Vitamin ABC

Vitamin ABC

Pantoténsav (B5-vitamin)

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Elnevezése a görög
„panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok
élelmiszerben megtalálható.
 
Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. A pantoténsav az élelmiszerekben kötött formában található
meg, a koenzim-A alkotórészeként. A szervezetben a koenzimből a vitamin felszabadul, és
pantoténsav vagy pantotein formában felvehető lesz a szervezet számára. A pontos átalakulási
folyamatok ma még nem ismertek.
 
A B5-vitamin szerepe a szervezetben
A pantoténsav központi szerepet játszik az intermedier anyagcserében (közti anyagcsere), amelynek
legfontosabb eleme a koenzim-A és a zsírsav-szintetáz-komplex (a zsírsav felvételének és
átalakításának enzimkomplexe). A koenzim-A első sorban az acil-csoport szállításáért felelős. A B5-
vitamin főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről
idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin
valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt. Életfontosságú a mellékvesék normális
működéséhez.
 
A B5-vitamin elősegíti az idegrendszer normális működését, a sejtek felépítését és a növekedést.
Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.
Segítségünkre lehet migrén és krónikus fáradtság esetén, valamint a dohányzásról való leszokásban.
A B5-vitamin segíti a szervezet védekezőmunkáját is, az ellenanyagok szintézise kapcsán, ezenkívül
támogatja a gyógyszerek kiürülését.
 
A B5-vitamin hiánya
A B5-vitamin hiánya nagyon ritkán, extrém esetekben fordulhat elő, mivel ez a vitamin nagyon sok
élelmiszerben megtalálható. Vannak azonban olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a
cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban
előfordulhat pantoténsav-hiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú
ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-
vitamin hiány.
 
A súlyos B5-vitamin hiány tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom,
anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak
zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!).
Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a
hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik.
 
Miben fordul elő?
Ahogy már említettük, nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Az állati eredetű táplálékforrásokban
azonban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban,
tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol,
brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.
 
Mennyi szükséges belőle?
A B 5 -vitamin napi minimális szükséglete a 2008-as EU RDA táblázat szerint átlagosan 6 mg.
Az alternatív vitaminszemlélet alapján meghatározott optimális napi adag szerint  10 – 100
mg pantoténsav fogyasztása az ideális, de vannak olyan kimutatások is, ahol 200 - 400 mg szerepel.
Növeli a napi szükségletet a fizikai erőkifejtés, a stressz, valamint ha a koleszterinszintet, vagy az
allergiás tüneteket szeretnénk csökkenteni. Bevitelénél figyelni kell arra, hogy a többi B-komplex
vitaminnal arányos legyen.
 
Táplálékkiegészítőkben szokásos adagja 200 mg, Vitamin-B-komplex készítményben 100 mg.
Hiánybetegség esetén az orvos utasításainak megfelelően kell szedni.
 
Eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin többlet bármilyen tünetet okozna. A
vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a
szervezetben. A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett
vitamin mennyiségétől.