Újragondolt Előzenekari pályázat

Újragondolt Előzenekari pályázat

Hangfoglaló Előzenekari pályázat - közeleg a határidő!

Alig egy hét áll a zenekarok rendelkezésére ahhoz, hogy induljanak a Hangfoglaló Program hatodik alkalommal meghirdetett előzenekari pályázatán. A már befutott zenekarok és a kezdő formációk együttműködésére építő pályázatra 50 millió forintot szán az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma.

A korábbiaktól eltérő tartalmú felhívásra január 13-áig lehet jelentkezni a Nemzeti Kulturális Alap honlapján keresztül.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Előzenekari Alprogramjában hatodik alkalommal meghirdetett pályázat egyik fontos újdonsága, hogy az úgynevezett fő- és előzenekarokat nem csupán a közös turné idején szeretné együttműködésre ösztönözni, hanem minimum fél éven keresztül zajló, egyfajta mentor-mentorált kapcsolat kialakítására is rá kívánja rávenni. Az elmúlt öt év tapasztalatai ugyanis arra ösztönözték a Hangfoglaló Program Kollégiumát, hogy újragondolja az előzenekari pályázatot, és az a jövőben ne csak koncerttámogatás legyen, hanem a már befutott zenekarok részéről edukációs tevékenység, a szakma, a következő nemzedék iránti elkötelezettség megmutatására lehetőséget adó tevékenység is.

A kollégium igyekezett pontosabban megfogalmazni mind a pályázó főzenekarok, mind a megvalósításban bevonható előzenekarok meghatározását. A pályázati kiírás szerint főzenekarnak minősülhetnek azok az együttesek és előadók, akik az elmúlt 18 hónapban minimum két alkalommal rendeztek belépőjegyes koncertet a főváros meghatározó helyszínein (pl. a Dürer Kertben), illetve ezekkel egyenértékűnek tekinthető, minimum 600 fő befogadására alkalmas koncerttermekben. További elvárás, hogy folyamatosan koncertező formációról legyen szó, azaz a pályázat megjelenése előtti évben minimum 10 darab, belépőjegyes koncertet tudjon igazolni. Mindezekkel a kollégium célja, hogy a csak a pályázat miatt „feléledő”, nem komoly nagyságú és fizetőképes közönséggel bíró zenekarokat távol tartsa az Előzenekari Alprogramtól.

Ebben az évben minden főzenekar egyetlen előzenekarral pályázhat. A Kollégium előzenekarnak tekinti azokat az előadókat, akiknek maximum 5 éve jelent meg az első, nem szerzői kiadású hanghordozója, azóta legfeljebb 3 single-nél nagyobb „lemeze” jött ki, első koncertje óta évente legalább tízszer közönség elé léptek – ebből minimum három alkalommal a Hangfoglaló Program által támogatott, fővároson kívüli klubok valamelyikében –, és a közösségi médiafelületek az elmúlt évben heti rendszerességgel frissült.

A 2020. január 13-án éjfélig beadható pályázatra jelentkező párosoknak vállalniuk kell, hogy a főzenekar saját médiafelületein keresztül ismerteti meg közönségével a kiválasztott előzenekart. Mindezek mellett minimum hat közös, belépőjegyes koncertet kell megvalósítaniuk, amelyek mindegyikén az előzenekarnak legalább húsz perces játékidőt kell biztosítani, illetve a hat buliból legalább egynek, minimum 650 fős nagykoncertnek kell lennie.
 
A Hangfoglaló Program Kollégiuma a tervek szerint 20 pályázatot támogat 2,5-2,5 millió forinttal, aminek legalább ötödét az előzenekarok igazolható költségeire kell fordítani. A Kollégium a tervek szerint január végén dönt az Előzenekari Alprogram hatodik pályázatáról.