Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodik a Magyar Zene Háza

Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodik a Magyar Zene Háza

A hangokkal játszhatnak a látogatók a Magyar Zene Háza új kiállításában, a Kreatív Hangtérben
 
Május 18-án nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók. A Liget Budapest Projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza sikere a kezdetek óta töretlen, a január végi nyitás óta már több mint 250.000 látogatót fogadott az új zenei intézmény.
 
Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér. A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzítheti első hangfelvételét a Kreatív Hangstúdióban, létrehozhat négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon, vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak.
 
A Magyar Zene Háza célja, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát.  A Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című nagysikerű állandó kiállítás mellett a most megnyíló Kreatív Hangtér egy újabb állomás a zene világa felfedezésének izgalmas útján. A történelmi ismeretek, a zenei sokszínűség megismerése után, a Ház a zenélés, a közösségi élmény varázsát kínálja a látogatóknak. A Kreatív Hangtérben zenei előképzettség nélkül bárki megtapasztalhatja hogyan jönnek létre a hangok, és mitől lesz egyszerű hangok sorából zene.
 
„A Kreatív Hangtér afféle zenei csodák palotája” – nyitotta meg Batta András a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az új kiállítást. „Nem titkolt vágyunk volt, egy olyan inspiráló tér létrehozása, ahol a látogatók saját élményeiken keresztül kedvet kaphatnak a zenéléshez. Hiszen erről szól a Magyar Zene Háza is, zenetörténeti kiállításunkkal, felnőtteknek és gyerekeknek szóló zenepedagógiai- és ismeretterjesztő programjainkkal, valamint élőzenei koncertjeinkkel a zene sokszínűségét szeretnénk megismertetni a látogatókkal.”
 
A Magyar Zene Háza Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című kiállítására már több mint 35 ezer látogató váltott jegyet, míg az Európában is egyedülálló Hangdómban is több mint 30 ezer nézőt köszönthetett a Ház. „A Zeneháza lenyűgöző épülete, melyben a zenei programok széleskörű kínálata mellett az egész világon egyedülálló komplexitású, interaktív kiállítás vezeti be a látogatókat a zene világába, most egy újabb különleges élményhelyszínnel gazdagodott. A mintegy négy hónapja megnyílt Magyar Zene Háza egyedisége és minősége már ez alatt a rövid idő alatt is rendkívüli pozitív szakmai és közönségelismerést vívott ki. A Liget Budapest projekt egyre növekvő hazai és nemzetközi sikerét a Magyar Zene Háza fogadtatása is jól példázza” – emelte ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.
 
A most nyíló Kreatív Hangtér nyolc installációja korcsoportól függetlenül mindenki számára nyitott. Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók pedig csilingelő dallamokat keltenek életre. A Ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek egy vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve, vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, melyeket egy holoventilátor jelenít meg.
 
 
Akár felnőttek számára is izgalmas játszótér a Kreatív Stúdió, ahol vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is. A gyakorlást követően a rögtönzött együttes elkészítheti első közös hangfelvételét is a stúdióban.
 
„A Kreatív Hangtér koncepciójának véglegesítésekor sok inspirációt merítettünk Ligeti György munkásságából. Ligeti sokat gondolkozott azon, hogy miként lehetne az orgona hangját vezérelhetően megszólaltatni, és más hangszerekkel együtt zenekarként bemutatni” – mesélte Horn Márton intézményigazgató a kreatív tervezés több éven át tartó folyamatáról. „Az Orchestrion installációban szereplő orgona nem csupán egy hangszer, hanem egy olyan egyedülálló tervezés, melyben Ligeti álma is megvalósíthatóvá válik majd” – tett hozzá.
 
Köszöntőbeszédében Horn Márton gratulált a tér alkotóinak a munkához. Az installációk koncepcióterveit Váczi Dániel zenész, a hangszerkészítőknek szóló nemzetközi megmérettetés, az amerikai Guthman-díj idei fődíjasa készítette. Váczi a Medence-csoporttal közösen hozta létre a Kreatív Hangtérben látható egyedülálló hangszereket, hangképző installációkat.
 
 
Megnyílt a Szabadtéri színpad
Megnyitott a Zene Háza Szabadtéri színpada is, ahol ingyenes programokkal várják a látogatókat. A nyári szezon kínálata jól példázza a Zene Háza műfaji határokat elmosó attitűdjét: a ház feltörekvő művészeknek, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak is ad koncertezésre lehetőséget, számos jól ismert zenész és formáció mellett. A május 10-én megkezdődött szabadtéri szezon ingyenes programkínálatában DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is várják a látogatókat. A szabadtéri koncerteken helyszínén megnyílt a Zene Háza kültéri gasztronómiai egysége, a ZeneKert is.
 
Fotók: Hajdú János