Újra indul a kontinens legjobb fesztiváljainak megmérettetése

Újra indul a kontinens legjobb fesztiváljainak megmérettetése

Idén ismét díjazzák – több kategóriában – Európa legjobb fesztiváljait. A European Festival Awards-ra nevezett rendezvények közül az elismert fesztiválszervezőkből és szakértőkből álló zsűri mostanra választotta ki a „shortlist”-es fesztiválokat.
 
A legnagyobb presztízsű „Best Major Festival” kategóriában ismét a befutók listájára került a Sziget, de a legjobb zenei felhozatal (Best Line-up) versenyben is ott van, ahogy a Balaton Sound és a Telekom VOLT Fesztivál a „Legjobb Közepes Méretű” listán szerepel. Mostantól indul a közönségszavazás, itt szavazhatunk, hogy ismét egy magyar fesztivál legyen Európa legjobbja: https://www.surveymonkey.com/r/efavoting2022
 
A világjárvány miatti kényszerű szünet után a kontinens legnagyobb fesztivál-megmérettetése, a European Festival Awards a 2022-es szezonban újra visszatért. „És van mit ünnepelni. Új és régi fesztiválok, látványos programkínálat, felejthetetlen élmények, kiemelkedő események és innovációk, valamint a zene újbóli élő színpadon való megjelenésének öröme” – írják a díjátadó szervezői. 
 
A nagy presztízsű európai fesztiváldíjat 2010-ben alapította Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe fesztiválhonlap. A díj eddigi történetében a magyar fesztiválok példátlan sikereket arattak. 2011-ben a Sziget hozta el a Legjobb Nagyfesztiválnak járó fődíjat, majd 2014-ben ismét átvehették a szervezők ezt a díjat. De a European Festival Awards megmérettetésén a Sziget két alkalommal hozta el a „Best Line-up” díjat.
 
 
Nem volt olyan év a díj történetében, hogy a Sziget ne jutott volna a legjobb nagyfesztiválok közé illetve több évben, több kategóriában is az élbolyban végzett. A Sziget Szervezőiroda más rendezvényei korábban több alkalommal sikerrel szerepeltek a versengésben: a Sound és a VOLT a „Közepes Méretű Fesztiválok” közt bizonyult már a legjobbnak, a B my Lake pedig a „Legjobb Új Fesztivál” díjat kapta annak idején. Díjat hozott el továbbá 2017-ben Szép Fruzsina, a Sziget akkori programigazgatója a kiváló és lelkes munkájáért. Dan Panaitescu, a Sziget egykori booking managere a European Festival Awards posztumusz életműdíját kapta, szintén 2017-ben.