„Vissza a gyökerekig”

„Vissza a gyökerekig”

Fekete Jenőt több, főként blues formációból lehet ismerni, miközben önálló fellépései is vannak.

Ő az egyike azoknak a zenészeknek ma Magyarországon, akik a claptoni, stonesi, Ray Charles-i hagyományokat is ápolják. Szobrászként indult, a hetvenes években viszont megfertőzte a blues, és azóta vallja, a „zene szabaddá tesz”, olyannyira, hogy manapság Európa-szerte is van lehetősége zenéjével ezt hirdetni. December 23-án legendás Muddy Shoes formációjával lép a Muzikum színpadára, a zenekar 20. évfordulója alkalmából. 
 
Egy jó ideig nem is működött ez a zenekar? 
 
A 20 év alatt több minden történt. Egy kiváló zongoristával, Nagy Szabolccsal alapítottuk meg a zenekart duóban, és mindjárt csináltunk egy lemezt, amihez Mezőfi István „Fifi” dobos és Pengő Csaba bőgős is csatlakozott. Mindez 1996 decemberében történt, így most lesz 20 éves ez az anyag. Ezt követte rengeteg fellépés, amihez olykor hírességek is csatlakoztak. Eközben persze mindannyian közreműködtünk más projektekben is, és ez így van a mai napig. Az utóbbi négy-öt évben volt mondjuk évi 10 koncertünk, és akkor még sokat is mondok. Annak idején ez a szám 200-300-ra is megugrott évente. A második lemezünk 2004-ben jött ki, ami egy modernebb hangvételű anyag. Most viszont egy ünnepi koncertre készülünk. 
 
Gondolod, hogy a hajdani hangulat újra visszatér most? 
 
A mi zenei világunk a 20. század eleji akusztikus blues, ami más műfajokból is merít, például a tradicionális népzenéből és a nagyvárosi ötvenes-hatvanas évekbeli rhythm and bluesból. Megpróbáljuk mindezt mai köntösbe öltöztetni. Pont úgy nem fogjuk ezeket a dalokat eljátszani, mint annak idején a stúdióban. A lemezeken egyébként szerepel néhány saját dal is, amik kicsit rockosabb fűszerezést kaptak, de megtartják a tradíciókat – vissza a gyökerekig. 
 
A felelevenítésen kívül készültök valami újdonsággal is? 
 
Lesz egy pár újabb dal is, ami a közönség számára még ismeretlen. Reméljük, nem talál süket fülekre és elnyeri tetszésüket.
 
 
 
MaryMoss