Reflektív jelen

Reflektív jelen

Zeneipari kutatások konferenciájával zárja az évet a Hangfoglaló Program

A Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja december 15-én tartja „Reflektív jelen – zeneipari kutatások” című konferenciáját. A járványhelyzet miatt az online térben megvalósuló konferencia az aktuális hazai könnyűzenei kutatásokból merít. Az esemény élőben követhető lesz a Hangfoglaló Program Facebook oldalán.
 
 
Milyen messzire utaznak a hazai zenészek egy koncert kedvéért, és milyen körülmények között teszik ezt meg? Milyen eredményt hoz, ha átengedjük egy algoritmusnak az irányítást, és elemeztetjük vele a Hangfoglaló Program online megjelenéseit az elmúlt hat évre visszamenően? Mi a helyzet a magyar könnyűzenei koncerthelyszínekkel, a klubokkal 2020-ban? Milyen pályaív rajzolódik ki az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma által 2014 óta támogatott induló zenekarok előtt? Mennyi és milyen kincsek kerülnek elő, ha nekiülünk, és adatbázisba rendezzük az elmúlt 60 év könnyűzenével összefüggésben elérhető szakirodalmát? Milyen a hazai könnyűzenei piac számára érdemi kutatások zajlottak idén más műhelyekben? Hogyan újul meg az Innovációs Alprogram, mi a víziója a Hangfoglaló Programnak és az Innovációs Alprogram vezetőjének? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az NKA Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramjának decemberi, évzáró online konferenciáján.
 
Dr. Lehóczki Zsófia, az Innovációs Alprogram vezetője még a nyáron a következőt nyilatkozta: „az az érzésem, hogy a rendelkezésre álló információ és kapcsolati tőke tekintetében van egy aranybányánk, de nem aknázzuk ki azt, pedig csak a szálakat kellene összekötni.” Az Innovációs Alprogram a konferenciával most nekivágott az aranybánya feltérképezésének. Az átfogó munka hosszú távú célja, hogy az egymással párhuzamosan futó zeneipari felméréseket egy lépéssel hátrébb lépve, a minket körülvevő jelen kontextusában tudjuk értelmezni, és egymással összekapcsolva feldolgozni.
 
A Reflektív jelen online konferenciája december 15-én délelőtt 10 órától élőben követhető lesz bárki számára a Hangfoglaló Program Facebook oldalán, és a későbbiekben előadásonként YouTube-on egyaránt. A program eseménye elérhető ITT.