Fesztiválbarangolás a Tokaj-Hegyalján

Fesztiválbarangolás a Tokaj-Hegyalján

Zempléni Fesztivál-interjú

10 nap, amit csordultig töltöttek zenei, képzőművészeti, irodalmi, valamint gasztronómiai programokkal, élményekkel és persze felejthetetlen pillanatokkal. Azaz: idén is megrendezik a Tokaj-hegység lankái között megbúvó Zempléni Fesztivált. De hogy pontosan mivel is várja az idelátogatókat az idén jubiláló esemény, arról Turjányi Miklós, a fesztivál igazgatója mesélt nekünk.

 

Interjú: Szabó Anna
Fotó: Nagy Károly Zsolt

Fotó: Zempléni Fesztivál

Idén 30 éves a Zempléni Fesztivál. A megszokott színvonalas, értékes programok mellett lesz kifejezetten erre a jeles jubileumra apelláló műsor vagy esemény a fesztivál 10 napja alatt?
Magát a Fesztivál jubileumát a programokkal kívánjuk „megünnepelni”: korábbi évekhez képest több nagy vendégegyüttest hívunk meg, például a Concerto Budapestet – akik először szerepelnek Hegyalján –, a Miskolci Szimfonikusokat, a szintén jubiláló Állami Népi Együttest, akiknek a produkciója is évfordulós, hiszen a Naplegenda pont húszesztendős, és ezt a különleges, kibővített változatot először nálunk, a Tokaj Fesztiválkatlanban láthatja a közönség, és természetesen újra eljön a Liszt Ferenc Kamarazenekar is. A tokaji Katlanban lesz még emellett egy fantasztikus operett-előadás is: Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné című műve, és rezidens együtteseink, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság előadásában pedig egy fergeteges Carmina Burana. De készülünk egy, a Fesztiválról szóló „portréfilmmel” is, amit a rendezvénysorozat keretében mutatunk be. 

Ezalatt a tíz nap alatt szinte megszámlálhatatlanul sok program váltja egymást a helyszíneken. Melyek szoktak a legnépszerűbbek lenni a közönség körében? 
Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy évek óta telt házzal mennek a Fesztivál programjai. Igaz nálunk ez nem jelent több ezer embert, de a rendezvény népszerűsége mutatja, hogy az ilyen típusú kikapcsolódásra is komoly igény van. Mivel ahhoz, hogy valaki több koncerten, előadáson is részt tudjon venni, velünk együtt kell kirándulnia, szó szerint bebarangolnia Tokaj-Hegyalját, ezt is nagyon szereti a közönségünk. És mindenhol a meglátogatott település helyi gasztronómiai, vagy borkínálatát lehet kóstolni, nem hívunk úgynevezett kitelepülőket a Fesztiválra, lehetőséget teremtünk a helyi szolgáltatóknak a megmutatkozásra. 

Ma már kicsi országunkban is számtalan fesztivál van, közöttük több komolyzenei és összművészeti esemény is. Mivel emelkedik ki ezek közül a Zempléni Fesztivál?
A Zempléni fesztivál különlegessége az, hogy itt, Zemplénben, Tokaj-hegyalján kerül megrendezésre. Ilyen fantasztikus kulissza, környezet máshol nincs, és van még egy ütőkártyánk: a tokaji bor, amely amellett, hogy hungarikum, még nekünk is – akik minden évben itt töltjük a Fesztivál teljes időszakát – mindig tud meglepetést okozni, minden évjáratban felfedezhetünk valami újdonságot. Mindezeket összeadva egy olyan komplex élménnyel lesz gazdagabb a zempléni fesztiválozó, amit sehol máshol nem élhet át.

Miben lesz más idén a programkínálat, mint tavaly?
A jubileum okán több lesz az úgynevezett nagykoncert, és a Tokaj Fesztiválkatlanban is három egész estés produkciót fogunk bemutatni. Mivel idén Bartók emlékév van, természetesen több programmal is tisztelgünk zenei óriásunk előtt, és ezek között még olyan ősbemutató is lesz, mint Sárik Péter Kékszakállú átirata. A jazz kedvelői pedig már nemcsak Sárospatakon élvezhetik minden este kedvenc műfajukat, hanem Tokajban is beindítunk egy Jazzudvart, ahol öt koncertet rendezünk.

Ön mint az esemény igazgatója, kinek ajánlaná a Zempléni Fesztivál programjait?
Túlzás nélkül állíthatom, hogy 3-103 éves korig mindenkinek, hiszen lesz sok, a gyerekes családoknak szóló program is, és az igazán „vájtfülűeknek” is tudunk több csemegével szolgálni. Természetesen az idei rendkívüli körülmények okán külön is fel kell hívnom a közönség figyelmét a mindenkor hatályos szabályok betartására, így jelenleg főképp a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ajánlom az előzetes jegyvásárlást.

Készülnek már konkrét tervekkel a jövő évi eseményre, vagy egyelőre az idei fesztiválra koncentrálnak? 
Arra készülünk, hogy folytatjuk, nekiugrunk a második harmincas szériának, sok terv van a tarsolyunkban. Zemplénben az elmúlt három évtizedben már tulajdonképpen minden létező helyszínt bejárunk, de sajnos mindig ki kell hagynunk néhány szeretett települést, hiszen tíz napba nem lehet több programot belezsúfolni. Már évek óta érlelődik bennünk egy egész nyárra szóló programsorozat terve, aminek keretében lenne lehetőségünk arra, hogy egy rendezvényen belül mindenhová eljussunk! 

 

(x)