„Zenei szempontból mindig a határainkat feszegetjük”

„Zenei szempontból mindig a határainkat feszegetjük”

Zombor Levente / Talamba Ütőegyüttes

Az idei Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyen ezüstérmes lett a Talamba Ütőegyüttes! A kizárólag ütőhangszereken játszó, több mint 20 éves, Artisjus-díjas zenekar a világ minden tájáról beérkezett, több száz produkció közül nyerte el a különdíjat a New York-i Carnegie Hall által delegált zsűritől. A szakmai bizottság a következő szakmai szempontok alapján értékelte a beküldött művet: az előadás kiemelkedő zeneisége, a művek egyedi, sajátos értelmezése, magas technikai felkészültség és a magas szakmai színvonal. Ezúton is gratulálunk! A kérdéseinkre a zenekarból Zombor Levente válaszolt.
 
Interjú: Császár Gergő
Fotó: Nánási Pál
 
 
Honnan jött az ötlet a nevezésre?
 
Ebben az évben 5. alkalommal rendezték meg a Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyt, de tavaly még nem tudta senki, hogy idén szinte minden elmarad. Persze amikor jelentkeztünk (kamarazenei kategóriában), még mi sem tudtuk, hogy online lesz a díjátadó. Eredetileg ez egy többfordulós verseny lett volna, ahol az első szűrőre egy vágatlan koncertfelvételt kellett beküldeni, amit a Carnegie Hall által kijelölt szakmai zsűri bírál – ezen mi továbbjutottunk.
 
Hogyan tudtátok meg, hogy különdíjasok lettetek?
 
A tavaszi helyzet forgatagában meg is feledkeztünk a jelentkezésről, viszont most pár hete jött az üzenet, hogy ezüstérmet, vagyis különdíjat kaptunk a zenekarral, amire azért is vagyunk büszkék, mert egy amerikai szakmai zsűri számára is újdonságot tudtunk mutatni azzal, hogy kizárólag ütőhangszereken játszunk, ráadásul Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját. Kb. 100 koncertünk maradt el ebben az évben, ezért is örültünk különösen ennek a díjnak. Várnak is minket jövőre élőben a Carnegie Hallba!
 
 
Hogyan lehet ennyiféle hangszert szállítani, beállítani, összepróbálni, hangosítani?
 
Szerencsére van már erre egy kialakult formulánk, saját szállítóautónk, próbatermünk Gödöllőn, saját eszközparkunk, hangosítónk. Igaz, a külföldi utak, pl. ha repülővel megyünk, kicsit bonyolultabbak.
 
Elég színes a zenei repertoárotok. Mi alapján választjátok ki, hogy éppen mely műfajokhoz, stílusokhoz nyúltok, vagy éppen kikkel közreműködtök?
 
Mind zeneakadémiát végeztünk, mindannyiunknak van egyfajta klasszikus zenei beállítottsága, sokszínűsége. A különböző tradicionális kultúrák zenéi; az afrikai műfajoktól kezdve a latin-amerikain át egészen a távol-keletiig, minden érdekel minket. Több magyar popzenekarral álltunk már színpadon, többek között Fábián Julival, a Brainsszel, a Magashegyi Undergrounddal, DJ Bootsie-val, a Honeybasttel… De játszunk jazzt is, zenéltünk már szimfonikusokkal is, és van egy gyerekműsorunk is, az „50 perc alatt a Föld körül”, ahol a különböző ütőhangszereinket próbálhatják ki a kicsik, mindenféle kultúrát körbejárunk, interaktív módon. Zenei szempontból mindig a határainkat feszegetjük. Megmutatjuk, hogy nem az az ütőhangszerek sorsa, hogy összecsapnak egy cintányért a hátsó sorban.
 
 
Hány hangszeretek van?
 
Kb. olyan 300-400. Még sosem számoltam meg! Élőben a 15 éves koncertünkön, a Müpában volt eddig a legtöbb, ott 167 hangszer volt összesen egyszerre a színpadon.
 
Hogyan választjátok ki, hogy egy adott részt melyiken szólaltattok meg?
 
Az emberek a XX. század közepe felé kezdték el igazán felfedezni az ütőhangszereket a kortárs zene fejlődésével. Az azóta eltelt sok-sok éves tapasztalatok alapján próbáljuk belőni az adott hangszerelést, melyiknek mi áll jól, milyen az adott hangszer karaktere, mik a határai, stb. De hál’ istennek a határ a csillagos ég. Ez a mi óriási játszóterünk!
 
Nem veszélyes, amikor beszabadultok egy hangszerboltba? Gondolom, 400 után már könnyebben jön a 401.
 
De, benne van, bár ennyi év után már nagyjából tudjuk, mire van szükségünk, és mire nem. Persze mindig születnek új és izgalmas hangszerek. Meg kell szabni a józan határát, mi az, amivel tényleg gazdagítjuk a hangszerparkunkat, és mi az, ami csak a sarokban porosodna. De mind a négyen őrültek vagyunk, a jó értelemben, időnként elcsábulunk, de ez is a zenélés része!
 
Milyen zenei terveknek néztek elébe?
 
Jelenleg egy nagy, önálló produkción dolgozunk, egy mai hangzásokkal és látvánnyal megtűzdelt show-n. Illetve egy új gyerekműsor is a tervben van…
 
 
Ha éppen színpadon kívül vagytok, de a kezetek ügyébe kerül valami, rögtön elkezdtek rajta dobolni?
 
Ez egy alapbetegsége minden ütőhangszeresnek, ez alól mi sem vagyunk kivételek.