Vitamin ABC

Vitamin ABC

B7-vitamin

Biotin - A B7-vitamin, másnéven biotin, vagy koenzim R egy vízben oldódó vitamin. A szervezetben
jellemzően különböző enzimek alkotórészeként szerepel, molekulája ként tartalmaz. Kémiai
szerkezetét az 1940-es években írták le.
 
A B7-vitamin szerepe
A biotin az alábbi folyamatokban vesz részt
–    aminosav anyagcsere
–    szénhidrát anyagcsere
–    fehérje anyagcsere
–    koleszterin anyagcsere
 
Nélkülözhetetlen a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az
őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat. Növeli a sejtek
inzulin-érzékenységét, így hatásos lehet a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően
befolyásolhatja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.
 
A bőr és a haj egészségében betöltött szerepére vezethető vissza a H-vitamin megnevezés, ami a
német „Haar und Haut”, magyarul haj és bőr szavak kezdőbetűjéből ered.
 
A B7-vitamin napi beviteli igénye
A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása azért nehéz, mert a bélbaktériumok is
termelnek belőle, de kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi
biotinbevitel fedezi a szükségletet.
 
A táplálékokkal bevitt biotin szabadon, vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső
szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. Felszívódási vesztesége kb. 50%.
 
Némely élelmiszer, mint például a tojásfehérje tovább rontja a B7-vitamin felszívódási arányát (avidin
tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez). A tojásfehérje blokkoló
hatása miatt hiányára utaló tünetek már akkor is jelentkezhetnek, ha a napi fehérjebevitel jellemzően
– több mint 30%-ban – tojásfehérjétől származik. További ellenségei a fény, erős savak és lúgok, az
ösztrogén-tartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.
 
Hatását elősegíti a B2-, B6- és A-vitamin, valamint a niacin.
 
A B7-vitamin forrásai
Kiváló természetes B7-vitamin forrás a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és
mogyorófélék, a tej és tejtermékek, valamint a hüvelyesek és leveles zöldségek. Kötött formában
találhatunk B7-vitamint a gabonafélékben, főleg a búzában, de az egyáltalán nem szívódik
fel kötöttsége miatt. Megfelelő tárolás és kíméletes főzés mellett a növényi és állati eredetű
élelmiszerek biotinvesztesége 20% alatt marad. 100 C fok feletti sütés hatására elbomlik.
 
A B7-vitamin hiánya
Az ajkak és a bőr gyulladásos megbetegedéseinél gyanakodhatunk a B7-vitamin hiányára. A B7-
vitamin hiányánál megfigyelhető a szőrzet kihullása valamint a nemi vágy csökkenése is. A B7-
vitamin hiányakor általánosan az étvágytalanság, lehangoltság, vérszegénység, koleszterinszint-
emelkedés és izomfájdalmak lehetnek jellemzők.
 
A B-7 vitamin túladagolása
Túladagolása vízoldhatósága miatt nem lehetséges.
 
Nagy dózisú B7-vitamin szedése befolyásolhat bizonyos labor eredményeket
2017 novemberében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug
Administration, FDA) közleményt adott ki a biotin-tartalmú étrend kiegészítőkkel kapcsolatban,
amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a biotin befolyásolhat egyes laboratóriumi vizsgálati
eredményeket, és ennek következményeként nem a megfelelő diagnózis felállítására vagy terápia
alkalmazására kerülhet sor. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a biotin nem befolyásolja az összes
laboratóriumi vizsgálati eredményt.
 
Mit tehetünk? Ellenőrizzük a szedett étrend kiegészítőket, hogy megtudjuk, mennyi biotint
tartalmaznak. Ha az ajánlott napi adag többszörösét szedjük, akkor javasolt, hogy ezt mindenképpen
közöljük kezelőorvosunkkal és a laboratóriumi szakemberekkel, hogy megtehessék a megfelelő
intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek a téves vizsgálati eredmények.