Utazás a jövőbe

Utazás a jövőbe

Avagy hogyan közlekedik a tömeg a XXI. században?

Budapest a világvárosok között is az egyik legfejlődőképesebb, talán senkit nem kell emlékeztetnünk arra, milyen változáson ment át a város csak az elmúlt egy évtizedben. De vajon merre fejlődik majd? Ennek járunk utána új sorozatunkban, ahol a jelenlegi realitásokat vetjük össze egy általunk elképzelt jövőképpel. Miközben elsőre talán szokatlan, formabontó ölteteket, fejlesztési irányokat is felvetünk.
 
A hármas metró felújításakor a fiatalabb korosztály kissé bizalmatlanul állt a projekthez: rendben, hogy utazni lehet majd a metrón (ez egyébként be is vált, a tesztüzem vége óta gyakorlatilag hiba nélkül járnak a kocsik) de mennyire lehet modernné tenni egy felújított régi technikát? Gondoltunk egy merészet, és megkérdeztük a Metrowagonmash-t, a felújítást gyártó céget.
 
Elképzelhető, hogy a felújított metrókocsikat WIFI-vel szereljék fel Budapesten?
Technikailag elképzelhető. Természetesen ehhez több dolog szükséges: a műszaki háttér, a metró infrastruktúrájával való interakció, illetve a helyi törvények betartása. Az azonban elmondható, hogy a MWM specialistái külsős cégekkel együttműködve más városokban már sikerrel oldották meg a feladatot. Így például a moszkvai metrókocsik mindegyike tökéletes WIFI lefedettséggel rendelkezik. Az újabb típusokba gyárilag építik bele a WIFI-t, a régebbi sorozatokba a karbantartás során került a rendszer. A budapesti kocsikhoz hasonló széria fut Moszkvában is, így kijelenthetjük, hogy Budapesten is megvalósítható a fejlesztés.
 
Más fejlesztésekre is van lehetőség? Mondana néhány példát?
Igen, ezek a szerelvények fejleszthetőek. Egyes szakaszokon LCD kijelzőket, vagy információs diódákat építettünk ezekre, de más fényberendezésre is van példa. Emellett USB csatlakozók bevezetésével is kísérletezünk. Moszkvában, a 2018-as Labdarúgó-Világbajnokság idejére a 81-717 / 714-es metrókocsikat (majdnem ezek járnak Budapesten is) televíziós panelekkel szerelték fel, amelyeken élőben közvetítettek focihíreket és meccseket. Moszkva lakóinak olyannyira megtetszett ez az innováció, hogy a VB után sem szerelték le az eszközöket, azóta városi híreket közvetítenek rajtuk. A kényelmi fejlesztések egy másik formája, amely az utazást teszi kényelmesebbé: A gyorsulás és lassulás folyamata, valamint az elindulás lehet zökkenőmentesebb, és csendesebb. Ez egy olyan high-tech megoldás, amely a világon egyedül az ebbe a szériába beszerelt szinkron motorokkal érhető el, és ezeket a fejlesztéseket is teszteljük.