve hiánypótló „méretű” koncerthelyszín az Analog Music Hall. Mik a fontosabb tudnivalók róla?
 
Az Analog Music Hall, az Analog Music Center-nek, Budapest legújabb zenei komplexumának koncert- és rendezvényterme. Egy-két hete tartottunk egy zártkörű, szakmai megnyitót és 2018. május 1-én volt az első nyilvános rendezvényünk, az amerikai gitáros, Ryan McGarvey koncertjével. Az egész komplexum, összességében 2400 nm, ami 3 fő egységből áll. Az Analog Próbatermek kialakításával indultak a munkálatok 2017 nyár végén. A komplexum teljes készültségi állapotában, 40 darab, (nem csak) zenekarok számára bérelhető, havidíjas próbaterem lesz található, amiből 31-et már át is adtunk és ezeket, jelenleg is közel 100 zenekar használja. Központi helyet foglal el, a hétköznapokban is előszeretettel használt közösségi tér, az Analog Music Café, ami kisebb méretű saját színpaddal, hangtechnikával felszerelve, kellemesen szeparált ülő-boxokkal, kívül pedig terasszal rendelkezik. A ház legújabb és egyben büszke ékköve, a vadiúj koncert- és rendezvényterem, az Analog Music Hall.
 
A komplexitása mellett, fontos a hely mérete is, hiszen az Analog Music Hall, már önmagában is hiánypótló építmény. A koncerttermek általában nagyobbak, az ismert klubok, pedig többnyire kisebbek. Az Analog Music Hall, egyedi módon ötvözi a kisebb termek intimitását, a nagyok infrastruktúrájával. A befogadóképességében több száz főre tervezett hely, 9 méteres belmagassággal és egy 60 nm-es színpaddal büszkélkedhet. Ekkora színpadon igazi nagyszínpados produkciók is bemutathatók, amit hasonló befogadóképességű helyeken nem igazán kaphatnak meg a zenekarok. Szeretnénk ezzel áthidalni ezt az űrt és azon produkciók számára is komoly fellépési lehetőséget teremteni, amelyek még nem tartanak ott, hogy nagyobb, 1000 fős koncerthelyszínt töltsenek meg, de szeretnének teljes értékű, valódi nagyszínpadon koncertezni. Persze az is igaz, hogy a hely atmoszférája miatt, a legnagyobb sztárok exkluzív eseményeire is kiválóan alkalmas a hely. Mindezt támogatja a nagyszínpados produkciókhoz is kiváló belmagasság és az a technikai háttér, amiben benne van az állandó LED fal, robotlámpák, de extra helyzetekre felkészülve, még egy gyorsan mozdítható, egyedi módon kivitelezett DJ pult is. A hely eleve zenészgondolkozással épült, így a backstage, öltöző, közlekedés és a rakodás lehetősége is úgy lett megoldva, hogy az a körülményekhez képest, ideális hátteret adjon bármilyen produkcióhoz.
 
Ritkán teljesül a koncerthelyszínek „szentháromsága”, azaz, hogy nagy befogadóképességű-, könnyen megközelíthető legyen, és ne ütközzenek a szervezők úgynevezett „hangparába”, vagyis ne kelljen leállítani a bulikat este 10-kor. Ti hogy vagytok ezzel? 
 
Vendégeink szemszögéből is elég kedvezők a körülmények, ugyanis megközelíthetőségünk egyszerű. Címünk: Budapest, 1116 Kondorfa u. 8., tehát Újbudán vagyunk a XI. kerületben, a Fehérvári és a Szerémi út között, ahol közvetlenül mellettünk, ingyenes a parkolás (és van is hely), másrészt tömegközlekedés, éjszakai járat, 3-4 perc gyaloglással elérhető. Nem elhanyagolható az sem, hogy nálunk nincs „hangpara”, este 10 után is teljes gőzzel szólhat a koncert, ugyanis nem zavarjuk a környezetünket sem. Külön kiemelendő, számunkra nagyon fontos, hogy az Analog-ban jellemző a kultúrkörnyezet, amibe bele tartozik a kultúrmosdók világa is. Szeretnénk ezt is komolyan venni, de a lazaság szintén fontos, szóval az éhségcsillapítást viszont kitelepülő foodtruck megoldással kezeljük, miközben a Music Hall-ban és a Music Café-ban folyamatos italkimérés van. Fontos az is, hogy mindennek megfelelő környezetet tudjunk biztosítani, ezért természetesen van dohányzásra kijelölt hely, fedett terasz és hangulatfény a box-os ülőgarnitúrák mellett.
 
A komplexum kialakításának folyamata az eddigiekkel még korántsem fejeződött be, mert az épület sarkán, utcafronton, hangszerbolt, míg az emeleten egy 80nm-es greenbox műterem készül. Az egész létesítmény akkor válik teljessé, ha a tervezett hangstúdióval is elkészülünk.  Nem állítjuk, hogy az Analog Music Center a világ összes problémájára megoldást nyújthat, de ilyen összetételben, méretben, nem ismerünk hasonló zenei komplexumot, sem Magyarországon, sem Európában.
 
Van-e speciális arculata a helynek, illetve van-e olyan meghatározott célközönség (akár életkorban, akár zenei műfajt illetőleg)?
 
Az Analog Music Hall egy igazi koncert- és rendezvényterem, nem “csak" egy rock klub és nem is diszkógömbös táncház. Nem kívánjuk skatulyába pozícionálni magunkat, inkább a sokszínűségre fókuszálunk. Az „Analog Music Hall - A zene háza”, ahol zenei műfajok sokféleségének adunk otthont, legyen az rock, metál, akusztikus vagy elektronikus, techno, jazz, miközben kisebb és nagyobb zenei találkozók, céges események vagy komolyabb ültetett előadások is programfüzetbe kerülhetnek majd. 
 
Mit takar az „Analog” jelző?    
 
Az „analog” jelző sugallhat némi nosztalgikus-, kellemesen oldschool életérzést, ami nem véletlen, mert az élőzene és az organikus zenei világ támaszaként, az Analog Music Hall-t, olyan különleges BOSE hangrendszerrel szereltük fel, amiből nem könnyű ma még csak hasonlót sem találni. Nem meglepő módon, teljes egészében, analog technikáról van szó. Elsősorban élőzenés helyként definiáljuk magunkat, de az „analog” jelző, ugyanolyan jelentős üzenetet hordoz az elektronikus zenében, mint az akusztikus világban, ezzel kifejezve azt is, hogy minél teljesebb, szélesebb zenei spektrumon kívánjuk működtetni ezt a komplexumot.